MENÜ

Így segítik a drónok a jövő mezőgazdaságát

Oldalszám: 57-59

A távérzékelési adatok szerepe a precíziós gazdálkodásban

Dr. Milics Gábor 2020.09.14.

A távérzékelési eszközök által szolgáltatott adatok alapjaiban reformálták/reformálják meg a helyspecifikus gazdálkodást.

precizios-mezogazdasagi-kepzes-dronokm- 2-cs

Fotó: Csurja Zsolt

 

A legfontosabb változások ezen a téren mind a műholdképek, mind a földközeli távérzékelési eszközök – ebben az értelmezésben a drónok – által szolgáltatott adatok terén rengeteg újdonsággal szolgáltak az elmúlt években. Nem szabad azonban egyik megoldásnál sem túlzott optimizmussal élni, hiszen sok esetben meglepetésekkel találhatja magát szemben, aki a technológia elvi lehetőségeire épít csupán.

A Sentinel-2 műholdcsalád elvi ígérete az 5 napos visszatérési idő és 10 (60) méteres felbontás, a gyakorlatban azonban a geometriai felbontás megbízhatósága mellett a rendelkezésre álló felvételek száma jóval kevesebb, a felhőzöttség miatt megesik, hogy csupán havonta áll rendelkezésre adat egy-egy területről. Ez elegendő lehet a hosszú távú monitorozási feladatokra, az azonnali adatgyűjtést, illetve beavatkozást azonban nem teszi lehetővé.

Ebben segítségünkre lehet a földközeli távérzékelés, amelynek manapság legelterjedtebb eszközei a drónok. A pilóta nélküli légi járművek (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) vagy a pilóta nélküli légi rendszerek (UAS – Unmanned Aerial Systems) használatára alkalmazott szabályozás megjelenését mind európai, mind hazai szinten folyamatosan kitolják, így jogszerűen egy eléggé elavult törvény betartásával lehetne csak repülni. A köznyelvben drónszabályozásként emlegetett törvényi, illetve szabályozási keretrendszer megalkotása azért sem egyszerű, mert a drónok fejlődése szinte minden nap újdonságok megjelenését eredményezi.

Mára alapvetően a hagyományos csoportosítást (merevszárnyú, rotoros stb.) át kell írni, és a drónoknak két nagyobb csoportját kell megkülönböztetni. Az egyik csoport a monitorozási jelleggel, csupán felvételezésre alkalmazott drónok, a másik pedig a munkavégző (az agráriumban jellemzően permetszert kijuttató) eszközök csoportja. 

A felvételezést, állománymegfigyelést végző eszközök számos céllal készíthetnek felvételt. A legegyszerűbb esetben egy láthatófény-tartományú képpel, vagy videóval állományszemlére kerül sor, amikor átnézeti képet készítünk az érdeklődésre számot tartó területről (1. ábra).

 

dronok-szerepe-1-abra-202009

 

Ehhez szinte minimális felkészültség szükséges, egy kis gyakorlattal, vagy egy rövidebb képzéssel elsajátíthatók azok a készségek, amelyekkel ez a feladat elvégezhető. Az átnézeti kép tájékoztató jelleggel megmutatja, hogy az állomány milyen fejlettségi állapotban van, de ez alapján beavatkozás még nem tervezhető. 

Aki ennél komolyabban szeretné a felvételező drónokat használni, annak már érdemes tervezett útvonalon, automata repüléssel, olyan felvételek sorozatát elkészíteni, amelyek kellő átfedéssel rendelkeznek, így a képek összeilleszthetők lesznek egy program segítségével, majd a teljes felvételezett állományról rendelkezésre állnak az adatok.

Ebben az esetben – a kellő szenzorok rendelkezésre állása esetén – már a növények stresszállapot-térképét, vegetációs index térképeket, növényi magasságot, egyes esetekben növényszámlálást, vízigényt, tápanyagigényt is vizsgálni lehet.

Ehhez természetesen már a felkészült pilótán túl a képfeldolgozásban járatos személyre is szükség van. Szakember nélkül a felvételek önmagukban mit sem érnek, alapadatok ugyan keletkeznek, de azok feldolgozásának hiányában információ nem születik, így az esetlegesen szükséges beavatkozások sem végezhetők el.

A közelmúltban hazánkban is megjelentek az agráriumban a munkavégzésre alkalmas drónok. Ezek szerepe elsősorban a növényvédelemben erősödhet. Bár a jelenlegi szabályozás tiltja a drónos légi növényvédelmet, kutatási céllal már gyűlnek a hazai tapasztalatok, hogy amikor legálisan alkalmazható lesz a technológia hol lesz érdemes azt a gyakorlatban is hasznosítani (2. ábra).

