MENÜ

Kék ikon keskeny nyomtávon

Oldalszám: 62-63

Landini REX 4

2020.05.04.

Már közel 40 éve része a Landini gyár stratégiájának a specializáció és az erőforrások technológiába való integrálása. Az első gyümölcsösök számára tervezett és gyártott traktor 1982-ben gurult le a gyártósorról, majd négy évvel később kibővült az ültetvényes kínálat szőlészeti gépekkel is. Ezek az első darabok még fülke nélkül készültek, keveset adva a gépkezelők védelmére.

Ma azonban teljesen más a helyzet. Az évtizedek során a számos fejlesztés, a felhasználói igényeknek való megfelelés és több traktorgeneráció után, a 2016-ban megjelent legújabb Landini REX 4 ültetvény-traktorcsalád maximálisan óvja, és számos, magas szintű technikai megoldással szolgálja használóját.

 

landini-pb071340_51896074_esecutivo (1)

 

Környezetkímélő erőforrás

A traktorba épített innováció a motornál kezdődik a teljesítményorientált, megbízható, négyhengeres, 2,9 literes
Deutz Tier 4 Interim (TCD L4) erőforrással, dízeloxidációs katalizátorral (DOC). Ez a technológia az üzemeltetés szempontjából költséghatékony, mivel nincs adalékanyag (AdBlue), illetve nincs részecskeszűrő, melynek cseréje jelentős költséget ró a traktor tulajdonosa számára.

Egy Engine Memo kapcsoló eltárolja – mint egy tempomat – a motorfordulatot a gépkezelő kényelme érdekében. A maximális teljesítményt a motor 2200 min-1 fordulaton éri el 70 és 110 LE között, 6 teljesítményszintben.

 

landini-img1742

 

Erőátvitel széles választékban

A gyártó Argo Tractors többféle sebességváltó-kivitelt tervezett a szériához. Mechanikus vagy hidraulikus irányváltó, 4 sebességfokozat és 3 csoport az alap, amelyhez két opció adható: Hi-Lo vagy High-Medium-Low terhelés alatti kapcsolási lehetőség, ezen kívül mászó csoport is az igen lassú munkákhoz.

Említést érdemel a traktor „ECO FORTY” funkciója, ami közel 1900 min-1 motorfordulatot jelent a maximális 40 km/h végsebesség esetén. Ennek eredménye a hagyományos megoldásokhoz képest az alacsonyabb zajszint és üzemanyag-fogyasztás, valamint a hosszabb motor élettartam.

Az új REX 4 széles TLT változatot is kínál mechanikus vagy hidraulikus verzióban, a sebességváltótól függően. Kettő vagy négy fordulatszámmal (540, 540 Eco, 1000 és 1000 Eco) rendelhetjük. De választani lehet sebességarányos hajtást is, és automata funkciót.

Központban a hidraulika

Ahogy ez már az ültetvényes kategóriában lenni szokott, az erőgéppel szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény a gép hidraulika rendszerében van. Ez a szektorban használt speciális munkaeszközöknek köszönhető, melyek sok esetben nagyobb számú és változatos funkciójú hidraulika szelepeket igényelnek.

A Rex 4 sokoldalúsága kiemelkedik egy 50 + 28 l/min tandem szivattyúval, de elérhető 28 + 41 + 41 l/min kapacitású tripla változat is. A szériához választható 17 különféle hidraulika csomag, mely elegendő lehetőség a vevők igényeinek kielégítésére. Az idei év fejlesztése, hogy az eddigi mechanikus vagy elektromos szelepekkel kombinált mechanikus szettek mellett megjelentek a teljesen elektronikus opciók is (EH). Ebben az esetben a vezérlés elektronikus joystickkal és kapcsolókkal lehetséges, melyek beállításai külön-külön testre szabhatók. Ezt a műszerfalon keresztül oldhatjuk meg, beállítva átfolyási mennyiséget, időzítést, úszó funkciót, vagy akár hidromotoros működtetést.

A traktor függesztőkarjának emelőkapacitása 2700 kg, de a GT esetén ez akár 3400 kg is lehet.

