MENÜ

A kertészeti ágazat jövője a fiataloktól is függ

Oldalszám: 21
2020.03.08.

A Malagrow Kft. az idén megrendezte első országos gazdasági konferenciáját, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogy: Tényleg zöldebb a szomszéd kertje?

A rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztatón többek között téma volt, hogy milyen esélyei vannak a hazai kertészeti ágazatnak az erősödő nemzetközi piaci versenyben. A kertészeti intenzifikáció témaköre mellett hangsúlyozták, hogy a külföldi versenytársaktól mindenképpen érdemes tanulni. Ezért a konferencián a hazai előadók mellett neves olasz, lengyel és szlovákiai előadók is tájékoztatták a résztvevőket.

A rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott az ágazatot érintő kihívások között a generációváltás kérdésköre is. A témával kapcsolatban nyilatkozott az Agro Naplónak Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy ez mindenki számára égető probléma, többek között nekik is. Cégük is természetesen csak akkor lehet sikeres a jövőben, ha évek múltán is lesznek termelők, akiket ki tudunk szolgálni termékeinkkel, szaktanácsadással. Példaként említette, hogy míg Magyarországon kérdéses a jövő ilyen téren, addig Romániában érzékelhető, hogy sokkal fiatalabb a termelői közösség, akik az ágazatban termelni, fejleszteni akarnak. Jelenleg ugyan alacsonyabb szinten termelnek hozzánk képest, de rendkívül erős a fejlesztői szándék, így idővel lehagyhatnak minket minden téren.

 

malatinszki györgy-1200

Malatinszky György

 

Szükség van az ilyen jellegű konferenciákra, amelyek segítik az intenzív, professzionális kertészeti termelés irányába elmozdulni kívánó gazdálkodókat. Ma már lehet, hogy kevesebben látogatnak el egy-egy szakmai rendezvényre, mint 10–15 évvel ezelőtt, ugyanakkor az online felületek nagy lehetőségeket rejtenek magukban.

Segítenek a fiatalabb generáció elérésében és így a különböző platformok által egy-egy szakmai videót, technikai fogásokat sokkal többen láthatnak. Ezért igyekszünk mi is kihasználni az online marketing adta lehetőségeket is – jegyzi meg Malatinszki György.

A termelésben azt is szem előtt kell tartani, hogy az képes talpon maradni, az tud fejleszteni és extra profitra szert tenni, aki minőségi, szépen tálalt kész árut kínál a vevőnek. Úgy gondolom, ha valaki valamit hittel csinál és van valamiféle missziója, akkor azt a vállalkozást sikerre viheti – hangsúlyozta a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hazai ágazat hogyan lehetne versenyképesebb a jövőben. Az erről készült összefoglalót itt tekintheti meg.