MENÜ

Rancona, a józan ész választása

Oldalszám: 63
Vados Csaba 2020.08.06.

Eddig soha nem tapasztalt hatások forgatnak ki bennünket a rutinból, gondoljunk picit pironkodva a pánikvásárlásokra… A gyors változások arra sarkallnak minket, hogy egyre inkább csak a kapott adatokra, statisztikákra hagyatkozzunk, csakis azokban higgyünk. De mi van az adatok mögött? Hol a szintézis bölcsessége, a tapasztalás zamata, a fókusz? Közelítsünk erre a csávázószerválasztás kapcsán. Kérdezzünk, keressünk együtt válaszokat, szerezzünk tapasztalatokat.

upl_openag_800

Miért választunk szín alapján, mi ez a piros utáni csillapíthatatlan vágy? Régebben sokféle színben, például kékben vagy ezüstben pompáztak a vetőmagok mégsem tört ki háború. A hatóanyagok jobbára nem színesek. A színezék csak arra való, nehogy mi, vagy állataink megegyék azt, amit vetésre tettünk félre. Akkor meg miért vegyünk festéket hatóanyag árban? Költsünk hatóanyagokra és válasszunk professzionális csávázást biztosító gépet, vállalkozást.

Miért nem használ egy vetőmagház korszerű felszívódó hatóanyag-kombinációt és kockáztatja sokéves munkával megalapozott jó hírét egyetlen kínos üszög reklamációval? Minden forintnak helye van, ezt tudjuk. Mégis érdemes olyan hatóanyagokra költeni, mint az ipkonazol és az imazalil, melyek nagyfokú biztonságot jelentenek a vetőmagra és a vetőmagház jó hírére egyaránt, hiszen használatuk során soha nem fordult elő üszög panasz.

Hogy van az, hogy ugyanaz a hatóanyag egyszer retardálóként máskor serkentőkét szerepel? Mi a tapasztalatokban hiszünk. Ezek szerint hatóanyagainkat tartalmazó készítményeink, a Rancona 15 ME és a Rancona iMix nem serkentenek, de többet adnak: biztonságossá teszik a csírázást. Évek óta a legjobb kelési eredményeket produkálják. Ennek egyik oka az ipkonazol és imazalil kombináció kórokozók elleni védelmi képességének széles spektruma.

 

rancona-imix-eredmenyek-2019

 

Az EU a legkedvezőbb kockázati besorolású hatóanyagok közé sorolta be őket. Hatóanyagaink nem terhelik feleslegesen a talajéletet, addig vannak jelen, amíg rájuk ott szükség van. A velük készült Rancona 15 ME-nek és Rancona iMix-nek hosszú évekre szóló engedélyokirata van, az AKG minden programjára szóló felhasználási lehetőséggel.

 

rancona-2019-11-vetes-utan

Középhídvég, 2019.11.13., Rancona iMix+ Signal vetés drótférges kukorica után

 

Miért viszünk fel feleslegesen sok csávázószert a vetőmagra, mikor jelentős mennyisége el sem jut a hatáshelyre? Ami leporlik a magkikészítés és vetés során, szennyezi a környezetet és kifejezetten káros a felhasználóra nézve. Az általunk kifejlesztett mikroemulzió máig egyedülálló védjegye mindannak, amit egy XXI. századi csávázószertől elvárunk. A pontosan adagolható, kis hatóanyag-mennyiségek maradék nélkül a hatáshelyre, a vetőmag felszínén a talajba kerülhetnek. Ez a másik fontos oka a Rancona termékek védelmi képességének. A MikroEmulzió révén készítményeink kímélik a saját egészségünket és sokkal kevésbé szennyezik környezetünket.

Miért gondoljuk, hogy csak a szomszédot érheti talajlakó lárvakártétel (ismerős?)? Miért nem készülünk fel időben? A kártevők szignalizációja, még inkább az előveteményben történt állománykár mindenképp védekezésre kell sarkalljon minket.

 

upl-rancona-cikk-drotfereg

 

A drótféreg kártétel általánossá válása csak idő kérdése. Ennek fő oka a tavaszi, drasztikus, tartós, kémiai megoldás hiánya. Marad a gyérítés lehetősége, ahol és amivel lehetséges. Mivel a kártevő ősszel is károsít, ilyenkor igen jó alkalom nyílik a védekezésre, ugyanis a drótférgek még a talajfelszín közelében tartózkodnak. Ellenük egyetlen technológiai lehetőség van: a rovarölő szeres vetőmagcsávázás Signal 300 ES készítménnyel. A Signal, megfelelően alkalmazva kiváló a drótférgek ellen, ezzel nemcsak a későbbi tavaszi kártétel kockázata csökkenthető jelentősen, de a méhekre sem veszélyes. Formulációja emulzió (ES), jól tapad a magvakon, nem porlik le, és gond nélkül keverhető Rancona 15 ME és Rancona iMix készítményekkel.

Mint látják kérdés van bőven, de tapasztalatokon nyugvó válasz is akad. Kérem kérdezzenek bátran, döntsenek józanul. Amint látják, szívesen válaszolunk.

Az UPL szakértő csapata nevében

Vados Csaba
területi képviselő
KAM csávázószer