MENÜ

Alapozza meg a sikeres és nyereséges repcetermesztést ősszel a Syngenta Toprex és Magnello termékeivel!

Oldalszám: 67
Boros Szilárd 2020.09.10.

Magyarországon az őszi káposztarepce vetésterülete évről évre azonos szinten mozog (kb. 300 ezer ha). A termelők egyre magasabb, intenzívebb technológiai szinten termesztik. A termesztési technológia szerves részét képezi egyebek mellett a növényvédelem is. Jelen cikk keretében két fungicid és regulátor hatással is rendelkező készítményünket ajánljuk figyelmükbe, melyek őszi használatát követően egészséges, kedvezően fejlett állomány várja majd a telet.

alapozza meg a sikeres és nyereséges repcetermesztést ősszel a syngenta termékeivel rövidített-2
Fómás levélfoltosság kezdeti tünete repce levelén (fotó: Boros Szilárd, 2019.)

 

A jelenlegi repcehibridek sikeres termesztése regulátor készítmény alkalmazása nélkül szinte elképzelhetetlen, hiszen senki sem szeretné, hogy repcéje a megszokottól korábban induljon szárba, nagymértékben növelve ezzel az állomány téli kifagyásának kockázatát. A növekedésszabályozás mellett ugyanakkor az is fontos, hogy az adott készítmény a már ősszel esetlegesen fertőző fómás levélfoltosság- és szárrák (Phoma lingam, teleomorph: Leptosphaeria maculans) ellen is védelmet nyújtson. A Syngenta kínálatában a Toprex nevű készítményünk az előbb említett kritériumoknak minden tekintetben megfelel. Kezelést követően a növények haragoszöld színt vesznek fel, megbízhatóan rövidül a szik feletti szárrész, zömökebb, rövidebb és télállóbb leveleket nevel az állomány, kialakul a kívánatos tőlevélrózsás állapot (1. ábra). Paklobutrazol hatóanyagát a növények gyökéren keresztül is fel tudják venni. Optimális kijuttatása a repce 4–6 leveles fenológiai állapotában van, dózisa 0,3–0,5 l/ha.

 

syngenta-1-abra

 

A repceállományokban már ősszel felléphet a fómás levélfoltosság és szárrák.

A termékekben lévő difenokonazol preventív és kuratív hatással is rendelkezik a repce említett betegségével szemben
(2. ábra). A Magnello-t elsősorban tavaszi regulátoros kezelésre ajánljuk, amikor fontos a termés nagy részét biztosító oldalelágazások képződésének segítése, de használható második kezelésre Toprex után ősszel is, amikor az időjárás és az adott hibrid intenzív növekedése miatt szükség van még egyszer beavatkozni a növények élettani folyamataiba a biztonságos áttelelés érdekében. A Magnello tebukonazol tartalma a regulátor hatást biztosítja.

 

syngenta-2-abra

 

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta fungicid portfóliójában megtalálható, ismertetett termékek jelentősen megalapozzák a sikeres és nyereséges repcetermesztést, hiszen használatukat követően egészséges, erős, és optimális fejlettséggel rendelkező növényállomány mehet a télbe, így biztosak lehetünk benne, hogy a kezdeti, fontos lépéseket megtettük a kívánt terméshozam elérése érdekében.

 

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg