MENÜ

Rugalmas UPL megoldások betakarítás előtt

Oldalszám: 48
2020.07.05.

A növényvédőszer-gyártó vállalatok hazai képviselői közül e rendkívüli helyzetben tartott webkonferenciát a UPL Hungary. Piyush Kumar country menedzser kiemelte, 2019-ben az Arysta megvásárlását követő, integráció évének nevezett időszakot eredményesen zárta a vállalat. Minden országban összehangolták a cégek működését, illetve 2020. január 1-től bevezették az SAP rendszert.

upl webinar 2020-1000

 

Termékcsoportonként mutatta be Véglesi János magyarországi kereskedelmi vezető a UPL széles termékkínálatát. Az igencsak évjáratfüggő egyszikű gyomirtó szerek piacán elért eredmények – amelyet a Pantera 40EC és Targa Super készítmények által realizáltak – piacvezető pozíciót eredményezett a UPL számára. Kiemelte, az EU hatóanyag-korlátozások következtében két csávázószerük – a Vitavax és a RoyalFlo – kikerült a forgalomból, azonban sikerrel vették át helyüket a korszerű formulációjú Rancona i-MIX, illetve a Rancona 15 ME készítményeket. A neonikotinoidok betiltását követően a kalászos vetőmagok rovarölő szeres csávázására nagy hangsúly helyeződik. A Signal 300 ES készítményüket nagy megelégedéssel használják a gazdálkodók és a vetőmagüzemek, amelyet drótférgek, csócsároló és egyéb talajlakó kártevők ellen fejlesztett ki a cég – hangzott el Vados Csaba termékfelelős előadásában.

A UPL elkötelezett a minimális környezetterhelés, az élelmiszer-biztonság és a biológiai megoldások mellett. Ennek szellemében kultúrákhoz igazított összetételben ajánlják biostimulátoraikat. Erről már Visi Zoltán termékfelelős tájékoztatott.

Széles skálán mozognak a betakarítás biztonságát szolgáló készítményeik, kíméletes állományszárításra, gyomos vagy gyommentes területre is tudnak megfelelő megoldást nyújtani. Az előttünk álló repcebetakarításra vonatkozó aktuális információkat részletesebben ismertetjük:

Valovics Attila fejlesztő előadásából megtudhattuk, a UPL rugalmas betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak. Az Elastiq Ultra által létrehozott féligáteresztő latex membrán burkolat megakadályozza a repcebecők (és borsóhüvelyek) nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogatváltoztatását, így azok varratai épek, a becők és a hüvelyek pedig rugalmasak maradnak: az őket érő mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki. Az előadó kihangsúlyozta, hogy az Elastiq Ultra-t nem fenyegeti uniós visszavonás. A Solaris készítményüket viszont tavaly lehetett utoljára használni, de idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igénylése alapján szükséghelyzeti engedélyt kapott, tehát az idei betakarításkor még kijuttatható a készítmény. A glifozát hatóanyagú Kapazin néhány év haladékot kapott, akkor újra felülvizsgálják a hatóanyagot. A tervezett betakarítás előtt két héttel használható állományszárításra a készítmény, felszívódó, totális gyomirtó, az évelő gyomokkal fertőzött területeken érdemes kijuttatni, mert egy kezeléssel nemcsak az idei betakarítást könnyíthetjük meg, hanem a következő évi gyomirtást is megalapozhatjuk. Egy–másfél héttel a betakarítás előtt a kontakt perzselő hatású szert, a bromoxinil hatóanyagú Sunflexet ajánlják, ami a deszikkálás mellett a kétszikű gyomokat is irtja. Aratás előtt 5–7 nappal a kontakt hatású Solaris készítmény javasolt, amely kimondottan gyors deszikkálásra alkalmas és a Silwet Star hatásfokozóval együtt ajánlott a használata a tökéletes lefedettség érdekében.

A UPL által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce és borsó kezelésére elegendőek, a részletes csomagajánlatok a www.arystalifescience.hu-n találhatók.

A sikeres repcetermesztéshez kapcsolódik a UPL – Nádudvari Éva marketingvezető által ismertetett – ProNutiva Programja
(bővebb információ: 
www.arystalifescience.hu/pronutiva), amely repcében egy teljes technológiai folyamatot foglal magába. Az egyedülálló program teljes körű megoldást mutat be a termés védelmére a növény életciklusának minden szakaszában. Az őszi káposztarepcében kidolgozott „metodika” a hagyományos és a biológiai megoldások ötvözete oly módon, hogy minden lépésében megfelel az élelmiszerlánc szigorú követelményének. Az eredmény pedig átfogó növényvédelmi megoldások, kevesebb szermaradék, hozamnövelés és jobb minőségi mutatók. A program kidolgozása folyamatban van almában és szőlőben is.

 

-an-