MENÜ

Megőrizte árbevételi szintjét 2019-ben is a Lemken GmbH & Co. KG

Oldalszám: 26
2020.05.03.

A 240 éves gyökerekkel rendelkező (1780-ban alapították), profi talajművelő-, vető- és növényvédő gépeket gyártó családi vállalkozás, a Lemken 2019-ben 380 millió eurós árbevételt könyvelhetett el.

lemken_orion-1200

 

Ez a korábbi éveknek felelt meg. Az árbevétel 77%-a az exportból származott. A legfontosabb piacuk a belföldi német piac, 23%-os részesedéssel, amely tavaly 2%-os csökkenést produkált. A legfontosabb exportpiacuk Franciaország, ahol tavaly 26%-kal nőttek az eladásaik és 15%-ban részesedett az összes árbevételből. Összességében a nyugat-európai piacaik kisebb visszaeséssel zártak az elmúlt évben. Közép- és Kelet-Európában 9%-kal kevesebb gépet vásároltak a gazdaságok. Továbbra is stabil volt az orosz piac, ahol összeszerelő üzemük tevékenykedik az országban. Ukrajnában kiemelkedően, 39%-kal bővültek az eladásaik. Jól alakult 2019-ben az észak-amerikai piaci forgalmuk, ahol 23%-kal több gépük talált gazdára, ezzel ez a régió lett a negyedik legfontosabb piaca a Lemkennek.

Stabilak voltak az eladásaik Japánban és Kínában is. Ez utóbbiban szintén működtetnek összeszerelő üzemet is. Ausztráliában és Új-Zélandon gyengén alakultak tavaly az eladásaik. 2019-ben a Lemken 9 millió eurót költött új termelőrészlegek és a gyártási logisztika fejlesztésére.

Az év végével 1666 dolgozó állt munkaviszonyba a GmbH-val. Az elmúlt év új gépfejlesztéseik közé sorolható az új Juwel 10 ekecsalád, a Koralin hibrid grubber, a Nova magajáró és az Orion vontatott permetező, valamint az iQblue Connect automatika a függesztett gépek vezérléséhez. Az elmúlt évben megvásárolták a holland Steketee automata kormányzású sorközművelő kultivátorokat gyártó vállalkozást is.