MENÜ

InV1266 CL – A teljesség igényével

Oldalszám: 64
Tóth Attila 2020.06.10.

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége, bizonyított a termésstabilitása, kimagasló a beltartalmi minősége. Az InV1266 CL, a BASF első Clearfield® hibrid repcéje, mindezt együtt kínálja!

Az InV1266 CL Magyarországon 2019-ben kapott állami elismerést. A regisztrációs kísérletek mindkét évében a legbőtermőbb repcének bizonyult az új, korai Clearfield® repcék közt. Kiemelkedő 5 tonna/ha-t meghaladó termést két helyen is mértek a Nébih szakemberei. Talán még beszédesebb adat, hogy a legalacsonyabb mért termésszint is 3,42 t/ha volt, ami jól mutatja a hibrid termésstabilitását. Ebben közrejátszik az is, hogy ez a hibrid egy igazi sprinter: késői vetésben is gyorsan fejlődik, hamar megerősödik. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy saját fajtasorunkban is gyors és erőtejes fejlődést mutat a korai időszakban (1. kép). Az első valódi levelei igen nagy méretűek, mely korán nagy asszimilációs felületet biztosit és gyorsan zárja el a fényt a konkuráló utókelő gyomok elől. Az őszi fejlődése egyöntetű és folyamatos. Erős vigorú repceként fontos, hogy időben kapja meg az őszi regulátort, aminek a legoptimálisabb időzítés a hibrid 6(-7) leveles állapota.

 

inv1266cl

InV1266 CL 2019.10.01. (32 nappal a vetést követően)

 

A tavaszi újraindulása is gyors, ami meleg periódusokkal tűzdelt csapadékszegény tavaszokon nagyon hasznos tulajdonság. A 2020-as tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az enyhe tél is képes komoly levélveszteséget okozni, mégis az InV1266 CL esetében ez nagyon kis mértékű volt. Ezt a tulajdonságát kamatoztatta a 2018-as év tavaszán is, mely a terméseredményekben is megmutatkozott. A 2018-as hivatalos kísérletek értékelésénél az InV1266 CL-t ismét a csúcson találjuk, közel 10% terméstöbblettel emelkedett a kísérleti átlag fölé. Az InV1266 CL a kiváló termőképesség mellett a repcék másik értékmérő tulajdonságában, az olajtartalomban is csúcstartó (1. grafikon). Olajtartalma jelentősen kiemelkedik a csoportátlagból. Nem lebecsülendő a hibridek közti olajtartalom-különbség: a 2018-as iregszemcsei kísérletben az InV1266 CL érte el a legmagasabb olajtartalmat, 48,02%-ot, míg a legalacsonyabb olajtartalmú hibrid 43,54% volt a kísérletben. A közel 5%-os olajtartalom-különbség 7%-ot meghaladó árbonifikációt jelenthet a terményértékesítésnél.

 

inv1266cl-grafikon-1

 

2019-ben a korai Clearfield® repcék közt, mint hasonlító fajta szerepelt és ebben a kedvezőtlen évjáratban sem talált legyőzőre. Öt kísérleti hely átlagában közel 10%-kal haladta meg termőképessége az átlagot (2. grafikon). Az InV1266 CL terméseredményei bizonyítják, hogy a Clearfield® hibridek termőképessége és termésstabilitása felzárkózott a konvencionális hibridek mellé.

 

inv1266cl-grafikon-2

 

Az üzemi kísérleteinkben az InV1266 CL kiegyenlítettségével, erőteljes fejlődésével felhívta magára a termelők figyelmét és a betakarításkor sem okozott csalódást. Megtiszteltetés számunkra, hogy partnereink közül sokan választották ezt a kiváló hibridet és ezzel az egyik legnépszerűbb BASF hibrid repcévé avatták az InV1266 CL-t.

 

Tóth Attila
fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.