MENÜ

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

Oldalszám: 23
Péterfy Csaba 2020.07.05.

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Idén tavasszal viszont az időjárási körülmények nem adtak okot az optimizmusra. Az azonban egyre inkább egyértelmű, hogy az éveken át stabil, biztos teljesítményt nyújtó repcehibridekkel érdemes tervezni a jövőben. Erre a kérdésre ad megoldást a Gabonakutató eltérő évjáratokban is stabil termésmennyiséget biztosító őszi káposztarepce kínálata.

A repce termesztése az egyik legösszetettebb és legnagyobb szakértelmet igénylő feladat. Termesztésének eredményességét a genetikai tulajdonságok nagyban befolyásolják. A sikeres repcetermesztés ma már csak a kiváló genetikai alapok használatával valósítható meg. A vetésterület alakulását évről évre a piaci viszonyok és egyre inkább az időjárás alakulása határozza meg. A termelők a plasztikus, bőtermő és jó betegség-ellenálló képességgel rendelkező hibrideket keresik.

 

gk_repce_foto_2020jun

Stabil termésmennyiség eltérő évjáratokban is

 

Nemesítési célunk a kiváló fagytűrés mellett nagy termőképességű, a betegségeknek ellenálló, élelmezési-, ipari felhasználásra és biodízelgyártás céljára is alkalmas, kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező hibridek és vonalak nemesítése.

A Gabonakutató két jól ismert hibrid repcéje, a GK Csenge és GK Réka kiváló választás az intenzív technológiát alkalmazó gazdaságoknak.

A GK Csenge kimagasló termőképessége nagy termésstabilitással párosul eltérő évjáratokban is. A tőszám flexibilitása tág határok között mozog, ezért a kompenzáló képessége kiemelkedő. Mint minden Gabonakutató által nemesített repcére, a GK Csengére is az átlag feletti télállóság és betegség-ellenállóság jellemző.

 

gk-csenge-202007

 

A GK Réka erőteljes kezdeti fejlődése miatt a kései vetést is jól tolerálja. A megfelelő tápanyagellátásra jelentős terméstöbblettel reagál, de a kevésbé intenzív körülményekhez is jól alkalmazkodik. A fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony.

 

gk-reka-202007

 

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus és technológiai fejlettségű területeken is megállják helyüket genetikáink. Határainkon túl is sikeresen termesztik a Gabonakutató repcehibridjeit.

Jó télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken is sikerrel termeszthetők. Hibridjeink termőképessége üzemi körülmények között is meghaladhatja az 5 tonnát hektáronként.

A fajtarepcét használó termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a GK Gabriella. A középérésű csoport elején érő, kiváló télállóságú repce. Regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Alacsony glükozinolát-tartalma mind élelmiszeripari, mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi. Fehérjetartalma éréscsoportjában a legmagasabb. Termőképessége 3,5–4,5 tonna/hektár.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önöket, hogy a hazai repcevetőmag mellett döntsenek.

 

gk logo 

Péterfy Csaba
További információ:
www.gabonakutato.hu