 

landini-img1913

 

Ergonomikus és biztonságos kezelőtér

A „Total View” vezetőfülke más perspektívát jelent ebben a számos kompromisszumokkal tűzdelt speciális traktorkategóriában. A kezelőelemek újragondolt elhelyezése, áttekinthetősége, az új komfortelemek mind a gépkezelő munkavégzését segítik és egyszerűsítik.

A kezelő kilátása a fülkéből sokkal jobb lett, ami könnyebb és gyorsabb munkaeszköz-vezérlést biztosít elöl és hátul. A korábban jelentős akadályt okozó sebességváltó alagút az új fülkében eltűnt. Ezen kívül a teleszkóposan állítható és dönthető kormányoszlop a légrugózású vezetőüléssel, klimatizálással maximális kényelem a munkák során.

 

landini-p2146227_rex4 gt metal

 

Az ültetvényeken dolgozó erőgépek feladataik nagy részét teszik ki a növényvédelmi munkák. A gépkezelők így nagymértékben ki vannak téve a növényvédő szerek negatív, egészségkárosító hatásának, amennyiben nem biztosított védelmük valamilyen formában. A vezetőfülkék védelmi szintjét EU-szabványok és -előírások szabályozzák, melyeknek megfelelően a mezőgazdasági traktorok esetén a legelterjettebb a 2-es szintű alapfülke, mely szűrőrendszere a por felfogására alkalmas, de egyéb káros gázok és gőzök megkötését nem teszik lehetővé. Jelenleg a maximális védelmet a 4-es kategóriás szűrési rendszer nyújtja.

Felhasználási körülmények függvényében a Landini REX 4 széria választható felszereltége a továbbfejlesztett CAT4 vezetőfülke. A beltérben automatikusan szabályozott túlnyomás (szenzorok által), illetve aktív szenes levegőszűrő akadályozza meg a káros anyagok bejutását. A fülkében két szűrési kör található: az egyik hagyományos, a másik aktív szenes szűrővel. Ezek átkapcsolhatók, attól függően, hogy éppen milyen munkát végzünk, ugyanis az aktív szenes szűrő folyamatos, indokolatlan használata annak korai elhasználódását okozza. A fülke jellemzője továbbá a beépített borulás (ROPS) és rázuhanás (FOPS) elleni védelem is, egyéb, a kor követelményeit kielégítő kényelmi felszerelésekkel.

Néhány kiemelt opció

A magasabb komfort érdekében választhatunk rugózott első tengelyt, mely hidraulikus csillapítással csökkenti a talaj vagy az út egyenetlenségeiből adódó rázkódást. Emellett egyenletes és biztos tapadást nyújt a kerekeknek, ami a biztonságos vezetés mellett hatékony teljesítményleadást is eredményez. Többféle beállítás lehetséges: manuális szintezés, automata beállítás, mely lágy vagy kemény csillapítású. De szükség esetén választhatjuk a fixált, csillapítás nélküli lehetőséget is. Ez az első tengely tartalmaz tárcsaféket és teljesen záró differenciálművet is. Az 55°-os maximális bekormányzási szög kis fordulási sugarat eredményez, ami nagy előny a szűk telepítésű ültetvényekben.

A kor szellemének megfelelően e speciális traktorcsalád is rendelhető energiatakarékos, de nagy fényerejű LED munkalámpákkal, melyekből maximum 8 darab szerelhető gépenként. Elhelyezhetők elöl és hátul a fül­ketetőben, a visszapillantó tükröknél valamint a motorháztető orrmaszkban.

A gyártó gondolt azon vásárlókra is, akik a műszaki tartalom mellett a traktor megjelenését is szem előtt tartják. Számukra fontos opciók a metálkék karosszéria fényezés és a feketére fújt felnik, melyek igen egyedi kinézetet kölcsönöznek a traktoroknak.

A legnagyobb változat felszerelhető egy új, alacsony frekvenciás légrugós üléssel, ami a nagyobb kényelem mellett még szélesebb is a standard változatnál.

A REX 4 traktorok többféle szőlészeti és gyümölcsös verzióban készülnek (F, GT, V, S stb.) és ezeken belül is számtalan felszereltségi szinttel. Ennek köszönhető, hogy ez a Kék Ikon széles körben használható a speciális munkák során.

 

www.axial.hu

74-szoja-tamogatoi-kor-axial-logo-2019