MENÜ

Syngenta-innovációk a vetéstől a tarlókezelésig

Oldalszám: 31
2020.03.08.

Az elmúlt tíz év hőmérsékleti anomáliák, szélsőségessé váló csapadékviszonyok, valamint új kórokozók, kártevők évtizede, és az előttünk álló is hasonló problémákat hordoz magában. Ezek ellen közös gondolkodással, stressznek ellenálló – bő termőképességű – fajtákkal és innovatív termékekkel léphetünk fel. A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén ilyen körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

 syngenta szezonnyito-2020-800

 

Kalmár Ferenc kereskedelmi vezető elmondta: a Syngenta a következő öt évben kétmilliárd dollárt fordít arra, hogy segítsen a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében. Ennek keretében új talajművelési módszereket dolgoznak ki a talaj szervesanyag-tartalmának és egészségének javítása érdekében. Kiemelt cél a növekvő termésátlagok mellett leromlott talajok állapotának visszaállítása, integrált növényvédelmi technológiák fejlesztése, valamint új, eltarthatóbb zöldségfajták nemesítése.

Magyarországon évek óta rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a kutatásfejlesztésre – hangsúlyozta Kalmár Ferenc. Referenciagazdaságainkban folyamatosan teszteljük a vetőmagokat és a legújabb növényvédelmi technológiákat, amelyek a magyar gazdáknak is megfelelő alternatívát jelentenek. Ezekkel párhuzamosan kísérleteket folytatunk változó tőszámú, precíziós vetési, valamint sávos permetezési technológiákkal kapcsolatosan is.

Az elmúlt évben a Syngenta kalászos szegmensben mérföldkő termékkel jelent meg, amelyet azóta egyre szélesebb körben használnak a gazdálkodók. Az Elatus Era gombaölő szer mindjárt olyan fuzáriumos évben bizonyította kivételes hatékonyságát, mint a 2019-es, emelte ki Asbóth András. A vállalat kalászos kampánymenedzsere kifejtette: a fertőzés számos megyében az őszi búza területek több mint 50 százalékát károsította. Azokon a termőterületeken, ahol a Syngenta prémium fungicid termékét használták a gazdálkodók, sikerült megállítani a betegséget.

A fuzárium gombafajok kalászhányástól viaszérésig fertőzhetnek. Ezért kiemelten fontos, hogy hosszú hatástartamú, kompromisszumot nem ismerő termékkel végezzük el a védekezést. Az Elatus Era ilyen – hívta fel a figyelmet Asbóth András. - Ha a zászlóslevél kiterülésekor alkalmazzuk, egyedülálló hatást gyakorol a gombabetegségek blokkolásán túl a szemtermés mennyiségére és minőségi paramétereire is. Célzott kalászvédelemre alkalmazva is érezteti pozitív hatásait, de legfőképpen blokkolja a fuzáriumot és csökkenti a kórokozó toxintermelését. Az Elatus Erat használva biztosak lehetünk a megfelelő minőségű és mennyiségű szemtermés betakarításában.

 

syngenta szezonnyito (3)-k

 

A szakember rámutatott: a Syngenta a vetéstől a tarlókezelésig hatékony megoldásokat kínál. Fontos a megfelelő elővetemény megválasztása, a magágy kialakítása, és olyan csávázószerrel – Vibrance Duo - csávázott vetőmag választása, mely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. Az őszi, kora tavaszi gyomirtásra Box-R Pack, Peak Turbo készítményeiket ajánlják, a Magnello pedig a kora tavaszi lombvédelemtől kezdve egészen a kalászbetegségek elleni fellépésig hatásos eszköz.

Magyarország a napraforgó termesztés egyik éllovasa, a tavalyi 3,01 tonnás hektáronkénti napraforgó országos átlag történelmi rekord. „Ez a siker természetesen a hazai termelők szakértelmének és technológiai fegyelmének köszönhető, de nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy ehhez csaknem kétharmaduk Syngenta napraforgó hibrideket választott”, ismertette Ácsné dr. Szekeres Dóra napraforgó kampánymenedzser. A vállalat az elmúlt évben két százalékkal növelte részesedését és elérte az 59 százalékot a napraforgó vetőmagok piacán (Forrás: Kleffman 2019-es napraforgó vetőmag panel). A Syngenta napraforgó hibridek terméspotenciálja kiemelkedő, ezt támasztják alá a saját fejlesztői kísérletek mellett a független - Nébih, IKR - kísérleti eredmények is.

Táblán belül már nem ritka az 5 tonnás hektáronkénti terméshozam sem, ezért azt szeretnénk elérni, hogy a gazdálkodók kiaknázhassák ezt a többletet. Szezonnyitóinkon a termesztéstechnológia elemein végig haladva mutattuk be a termelőknek azokat a szempontokat, amelyeket érdemes megfontolni, illetve alkalmazni annak érdekében, hogy kihozhassák a maximumot a napraforgójukból, és ezáltal tovább emelkedjen az országos napraforgó termésátlag.

 

syngenta szezonnyito (5)-k

 

A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi Express® toleráns változata. A Suman HTS a legújabb közép-korai hibrid a linolsavas, az Express® toleráns szegmensben. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A legfrissebb NÉBIH eredmények szerint - terméspotenciálját tekintve - a már piacon lévő Express® toleráns hibridek közül a legmagasabb termőképességű. Peronoszpóra ellenállóságban a legmagasabb szinten áll a portfolióban, az összes Magyarországon fellelt peronoszpóra rasszal szemben toleráns.

