MENÜ

Kétfrontos védelemmel egészségesebb állomány

Oldalszám: 1
2020.07.05.

300 nap a szántóföldön – termesztett növényeink közül a repce tölti a legtöbb időt a szántóföldjeinken, kitéve a tél viszontagságainak, szárazságnak, viharoknak. Ezért kiemelkedő fontosságú állományunk számára a megfelelő kezdeti fejlődés biztosítása, hogy ideális fejlettségi állapotban mehessen a télbe.

bayer-corp_logo

 

Az Acceleron Elite a jelenlegi legmagasabb szintű védelmet biztosító vetőmagvédelmi megoldás: fungicid és inszekticid kezelések kombinációja, komplex védelmet biztosít a repce korai fejlődése idején támadó kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

Gombaölő szer – Scenic Gold scenic-gold-logo

Két hatóanyaga, a fluoxastrobin és a fluopikolid kiemelkedő védelmet biztosít a legfontosabb csírakori betegségekkel szemben, úgymint:

  • korai peronoszpóra,
  • csírakori fóma,
  • csírakori alternáriás betegség,
  • palántadőlés (Rhizoctonia solani).

A korai kórokozók elleni hatékonysága révén kedvezően befolyásolja a kelést és az állomány homogén tél előtti fejlődését.

buteo-start-abra-logoRovarölő szer – Buteo Start

A Buteo Start a Bayer új, flupiradifuron hatóanyagú rovarölő csávázószere, mely védelmet biztosít az állományt támadó korai kártevők ellen – földibolhák, repcebolha, káposztalégy.

A flupiradifuron a Bayer saját, butenolidok csoportjába tartozó új fejlesztésű hatóanyaga.

A természet ihlette flupiradifuron az ázsiai Stemona japonica növényből nyert stemofoline természetes vegyületből származtatható.

A flupiradifuron a rovarok nikotin acetil-kolin receptorához kötődik (nAChR), utánozza a természetes idegi ingerület átvivő anyagokat, így a rovarkártevők nikotin acetilkolin receptorait blokkolja.

A csávázószerrel kezelt vetőmag felületéről a hatóanyag az edénynyalábokon keresztül a kifejlődő zöld részekbe jut, a sziklevelekben és a levélszéleken halmozódik fel.

Mivel a földibolhák és a repcebolha a táplálkozást és károsítást általában a szikleveleken kezdik, ezért a sziklevélben felhalmozódó hatóanyag védelmet biztosít a korai kártevők ellen. Szisztémikus jellege miatt a korai szívó kártevőkkel szemben is védelmet biztosít. A rovarölő csávázószer alkalmazása a kártevők elleni integrált védekezési stratégia elengedhetetlen eleme. Ha a betelepülés elhúzódó, vagy a fertőzés mértéke indokolja, állománykezelés alkalmazása is indokolt lehet.

A flupiradifuron besorolása házi méhekre kockázatbecslés alapján: nem jelölésköteles.

Csávázott vetőmag vetésekor minden esetben tartsa be a következőket:

global-product-stewardshipCsak jó minőségű, csávázószerként engedélyezett készítménnyel kezelt, fémzárolt vetőmagot vessen!

A csávázott vetőmaggal végzett munka és az eszközök tisztítása során megfelelő védőfelszerelés használatával (gumikesztyű, por elleni álarc) előzze meg a vetőmaggal és a porral való érintkezést, illetve a por légzőszervekbe való bejutását! A vetőmagos zsák alján esetlegesen összegyűlt port semmi esetben se töltse bele a vetőgépbe!

A környezet károsításának megelőzése érdekében az üres vetőmagos zsákokat és a felesleges vetőmagot össze kell gyűjteni, és a jogszabályban leírtak szerint kell ártalmatlanítani!

Mindig a területegységre előírt vetőmagmennyiséget alkalmazza! Vetéskor tartsa be a vetőgép gyártója által javasolt haladási sebességet! Erős szélben ne vessen csávázott vetőmagot!

Pneumatikus vetőgépek esetében a magokról esetlegesen ledörzsölődő port, megfelelő csővezetékkel a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni.

A vadállomány védelme érdekében, vetéskor fordítson figyelmet a vetés mélységére, hogy a kivetett csávázott vetőmag földdel teljesen be legyen fedve, kiváltképp a táblák szélein és a sorok végén. A fel nem használt vetőmagot minden esetben az eredeti zsákokba tegye vissza, az üres zsákokat más célra ne használja fel!