MENÜ

Hogyan készítsük a lehető legjobb szilázst?

Oldalszám: 65
Dr. Vesna Jenkins 2020.04.05.

A silózással az állattartók olcsó tömegtakarmányt biztosíthatnak állataiknak. Ugyanakkor a silózástól a feletetésig az jelenti a kihívást, hogy megakadályozzuk a benne lévő értékes energia és fehérje elvesztését. Az esetleges veszteségeket később drágább forrásokból kell kiegészíteni, hogy az állatok termelése ne csökkenjen. Ugyanakkor az előkészítés, a silózás és a feletetés alatt nemkívánatos mikroorganizmusok is növekedhetnek a silóban. 

A jó minőségű szilázs eléréséhez az időzítés a kritikus pont. Ez már a betakarítás előtt elkezdődik, hogy az ideális szárazanyagtartalmat biztosíthassuk, mivel korai vágásnál kisebb a hozam, a túl későinél pedig alacsonyabb a metabolizálható energia. A fonnyasztásnál is fontos az időzítés. Ideális esetben nem szabad túl sokáig tartania, különben a lebontó mikroorganizmusok a takarmány korai energia- és fehérjevesztését okozhatják.

A tömegtakarmányt ideális esetben a vágást követő 24, de legfeljebb 48 órán belül be kell tárolni. Az anyagot tömöríteni kell és légmentesen le kell zárni, hogy minimalizáljuk az oxigén mennyiségét, amely egyébként támogatná a nem kívánt aerob mikroorganizmusok szaporodását. Az anaerob fázisban kialakuló baktériumtípusok alapvető fontosságúak annak biztosításához, hogy a szilázs tápanyagban gazdag, biztonságos és ízletes legyen.

Gyors savanyítás

Először is, szükséges a gyors savanyítás, ami a gyorsan növekvő tejsavbaktériumok mennyiségétől függ. Arra támaszkodni, hogy elegendő homofermentatív tejsavbaktérium van a tömegtakarmányban, eléggé kockázatos. Ezeknek a baktériumoknak a száma nagyon változó, és hatékonyságuk igen különbözik baktériumtörzsenként. Ezért egy tudományosan bizonyított szilázs­oltó baktériumkultúra nagyon fontos befektetést jelent.

A szilázs erjedésének rossz kezdete a kevésbé kívánatos baktériumok növekedését támogatja, beleértve a vajsavat termelő Clostridiumokat is, amelyek rontják a szilázs általános ízét és csökkenthetik a tejtermékek minőségét. Egyes elszaporodó kórokozó baktériumok befolyásolhatják az állatok egészségét és a bél állapotát. A tejsavat termelő baktériumok jó törzseivel elért gyors pH-csökkentés segít megőrizni a száraz anyagot, az energiát és a fehérjét, és megvédi a takarmányt a nemkívánatos baktériumoktól.

Aerob stabilitás

Arra is kell figyelnünk, hogy milyen gyorsan romlik a szilázs minősége a siló megnyitása után (aerob stabilitás). A jobb aerob stabilitás érdekében hatékony heterofermentatív baktériumokra van szükségünk, ám nem minden heterofermentatív baktérium egyforma. A stabil fermentációhoz szükséges gyors kezdeti pH-csökkenés biztosításához fontos a megfelelő tejsavtermelő törzsek kiválasztása. A heterofermentatív baktériumok túlzott ecetsav termelése azonban hátrányt jelenthet, mivel az ecetsavtermelés szárazanyag-veszteséget okozhat, csökkentve a szilázsban maradt energia szintjét.

A BIOMIN egyedülállóan hatékony stratégiát fejlesztett ki az aerob stabilitás megtartásához a Lactobacillus kefiri törzs felhasználásával. Ez a heterofermentatív baktériumtörzs minden pozitív tulajdonsággal rendelkezik, beleértve a fokozott aerob stabilitást, valamint alacsonyabb siló-pH-t produkál. A Biomin® BioStabil Plus termék a L. kefiri DSM 19455 és egy másik heterofermentatív törzs, a L. brevis DSM 23231, valamint a gyorsan növekvő, nagy mennyiségű tejsavat termelő, homofermentatív L. plantarum DSM 19457 hatékony kombinációja.

 

biostabil plus hu 2020-k

 

Nem az egyik vagy a másik

Nem az a kérdés, hogy a homo- vagy a heterofermentatív baktériumok a jobbak. A jó szilázs-oltóanyagban mindkettőnek meg kell lennie, hogy elérjük a kettős célt: a gyors pH-csökkentést, és  az aerob stabilitást.

A Biomin® BioStabil Plus megfelelő mennyiségű, megfelelő típusú és kombinációjú heterofermentatív baktériumot tartalmaz a kívánt eredmények elérése érdekében. Ezt elősegíti a megfelelő tejsavtermelés, amely fontos a szilázs gyors pH-csökkenéséhez, és elegendő ecetsavat biztosít az aerob stabilitás biztosításához a kitárolásnál.
A kombináció megvédi a szilázst a nemkívánatos baktériumok, élesztők és penészgombák növekedésétől a silózás alatt és azután is, ezzel megelőzve az értékes energia és fehérje veszteségét.

Minőségi szilázs, egészséges állatok

A minőségi, jól tartósított szilázs előállítása biztosítja, hogy a silózásba befektetett pénz ne menjen kárba. A legfontosabb az, hogy a szilázs energiájának és fehérjetartalmának megőrzése maximalizálja a jövedelmezőséget a jobb hús- vagy tejtermelés révén, így csökkenthető a drága kiegészítők költsége.

 

Dr. Vesna Jenkins,
termékmenedzser,
BIOMIN Holding

 

Vegye fel a kapcsolatot a BIOMIN Magyarország Kft. kérődző szaktanácsadójával az optimális szilázskezeléssel kapcsolatos kérdésekben: Csatádi Gábor, +36 70 431 5809

biomin_iv