MENÜ

Megbízható őszi kalászosok

Oldalszám: 47

a Galldorf Zrt. és az Agrár-Auditker Kft. kalászos vetőmagkínálatából

2020.07.05.

A Galldorf Zrt. és az Agrár-Auditker Kft. stratégiai partnere az Isterra Magyarország Kft. Együttműködésünk célja a francia Florimond Desprez vállalat által nemesített őszi búza, őszi árpa, őszi tritikálé és durumbúza fajtáinak széles körben történő megismertetése Magyarországon. Választásunk azért esett az Isterra Kft. által forgalmazott fajtákra, mert a hazai nemesítésüknek köszönhetően a régió éghajlati adottságaihoz leginkább alkalmazkodó új kalászos fajtákat állítanak elő.

Gyakran elhangzó cél, hogy csökkenteni kell a növényvédő szer- és akár a műtrágya-felhasználást is, ezzel elősegítve a kisebb környezetterhelést. Részben ezek miatt is történik jelenleg a termesztési folyamatban eddig sikeresen használt hatóanyagok kivonása, korlátozása. Az Isterra Kft. fajtái ezekhez a kihívásokhoz is sikeresen alkalmazkodnak. Kedvező tulajdonságaik mellett további előnyük, hogy megfelelő technológiai fegyelem mellett kiemelkedő termőképesség jellemzi őket! Az országot járva több helyen is feltűnt, hogy az őszi árpák nagyon jól alkalmazkodtak az idei tavasz csapadékhiányos viszonyaihoz, ami nem véletlen, hiszen az árpának kevesebb vízre van szüksége 1 g száraz anyag képzéséhez, mint a búzának. Ahol a javasolt szeptember végi, október eleji vetés volt jellemző, novemberre elérték az állományok az ideális 6 leveles állapotot. Ez lehetővé tette a tökéletes bokrosodást. Az árpák sokkal fejlettebb állapotban voltak, amikor országosan elfogyott a nedvesség, így a sikeres tavaszi indulás után lényegesen kevesebb veszteséggel vészelték át ezt a vízhiányos időszakot.

MULTIE hatsoros takarmányárpa

A korai árpát kedvelőknek jó választás lehet a Multie, egy hatsoros takarmányárpa. A tavalyi évben több fajtasoros kísérletben is az élen végzett. Átlagon felüli állóképesség, magas fehérjetartalom jellemzi. A Multie korán betakarítható, termése több helyen elérte a 9–10 tonna/hektár mennyiséget.

 

multie_kenderes_0511-k

 

Az őszi árpánál is nagyon fontos a jól csírázó, csávázott fémzárolt vetőmag használata. Az egyöntetű, gyors keléshez, az egészséges állomány kialakításához, fenntartásához, ezáltal a maximális termés eléréséhez több hatóanyagú csávázószert használunk. Mindezek mellett javasolt a fluxapiroxad hatóanyag felvitele is a vetőmagra. Ez a hatóanyag a hosszú hatástartamának köszönhetően helyettesítheti az első lombvédelmet. Pozitív hatást gyakorol a gyökérnövekedésre is, ezzel is segítve a növényt a vízfelvételben.

 

multie-eredmenyei-202007

 

Magyarországot is elérte a változás szele. Az őszi búza esetében a magas termőképességre képes, biztonságosan malmi minőségi igényeket elérő – nem javító – fajtákra kezd a figyelem irányulni. Egyre több termelő számol és látja be, hogy a piac nem fizeti meg a kiváló minőség és a termésmennyiség közötti fordított korellációt.

CONCRET szálkás őszi búza

A Concret egy új szálkás őszi búza fajtánk. Igen nagy terméspotenciállal rendelkező, középérésű fajta, amely euró-malmi minőséget képvisel. Az intenzív technológiát 10 tonna körüli terméssel hálálja meg.

 

concret-champs1

 

Ezt a tavalyi évben is több helyen bizonyította, Vas megyében Chernelházadamonyán 10 t feletti terméssel és euró minőséggel nagyon előkelő helyen végzett. Vetési normája kicsit magasabb – elsősorban az ezerszemtömege miatt –, 220–240 kg-ot kell kivetni hektáronként. Erős szárszilárdság jellemzi, alacsony növénymagassággal. A levélbetegségekre, köztük a sárgarozsdára is kiváló ellenállóságot mutat. Kiemelkedő alkalmazkodóképessége és termésstabilitása miatt egy olyan búzával bővült a kínálatunk, melyet az ország bármely területén eredményesen termelhetnek.

 

concret-eredmenyei-202007

 

A megbízható forrásból származó, csávázott vetőmag választása az első lépés ahhoz, hogy aratáskor is elégedett legyen!

Gondoskodjon időben kalászos vetőmagjai beszerzéséről, kérjük, keresse területi képviselőinket vagy hívja

  • Gabrovitz Attila vezető értékesítő kollégánkat a +36-30/665-3134-es vagy
  • Németh Gabriella szaktanácsadónkat a +36-30/536-0526-os telefonszámon.

A Galldorf Zrt. és az Agrár-Auditker Kft. az Ön partnere kalászos vetőmagban is!

www.galldorf.hu

74-szoja-tamogatoi-kor-galldorf_logo agrar-auditker-logo