MENÜ

Semmi kétség…

Oldalszám: 47
Hornyák Ildikó 2020.04.05.

Elérkezett a biostimulátorok ideje, a készítmények népszerűsége évről évre növekszik. Arról, hogy mi miért éppen az Atonik és Forthial növénykondicionálókat ajánljuk a UPL kínálatából, kérdésünkre Dobor Gábor, a Pacsai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója adja meg a választ gyakorlati tapasztalatait megosztva velünk.

Az 1160 hektáron gazdálkodó és 300 hektárt integrátorként művelő gazdasági társaság 2011-2012 óta használja a UPL biostimulátorait.

 

dobor-gabor-2

 

Hogyan jutottak arra az elhatározásra, hogy ezek a készítmények a termesztéstechnológia szerves részei legyenek?

– Tapasztalatunk szerint az éghajlat egyre inkább szélsőségessé kezd válni, s a régi időjárási jellemzőkkel már nem lehet kalkulálni. A növénytermesztésben a kiszámíthatatlan tényezőkre, mit aszály, túlzott csapadék, fagy, és az általuk okozott károk kiküszöbölésére gyakran azonnal reagálni kell. Továbbá ehhez kapcsolódik, hogy a gombaölő, rovarölő, gyomirtó szerek sem úgy viselkedtek időjárási szélsőségek esetén, mint az elvárható lenne. Ezért kerestük azokat az alternatív megoldásokat, amelyek biztonságosabbá teszik a termelést.

Mi győzte meg Önöket a kiválasztott termék hatékonyságáról?

– Mielőtt bármely szert bevezetnénk a termesztéstechnológiába, meggyőződünk annak hatékonyságáról. A biostimulátorokkal kezelt állományok és a kezeletlen kontroll területek azonnal szembetűnő különbséget mutattak, továbbá betakarításkor a mérlegen is erőteljes differencia mutatkozott. A termék prospektusában valóban helytálló adatokat közölt a forgalmazó, a területi képviselő pedig hosszú évek gyakorlati tapasztalataival támasztotta alá az ATONIK stresszoldó és termést növelő hatását, ami számunkra a hitelességüket erősítette.

Az Atonik egy növénykondicionáló készítmény. Hol és hogyan alkalmazzák?

– Ismereteink szerint az Atonik kifejezetten a szélsőséges helyzetekre lett kifejlesztve. Kukoricában és repcében használjuk.

Kukorica esetében gyomirtás, esetleg fagykár során stressz érheti a növényt, ami csökkenthető Atonik használatával.  Gyomirtó szer használata után az Atonikkal kezelt állomány gyorsabban záródott, megnövelve ezzel gyomelnyomó képességét. Homogénebb lett, az állomány hamarabb „magára talált”, a gyomosodás nem tudott kiújulni, míg a kezeletlen tábla látványban elmaradt, heterogén képet mutatott.

1x vagy 2x alkalmazzuk, de ha egy alkalommal juttatjuk ki sem biztos, hogy ugyanabban a fenológiai fázisban. Előfordult, a vetés utáni gyomirtás esetén úgy ítéltem meg, hogy a készítmény használatára nincs szükség, viszont indokolttá vált a kukoricabogár imágó elleni rovarölő szerrel egy menetben történő kijuttatás, amikor a bibeszálak megjelentek. Ebben a szakaszban a pollentömlő hosszát is befolyásolja az Atonik, megnövelve a pollenberakódás esélyét, ezáltal magasabb termést tudunk elérni.  Az Atonik készítmény a növényt ért stressz esetén „profin” reagál, szélsőségek okozta károk megelőzésében mielőbb meg kell kezdeni a kezelést, hogy valódi hatását ki tudja fejteni, amit mi a gyakorlatban abszolút meg tudunk erősíteni.

A kijuttatás a forgalmazó ajánlásával stressz oldása esetén 0,75 liter/ha dózisban történjen. Ha szükséges más készítményekkel kombinálható (pl. rovarölő szerrel stb.).

Káposztarepcében is elkezdtük a használatát, mint a kukorica esetében, szintén tavasszal. A szárba indulás idején juttatjuk ki az első gombaölő szeres kezeléssel együtt az oldalelágazások számának növelésére.

A betakarítás pozitív mérlege a repce esetében is megerősíti a szer használatának eredményességét.

A Forthial algaalapú biostimulátor, mi tette indokolttá a használatát?

– Meg vagyok győződve, a gabona termésbiztonságának érdekében a zászlóslevél védelme az egyik legfontosabb kritérium, amit az ilyenkor használatos gombaölő készítmény, illetve ennek a készítménynek a használatával tökéletesen meg tudunk valósítani. Ez elvitathatatlan. Mi a Forthialt őszi búzában alkalmazzuk a zászlóslevél kiterülésének idején, 1 l/ha dózisban, egyszeri kijuttatással. Ma már a teljes technológia része. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csupán az állomány képe egészségesebb, nemcsak a stressz okozta károk utáni regenerálódásban segíti a növényt, hanem a betakarításkori hektolitersúly is magasabb, és beltartalmi értékben a fehérjemutatók is jobbak lesznek. Én ezt a biostimulátort kezdetektől fogva használom. Már több gazdálkodónak ajánlottam a saját személyes tapasztalatainkkal alátámasztva. Mivel nálunk nagyüzemi szinten történik a használata már évek óta, biztos eredményeket tudunk felmutatni.

 

Hornyák Ildikó