MENÜ

Limus® Clear használata a kukoricatermesztésben

Oldalszám: 44-45
2020.04.05.

Növekvő élelmiszer-szükséglet, felelősebb szemléletű növénytermesztés, környezetkímélő trágyázás – a gazdálkodók sok kihívással szembesülnek napjainkban. A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. A Limus® Clear az innovatív formulázási technológiának és két nagy teljesítményű hatóanyagának köszönhetően korszerű megoldást ad a terméshozam és a hatékonyság növelésére.

Karbamid tartalmú műtrágyák esetében, legyen szó akár szilárd karbamidról, vagy karbamid tartalmú oldattrágyákról, mint a Nitrosol (UAN-oldat), nem kétséges, hogy a Limus®, mint ureáz-inhibitor használata a legjobb választás. Hiszen a Limus® alkalmazásával már rögtön a karbamid-feltáródás folyamatának az első lépcsőfokán a karbamid hidrolízisét tudjuk szabályozni, ráadásul két hatóanyag kombinációjával a lehető leghatékonyabban tehetjük meg mindezt (1. ábra).

 limus-clear-1-abra

 

Amint az az ábrán is jól látszik, a feltáródás folyamata során a Limus® használata nélkül jelentős nitrogénveszteséggel kell számolnunk, amely veszteségek kedvezőtlen körülmények között akár az összes nitrogén hatóanyag 70–80%-át is kitehetik. Ez a veszteség természetesen komoly gazdasági kárt jelent a gazdálkodóknak, hiszen a nitrogén műtrágyára költött pénznek egy jelentős része elveszhet ilyen formán. Ezen túlmenően pedig komoly terhelést is ró a környezetre, elég csak az ammóniagáz okozta légszennyezésre, vagy a felszín alatti vizekbe jutó nitrátszennyezésre gondolni.

Az igazán hatékony nitrogéntrágyázás másik nagyon fontos sarokköve, a veszteségek csökkentésén túl, a műtrágya feltáródásának időbeni folyamata. Hiszen a műtrágyázás alapvető célja, hogy a növényeink számára megfelelő mennyiségű, felvehető formában jelen lévő tápanyagot biztosítsunk akkor, amikor a növénynek arra a leginkább szüksége van. Ezt kimondani könnyű, szabadföldi körülmények között a megvalósítása azonban már korántsem ilyen egyszerű.

A kijuttatott műtrágyáknak ugyanis át kell esni a feltáródás folyamatán ahhoz, hogy a növények fel tudják venni a megfelelő tápanyagformákat, a nitrogén esetében a növényeink az ammónium (NH4), valamint a nitrát (NO3), nitrogén formákat tudják közvetlenül felvenni. Ennek az átalakulási folyamatnak a pontos időtartamát a talajban lehetetlen pontosan kiszámítani, hiszen az nagyban függ a körülményektől, mint pl. talajnedvesség, hőmérséklet, talaj mikrobiális élete stb. Továbbá a műtrágya-kijuttatás időpontja is korlátozott, hiszen a kukorica esetében vetés előtt tudunk csak nagy adagú nitrogén műtrágyát kiszórni. Vetés előtti nitrogén-kijuttatás esetében a nitrogénveszteség várhatóan nagy, hiszen a növény intenzív nitrogénfelvételi időszaka és a kijuttatás időpontja távol esik egymástól (1. ábra). Ilyenkor a  szilárd karbamiddal vagy a kipermetezett folyékony nitrogén oldattal kombinált Limus® Clear kezelés lehetővé teszi, hogy csapadékos időjárás esetén se vesszen el a nitrogén a kukorica számára.

 

 limus-clear-kukorica-2-abra

 

A kukorica fejtrágyázás célja, hogy követve a kukorica nitrogénfelvételi dinamikáját, a nitrogén hatóanyagot megosztva, célzottan a növényi sor mellé juttassuk ki. Ezt a törekvést megnehezíti az a tény, hogy a kétszeri fejtrágyázás is kapacitásproblémákba ütközik a legtöbb üzem esetében. Erre ad megoldást a Limus® Clear alkalmazása, ami lehetővé teszi, hogy egyszeri fejtrágyázással kétszeri kijuttatással egyenértékű hatást érjünk el.

Ebben is nagy segítségünkre van a Limus®, hiszen a karbamid tartalmú nitrogén műtrágyák teljes feltáródásának idejét mintegy hat–nyolc héttel meghosszabbítva lényegesen közelebb hozza egymáshoz a növény nitrogénigényét, valamint a műtrágyák nitrogén-feltáródási dinamikáját.

 

limus-clear-kukorica-3-abra

 

A felhasználási módot tekintve a Limus® Clear nagy előnye, hogy folyékony formulációjának köszönhetően nagyon könnyen alkalmazható folyékony trágyákkal.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Limus® használata azáltal, hogy hatékonyan csökkenti a nitrogénveszteségeket, valamint a nitrogén műtrágya feltáródását szabályozva lényegesen közelebb hozza a feltáródás maximumát a növény igényéhez, segít megvalósítani az igazán hatékony nitrogéntrágyázást, segítve ezáltal a jobb minőségű és magasabb termés elérését, valamint a termesztés biztonságát javítva segíti a nitrogén műtrágyákba fektetett pénzünk minél biztosabb megtérülését.

(x)