MENÜ

Magnello – Rugalmas és hatékony megoldás az őszi búza növénykórtani problémáira

Oldalszám: 37
Boros Szilárd 2020.05.03.

Termesztett kultúrnövényeink közül sajnos az őszi búzának is megvannak a maga kórokozói, amelyek a tenyészidőszak során kisebb-nagyobb fertőzési nyomással léphetnek fel és veszélyeztethetik a várható termés mennyiségét és minőségét.

Jelen cikk írásakor az országban található fejlettebb őszi búza állományok 2-3 nóduszos (BBCH 32-33) fejlettségi állapotban vannak fenológiájukat tekintve. Célszerű felkészülni az őszi búza első tavaszi gombaölő szeres kezelésére, amelyet a termelők általánosan 2-3 nóduszos fejlettségi állapotnál szoktak elvégezni. Ennek célja az induló fertőzések blokkolása, a kórokozók áttelelő képleteinek gyérítése, a későbbi egészséges növényállomány létének megalapozása. Olyan készítményt kell ehhez választanunk, amely lehetőség szerint széles hatásspektrummal és megfelelő tartamhatással rendelkezik. Külön pluszt jelenthet az a tény, ha egy adott készítményt a tenyészidőszak során az őszi búza bármely betegsége ellen sikerrel bevethetünk.

 

magnello-logo

 

Ez utóbbi pluszt jelenti a Syngenta Kft. fungicid portfóliójában a Magnello nevű termékünk. Két triazol csoportba tartozó hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza (100 g/l difenokonazol + 250 g/l tebukonazol), rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyészidőszakban, legyen szó levélbetegségekről vagy kalászbetegségekről. Mindkét hatóanyag hatásmódját tekintve felszívódó (szisztémikus). Hatásmechanizmusukra jellemző, hogy a kórokozó gombák ergoszterol (sejtmembrán alkotórésze) bioszintézisét gátolják. A difenokonazolnak magas a zsíroldékonysága (könnyen és gyorsan átjut a kezelt növények leveleinek viaszrétegén), preventív és kuratív hatású, mozgása transzlamináris és akropetális. Hatásspektrumába tartoznak a rozsda fajok (Puccinia spp.), lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici), szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria tritici). A tebukonazol más azoloktól eltérően két ponton is beavatkozik az ergoszterol bioszintézisbe (C14 demetiláció és Δ8-Δ7 izomerizáció blokkolás), így növelve a hatékonyságot és csökkentve a rezisztencia kialakulásának lehetőségét. Markáns DON-toxin-csökkentő hatása van kalászvédelmi kezeléskor kijuttatva. Széles hatásspektrummal rendelkezik, a kalászfuzáriózis kórokozói (Fusarium spp.) mellett hatékony rozsda fajok, lisztharmat és szeptóriás levélfoltosság ellen is. A termék dózisa
1,0 l/ha, egy tenyészidőszakban egy kezelés engedélyezett.

Az ismertetett, széles kórokozók elleni hatásspektrumot igazolják a Syngenta Kft. 2019-es fejlesztési kísérleteinek eredményei is. Levélbetegségek vonatkozásában kiváló hatékonyságot ért el a termékünk liszharmat (1. ábra) és vörösrozsda ellen (2. ábra).

syngenta-magnello-1-abra

syngenta-magnello-2-abra

 

A 2019-es évben, köszönhetően a sok májusi csapadéknak, a kalászfuzáriózis országszerte járványszerűen lépett fel, a Magnello ebben az esetben is bizonyította kimagasló hatékonyságát (3. ábra).

 

syngenta-magnello-3-abra

 

Összefoglalásként elmondható, hogy a Syngenta Kft. Magnello gombaölő szere hatásspektrumát tekintve rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyészidőszakban, legyen szó kora tavaszi, 2-3 nóduszos állapotban, vagy kalászvédelmi célból végzett kezelésről. A termék használata hozzájárul az egészséges, megfelelő mennyiségben és minőségben betakarított terméshez.

 

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg