MENÜ

HIKARI: Megbízhatóan védi az elért eredményeket

Oldalszám: 33
Szabó Roland 2020.06.09.

A napraforgó-betakarítást segítő szükséges és elégséges beavatkozás az állományok deszikkálása. Ez a folyamat a természet által is biztosított, így a szükségszerűség sokszor vita tárgya a termelési gyakorlatban.

Talán ez az érvelés igazolható is lehetne akkor, ha a termeléshez szükséges minden erőforrás és szükséglet teljesen homogén lenne (a műtrágyaszemcsétől a talajadottságon keresztül a vetésmélységen át a vetőmag vigorától a növényvédő szerek egyenletes eloszlásáig minden és minden). Ezt a miliőt még in vitro körülmények közepette is nagyon nehéz kivitelezni, a gyakorlatban – in vivo –, pedig mindez csak egy nosztalgikus ábránd. A betakarítás sikerének a záloga a hosszú távú tárolást is szárítás nélkül biztosító egalizált és homogén kaszatnedvesség-tartalom mellett a lehető legtöbb kaszat begyűjtése. Az eredményes értékesítés záloga pedig a lehető legkedvezőbb beltartalmi értékek elérése és ezek értékesítésig való megtartása.

Ez a piac most átalakulóban van. Vannak a piac szereplői között állandó és szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező termékek is egyaránt; továbbá vannak már ismert és még kevésbé ismert szereplői is ennek a szegmensnek. Sok-sok gyakorlati és elméleti csoportosítás lehetséges, de termelői szemmel vizsgálva az átalakulást a legfontosabb továbbra is a technika jelen állása szerinti elérhető legkedvezőbb betakarítás biztosítása és az értékesítési bevétel maximalizálása. Erre az igényre adott válaszunk lett a HIKARI technológia. Megbízhatóan egyesíti és modellezi a természetes száradás előnyeit a deszikkálás által nyújtott, megismert és elvárt paraméterekkel a kaszat beltartalmi értékeit figyelembe véve. Azaz úgy képes csökkenteni a kaszat víztartalmát, hogy az olajbeépülés és a csírázási képesség sem sérül! Ez tényleg egyedivé és megkülönböztethetővé teszi ezen a piacon. Van eredményesebb defóliáló, van gyorsabb deszikkáló; de ilyen megbízható eredményőrző (olajtartalom és csíraminőség…) nincs.

Ezeket az adatokat, információkat erősíti meg egy 2019-es vizsgálat is Biharnagybajomból. A nagyparcellás vizsgálat több – a piacot meghatározó – terméket, technológiát vizsgált. Az állománykezelések 2019. 08. 22-én a kaszatok átlagosan 24%-os víztartalmánál lettek kivitelezve. Az első víztartalomméréskor – augusztus 30. – a különböző kezelések egységesen, de eltérő mértékben csökkentették a kaszatok víztartalmát (glifozát + nitrosol –14,9%, diquat + nitrosol –15,1%, HIKARI –14,3%). A következő mérési napot – szeptember 10. – megelőzően a tábla 13,5 mm csapadékot kapott – ami ezen idő tájt annyira nem is szokatlan – és a visszanedvesedés a következő képet mutatta (glifozát + nitrosol +2,9%, diquat + nitrosol +2,3%, HIKARI +0,6%). Itt numerikusan is igazolható és látható az, hogy az elért eredményeket a HIKARI képes leginkább védeni. Dehidratáló teljesítménye egy profi hosszútávfutóéhoz hasonlatos, nem pedig egy sprinteréhez. Eredményét lassabban, kisebb szélsőségek mellett és a már elért beltartalmi eredmények megőrzésével képes biztosítani. A szeptember 19-én történő betakarítás adatai pedig a következőek (glifozát + nitrosol 7,3%, diquat + nitrosol 7,5%, HIKARI 7,5%).

 

hikari-kiserlet-202006-1

hikari-kiserlet-202006-2

 

Összegezve a HIKARI felhasználhatóságát megállapítható, hogy a betakarításra biztosítja azt a kaszatnedvesség-tartalmat, mint a versenytársai; de nem a leggyorsabb és nem ideális az ekkor már fejlett gyomok jelentős gyérítésére; ellenben óvja és védi kijuttatása után is az olajbeépülést és a csírázási erélyt egyaránt! Egy teljes értékű, de homogén és kellően száraz kaszatbetakarítás lehetőségét nyújtja a számunkra a HIKARI.

 

Szabó Roland
szakmai- és termékmanager
Sumi Agro Hungary Kft.