Ugyanebben a szegmensben az idei évtől elérhető a Syngenta kínálatában, az Express® toleráns hibridek felülkezelésére a tribenuron-metil hatóanyag tartalmú posztemergens gyomirtó szer a Fluence, amely kizárólagosan az Express® toleráns napraforgó hibridekben használható a magról kelő kétszikű gyomok és mezei acat ellen. A mezei acattal fertőzött területeken a legeredményesebb védekezést, amennyiben kalászos az előveteményünk, egy tarlókezeléssel érhetjük el. Erre nyújt kiváló megoldást a Syngenta portfóliójában elérhető Medallon Premium, mely csúcsminőséget képvisel a kategóriájában.

Termelői körökben is egyre nagyobb az igény a fenntartható mezőgazdasági rendszerek iránt, ennek számos eleme van, melyek közül az egyik a sávos gyomirtás. A jövőben az innovatív technológia terjedése várható, ezért a Syngenta is arra törekszik, hogy megfeleljen az igényeknek. A vállalat több éven keresztül vizsgálta a preemergens sávos gyomirtásban rejlő lehetőségeket, melynek hatására a Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC engedélyokirata módosult lehetőséget biztosítva ezen készítmények sávos, a vetéssel egymenetben történő kijuttatására.

Magyarországon a kukorica tavaly a korábbi évekhez képest magasabb, összességében 8 tonna feletti hektáronkénti termésátlaggal zárt, annak ellenére is, hogy a hektikus időjárásnak – a hő- és szárazságstressznek - köszönhetően egyes régiókban ettől jelentősen elmaradtak az eredmények, ismertette Schipp Márton.  A vállalat kukorica kampánymenedzsere hangsúlyozta: a megváltozott időjárásnak köszönhetően érezhetően nő a hőmérsékleti anomáliáknak jobban ellenálló hibridek iránti igény. Ma már a Syngenta kukorica értékesítésének egyre nagyobb hányadát adják a kedvező vízhasznosítású, hő-és szárazság stresszel szemben jobban ellenálló Artesian kukorica hibridek.

Az Artesian család mellett az idei évben két újabb csúcs termőképességű hibriddel bővült a kínálatunk. Mindkét hibridet azokra a területekre ajánljuk, ahol minden adott a sikerhez. SY Torino egy korai FAO 300-as hibrid, igen magas termőképességgel. Ez alapján nem elcsépelt mondás rá, hogy FAO 300 végi termésszintje FAO 300 eleji vízleadással párosul. A NÉBIH fajtaregisztrációs kísérletében majd 5 %-kal magasabb termésszintet produkált 2018-ban, mint a sokszor érésidőben jóval magasabb sztenderdek. Nem hagy nagy szártömeget, kiváló búza elővetemény. Az SY Torino a portfóliónk egyik legkorábbi érésidejű és tervezhetően leghamarabban betakarítható hibridje. Nagy termésének alapja az intenzív jó termőhelyek megléte esetén az igen magas egyéni produkció, nem ritkán 20-22 szemsoros csőmérettel. SY Infinite pedig egy klasszikus, magas szemszámú, flexibilis csőtípus jellemzőit mutató intenzív hibrid. A NÉBIH 2018-as vizsgálatában a FAO 300 sztenderdjeinek teljesítményét több mint 8%-kal haladta meg. Intenzív, jó termesztési feltételek mellett az egyik legmagasabb termés jellemzi a kukorica kínálatunkban. Szemminősége kiváló, magas hektolitersúly és kiváló zöldszáron érés jellemzi. A Syngenta jelenlegi kukorica hibrid portfóliójával a gazdálkodók minden területi potenciáljának és termelési intenzitási szintjének megfelelően tudunk ajánlatot biztosítani, amely hozzájárul ahhoz, hogy a kukorica termesztése minden körülmények között továbbra is jövedelmező legyen.

 

syngenta szezonnyito (7)-k

 

A megváltozott időjárásnak, a változó talajművelésnek és a hatóanyag-kivonásoknak köszönhetően a növényvédelmében is szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a jövőben is eredményes legyen, ismertette Schipp Márton. Az elmúlt években számos területen okozott problémát az egyre fokozódó talajlakó kártevő nyomás és a gyomirtás megfelelő időzítése.

A jövőben is egyre komolyabb drótféreg fertőzéssel kell szembenéznünk, amely ellen kizárólag kultúrákon átívelő, komplex szemlélettel lehet hatékonyan védekezni. A megfelelő agrotechnikai elemek mellett a Force 20 CS csávázó szer és a Force 1,5 G talajfertőtlenítő készítmény együttes alkalmazása még erősebb fertőzés esetén is hatékony védelmet képes biztosítani a kártevő ellen. Az egyre inkább jellemző száraz, gyors felmelegedéssel járó tavaszok alakalmával gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gyomnövények elhúzódóan, több hullámban kelnek. A Syngenta tavaly bemutatkozó gyomirtó szer csomagja, az Elumis Bang megfelelő választás, ha olyan rugalmas technológiára van szükség, amely lehetőséget biztosít, akár a több menetben történő kezelésre is annak érdekében, hogy ilyen körülmények között is eredményesen védekezzünk a kukorica gyomnövényei ellen.