MENÜ

Repce növényvédelem hibridválasztással!

Oldalszám: 34-35
2020.06.09.

A repce növényvédelme mindig is fogós szakmai kérdést jelent még a legképzettebb szakemberek számára is! Sok gazdálkodó még a mai időkben is erősen meggondolja a repce vetésforgóba helyezését, és nyugodtan állíthatjuk, aki jó eredménnyel termeszti ezt a növényt az a hozzáértéséről, és a jó gazda gondosságáról is tanúskodik.

 

Írásunkban az RAGT repcekínálatából szemezgetve, a számtalan növényvédelmi problémakörből kettőt választottunk ki.

  • Repce gyomirtás Clearfield®  technológiával: RGT NIZZA CL
  • Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztencia: RGT AZURITE

A két hibrid kiemelését azért is tartjuk fontosnak, mert mindkettő új genetikát képvisel, és mindkét esetben az átlagokat jóval meghaladó eredményekkel büszkélkedhetnek a kísérleti éveikből.

RGT NIZZA CL

Az imidazolinon ellenálló (CL) repcehibridek  kifejlesztésének alapja egy irányított mutációra alapuló nemesítési eljárás. A CL hibridek gyomirtására alkalmazható Cleratop® (BASF) gyomirtó szer pree-post hatást biztosít a permetezett terület számára, ez nagy biztonságot nyújt a repceállomány őszi gyommentesen tartására. Segítséget jelent azon repcetermesztők számára, akiknek nagy területen és változatos gyomflórájú táblákon kell megoldani a gyomirtást. Nagyon fontos itt megjegyezni a precíz vetést és nyilvántartást, ugyanis a Cleratop® (BASF) más nem CL repcehibrideket ugyanúgy kiírt, mint a gyomok legtöbbjeit.

 

cleratop

 

A korábbi évek CL repcehibridjei is megoldották ezt a problémát, ám a termésátlagok jóval elmaradtak a hagyományos hibridek átlagaitól. Emiatt az RAGT úgy döntött, hogy addig nem hoz forgalomba ilyen repcét, amig annak termése nem vetekszik a piac legjobbjaival. Így került sor 2019-ben az RGT NIZZA CL forgalomba hozatalára. A szerencsi saját teljesítményvizsgálatban kimagasló 7,15 t/ha teljesítménnyel hagyta maga mögött a mezőnyt. A termelőkhöz kihelyezett fajtasorokban 8%-kal múlta felül a sorok átlagait. Azonban, ha ugyanezen helyek CL hibridjeihez hasonlítunk, akkor 10% feletti különbséget mérhetünk.

 

rgt nizza cl adony

RGT NIZZA CL Adony 2020.04.24.

 

rgt-nizza-cl-2019-1-abra rgt-nizza-cl-2019-2-abra

 

Várható a jövőben, mint ahogy a napraforgók esetében is, az egyszerűbb gyomirtás miatt a CL hibridek piaci részesedése növekedni fog, e piac méltó szereplője lesz a jövőben az RGT NIZZA CL.

RGT AZURITE

Mint minden növény nemesítése során, így a repcénél is fontos irány a betegségellenállóságra való törekvés.
A vírusok minden korban óriási gondot okoznak, és okozhatnak, mint ezt most az emberiség globálisan is megtapasztalhatja humán vonatkozásban. Néhány éve reflektorfénybe került egy a repce megbetegedését okozó vírus, a Tarlórépa sárgaság vírus (Turnip Yellows Virus).

 

turnip yellows virus

 

Általában minden vírus ellen háromféle módon védekezhetünk, az egyik a terjesztő vektorok – melyek ez esetben a levéltetvek – elleni hatékony védelem, a második a növény harmónikus táplálása, ápolása, hogy a természetes ellenállóságát a csúcson járassuk, és végül, de nem utolsósorban a genetikai ellenállóság, rezisztencia. Ennek a nemesítőmunkának láthatjuk az eredményét az RGT AZURITE hibridünkben. A közép-európai országok, a NÉBIH 2018-as eredménye, és a 2019-es magyarországi saját teljesítményvizsgálatok is azt igazolták, hogy a hibrid a magyar piac egyik élmezőnyben versenyző hibridje lehet:

A bólyi 2019-es SDT-kísérlet jó adottságainak köszönhetően nagyon elenyésző volt a hibridek közötti különbség, mégis az RGT AZURITE 1, illetve 2 mázsával 7,43 t/ha eredménnyel előzte meg a méltán neves két olyan versenytársát, amelyek közül az egyik éppen elsőként tartalmazta a virusrezisztencia gént. A standard hibridek átlagához képest (68,328 q/ha) 108,69%-kal teljesített jobban.

 

ragt-repce-sajat-kiserlet

 

A termelői vélemények azt igazolják vissza, hogy mind a jó adottságú területeken, mind a gyenge talajokon is átlagosnál jobb a fejlődése, mind a gyökér vastagságát, az elágazások számát, mind a becőszámot tekintve. Virágzása rendkívül intenzív, de hosszú volt 2020 tavaszán.

 

rgt azzurite adony 2020 04 24

RGT AZURITE Adony 2020.04.24.

 

Az RAGT Vetőmag Kft. az idei repcevetőmag szezoni árait a tavalyi szinten tartja!

 

KERESSE SZAKTANÁCSADÓINKAT!

ragt-logo