MENÜ

Gabonakutató kalászosai minden célpiacra

Oldalszám: 61
Péterfy Csaba 2020.08.06.

Széles körű kalászos fajtaválasztékunkkal hosszú évtizedek óta szolgáljuk a magyar mezőgazdaságot. A gazdálkodói igények folyamatosan meghatározó célokat jelölnek ki számunkra mind a belföldi malom- és takarmányipar, mind a külföldi minőségi elvárások kielégítésére.

A Gabonakutató széles választékával alkalmazkodik a piaci igényekhez. Minden célpiacra termelőnek tudunk kínálni megfelelő fajtát. Bőtermő őszi búzáink közül kiemelkedik a középérésű, tar kalászú GK Szilárd, amely elsősorban az intenzív termelők búzája, termése és stabil minősége alapján. Szintén kiemelkedő terméseredményekre képes a középérésű, szálkás kalászú GK Arató, melynek hozama akár 11 tonna is lehet hektáronként. Tavaly elismert fajtánk, a GK Zete is bőtermő, ugyanakkor igen korai érésű fajta.

 

gk-szilard-termeseredmenyek-2019

 

Azoknak a termelőknek, akiknek a magas terméshozam mellett a kiváló minőség is fontos, a korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú GK Bakony a legjobb választás. Átlag feletti hozama mellett minőségi paraméterei alapján a prémiumszegmens kiváló fajtája. 2019-ben elismert fajtánk, a GK Magvető szintén ennek a szegmensnek az ígéretes új tagja.

A Gabonakutató olyan bőtermő fajtákat is kínál, melyeknek beltartalmi tulajdonságaik is nagyon jók, könnyen elérhető velük az étkezési, vagy akár a javító minőség is. Ilyen például a kiváló bokrosodású fajtánk, a GK Pilis. Nagyon jó malomipari, illetve egyes bélyegekben javító minőséget ad. Termése üzemi kísérletekben a 10 tonnát is megközelítette.

 

gk-pilis-termeseredmenye-2019

 

Fajtáink évek óta bizonyítják a köztermesztésben, hogy érdemes termeszteni őket, mert megbízhatóak, kiválóan alkalmazkodnak az eltérő talaj-, éghajlati- és termesztéstechnológiai viszonyokhoz, valamint termésmennyiségük évjárattól függetlenül is stabil és kiszámítható. Ebbe a csoportba sorolható a GK Csillag őszi búzánk, amely már több mint egy évtizede tartja pozícióját. Kiváló adaptálódó képességének, kiegyenlített hozamainak, valamint stabil malmi minőségének köszönhetően az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő fajta.

Őszi búzáink mellett tritikálé fajtáink és durumbúzáink is kiemelkedő pozíciót töltenek be a legelterjedtebb kalászos fajták rangsorában, hasonlóan őszi árpáinkhoz és őszi zabjainkhoz.

A tritikálé szegmensben kiemelkedik a kiváló termőképességű, kedvező ásványi anyag- és rosttartalmú GK Szemes, valamint a kimagasló gazdasági teljesítményű GK Maros. A GK Rege szerényebb termesztési körülmények közé ajánlott, kiemelkedő fagy- és télállóságú tritikálé fajtánk. Karakterében a GK Temes új tritikálénk is hasonló, a középérésű csoportban.

A GK Fehér egy kimagasló termést adó, jó alkalmazkodóképességű tönkölybúza. Hő- és szárazságtűrése kiváló. Jó gyomelnyomó képessége és gombabetegségekkel szembeni toleranciája következtében ökológiai gazdaságokban is kiválóan hasznosítható.

Az egyedi malomipari igényeket kielégítő durumbúzáink közül a már több mint két évtizede népszerű GK Bétadurt, valamint a ma már jelentős területen termesztésbe vont, jó betegség ellenállósággal, terméspotenciállal, magas fehérjehozammal bíró GK Julidurt ajánljuk.

A termelők körében igen kedvelt a GK Judy őszi árpánk. Kimagasló termőképességgel rendelkező fajta. A középérésű csoportban az egyik legnagyobb terméshozamot elérő kétsoros árpa. Intenzív termőterületeken közel 9 tonnás termésátlag elérésére is képes. A GK Aréna a GK Judyhoz hasonló karakterű, új ígéretes tagja ennek a csoportnak.

Az elismert őszi zab fajták közül legkorábban érik a GK Impala fajtánk. Esszenciális aminosavakban gazdag, fehérjetartalma magas. Alkalmas szenázs és silótakarmány készítésére is. Kiváló regenerálódó és bokrosodási képességgel rendelkezik a GK Arany őszi zab fajtánk. Nyersfehérje-tartalma magas, biotermesztésre is alkalmas. Alacsony pelyvaszázaléka miatt humán táplálkozásra is felhasználható.

Fajtáinkról még többet tudhat meg weboldalunkról, illetve bármilyen felmerülő kérdéssel keresse területi képviselőnket bizalommal!

 

Péterfy Csaba
További információ:
www.gabonakutato.hu

gk logo