 

dronok-szerepe-2-abra-202009

 

A szántóföldi növényvédelemben meglesz-e a helye, a szőlőben lesz olyan feladat, ami kiváltható a drónokkal illetve a gyümölcsösökben megoldódik-e az állomány tetejének védelme.

A kutatások során gyűjtött tapasztalatok bizakodásra adnak okot arra, hogy a technológia alkalmazása kiválthat néhány eddigi megoldást, tovább színesítve a helyspecifikus gazdálkodás során bevethető eszköztárat. 

 

Dr. Milics Gábor
Széchenyi István Egyetem MÉK,
Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnök
www.preciziosklub.hu

 

Előző cikk

 


precizios-profizmus-fejlec

 

Mellékletünkben igyekszünk közelebb hozni az olvasóhoz a precíziós, avagy helyspecifikus gazdálkodás gyakorlatát és bemutatni a való életben bevált technológiai lehetőségeket. Frissen végzett szakmérnökökkel beszélgettünk, akik egyben helyspecifikusan termelő gyakorló gazdák is, valamint megkérdeztük a közigazgatás, az agrárdigitalizáció és a felsőoktatási képzés szakembereit arról, hogyan látják a magyar mezőgazdaság fejlesztésének jövőjét.

Tartalomjegyzék

precizios-profizmus-ikon-1

Csak jó méréssel és jó adattal érdemes belevágni a precíziós gazdálkodás bevezetésébe
Elsőként Pest megye felé vettük az irányt, ahol Kovács Viktória családi gazdaságát látogattuk meg. Pátyon a vadonatúj automata terményszárítót, valamint a New Holland gépek egész sorával büszkélkedő telepet néztük meg.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-2

Igény szerint kell szemezgetni a precíziós technológiák nagy svédasztaláról
A több ezer hektáron gazdálkodó Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport vezetője, Csepregi Attila mesélt arról, hogy miért érdemes felújítani a vetőgépeket, hogy mennyire fontos a vállalat- és a termelésirányítási rendszer, és mekkora szükség van a hozammérés fejlesztésére.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-3

A lány, aki Hollandiából hozta magával a precíziós gazdálkodás jövőjét
Az előző két riportunk főszereplőjét és e sorok íróját is tanította az óvári szakmérnök képzésen Vona Viktória, a Csernozjom Kft. ügyvezetője. Vikit a Hollandiában eltöltött 9 év alatt szerzett precíziós gazdálkodási szakmai tapasztalatairól és az agrárszakma jövőjéről kérdeztük.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-4

Külsősökkel és kutatásokkal segíti az eligazodást a precíziós piacon az óvári szakmérnöki képzés
Interjúnkban az agrárképzésről, a mezőgazdaság jövőjéről, a kutatásokról, valamint az oktatás fejlődési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Milics Gábor egyetemi docenst, a mosonmagyaróvári precíziós gazdálkodási szakmérnök képzés szakvezetőjét.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-5

Hamarosan felveheti a versenyt a világelittel a magyar agrárkutatás és a mezőgazdasági felsőoktatás
Mosonmagyaróvárról Gödöllőre, az új Szent István Egyetemre utaztunk, ahol ugyancsak a kutatói együttműködésekben és az összefogásban látják az oktatás jövőjét. Az agrárképzés megújításával igyekeznek először Európa, majd a világ élvonalába jutni.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-6

Készülőben a központi talajadatbázis és a talajvédelmi szaktanácsadási rendszer, jön a SoilWeb
Szorosan kapcsolódott a talajvédelemhez a Holland Királyság Nagykövetsége és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület által szervezett Farminar az okszerű talajgazdálkodásról című online konferencia programja.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-7

5G hálózat, önvezérlő drónok, szenzorok a marhagyomorban, előre látható sertésbetegségek – Új fejlesztések segítik a magyar mezőgazdaságot
A digitális adatbázisok kezelésére és a szenzorok használatára helyezi a hangsúlyt a T-Systems Magyarország Zrt. Az ezekhez kapcsolódó fejlesztéseket a cég két szakembere foglalta össze nekünk.
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-8

Magyarországon fejlődik és találkozik a precíziós szakma
2021-ben Budapesten rendezik meg a precíziós gazdálkodás legrangosabb európai tudományos rendezvényét, az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (13th ECPA).
Ugrás a cikkre ->

precizios-profizmus-ikon-9

Így segítik a drónok a jövő mezőgazdaságát
A távérzékelési adatok szerepe a precíziós gazdálkodásban.
Ugrás a cikkre ->