MENÜ

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Oldalszám: 78-79
2020.02.12.

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

Nagyszüleim, szüleim, testvérem, gyermekeimből ketten is és jómagam is a mezőgazdaságban, a mezőgazdaságból éltünk és élünk Nagyigmándon. Azt gondolná az ember, ha a családban négy agrármérnök van, akkor nagyon könnyű az élet, viszont a gazdálkodás ilyen szakmai felkészültség mellett sem egyszerű, de szeretem a kihívásokat és a végtelen határ adta szabadság érzését .

 

szentirmay

 

A jelenlegi gazdálkodói munkájukban mi a helyzetkép a termesztett kultúrák és a géppark vonatkozásban?

Növénytermesztéssel foglalkozunk, amit szántóföldi kertészettel egészítünk ki. A főbb növényeink, mint általában a környezetünkben a gabonafélék, kapás és olajos növények, kiegészítve cukorrépával. Szántóföldi kertészetben kisparcellákban burgonyával, csemegekukoricával, hagymával vagy éppen fokhagymával próbálkozunk.

A jó gazdálkodáshoz nem elég a szakmai felkészültség, jó erőgépek és munkagépek kellenek, melyek a mai kor kihívásainak is megfelelnek. Így a precíziós gazdálkodás irányában indultunk el mi is. A munkagépeinket mint a gabonavetőgépet, kukoricavetőgépet, műtrágyaszórót vagy a permetezőgépet az évek során olyanra kellett cserélnünk, melyek a precíziós gazdálkodásban megfelelnek, egymással kommunikálnak. Az erőgépeinket is át kellett szervezni, hogy ennek a kihívásnak megfeleljenek, és ehhez kell egy olyan gép is, ami az alapadatokat szolgáltatja. Gazdaságunkban az a döntés született, hogy a munkálatokat egy NEW HOLLAND CR8.90 kombájnnal lássuk el.

 

agrotec-1000

 

Milyen érvek szóltak a kiválasztott kombájn mellett, hogy látják mennyiben változhat ezzel a betakarítás menete?

A kombájn kiválasztása nem volt egyszerű feladat, a versenytársak gépei több paraméterben is hasonlítanak. A személyes kapcsolatunk mindegyik forgalmazóval kitűnő, így még ez is nehezítette a választást. A döntésben talán az segített legjobban, hogy a meglévő erőgépeink nagy része NEW HOLLAND traktorok, melyeket az AGROTEC Magyarország Kft.-től vásároltuk meg és a lecserélésre váró kombájnunk is egy CR9080 NEW HOLLAND kombájn. Ezek a gépek egymással kompatibilisek, rendszeren belül jól kommunikálnak.

 Az új beszerzés elősegíti a gyorsabb, precízebb és biztonságosabb betakarítást. A mai időkben a környékünkön már mindenki „2” nap alatt szeretne végezni a gabona betakarításával. Ez a kombájn ebben sokat segít. A legfrissebb, legújabb technológiákkal van felvértezve.

Melyek lennének azok a „finomságok”  amiket kiemelne?

Az egyik ilyen például az IntelliSense automatizálási rendszer, mely működésével megkönnyíti azon kombájnosok mindennapi beállítási munkáit, akik első szezonjukat dolgozzák az ilyen gépekkel. Azoknak is tud segíteni, akik igaz régebb óta kombájnosok, de szeretnék még egy fokkal optimalizálni a betakarítógépek beállításait. Ez a rendszer megkönnyíti az egész napos munka fáradalmait.

 

new-holland-cr.80-kombajnok

 

Természetesen a gépen megtalálható a DGPS alapú robotkormányzás és a Intelli Cruise II rendszer is egy Telematics rendszerrel kiegészítve, így a gép beállításait akár a telefonomról is nyomon követhetem. A rendszerből kinyerhető a hozamtérkép, mely alapja lehet például a differenciált táp­anyag-utánpótlásnak is.

Az új gép egy DFR dobbal felszerelt kombájn, mely segíti a Twin Pitch roto­rok (ikerrotorok) egyenletes és folyamatos anyagáram elosztását, a rotorok „etetését”.

 

new-holland-gazdaragrot

 

Ezt a gépet egy FPT Cursor 13, StageV SCR 6 hengeres turbódízel motor hajtja, mely 12.900 cm3  lökettérfogat mellett  365 kW/496 LE névleges teljesítményen (400 kW/544 LE max. teljesítményen) dolgozik. Nem kell aggódni a napi munka alatt az üzemanyagszint miatt, mert az 1300 literes üzemanyagtartály biztos kitart. A 160 literes AdBlue tartállyal ellátott motor megfelel a mai kor környezetvédelmi kihí­vásainak is.

A NEW HOLLAND CR8.90 kombájn 12 500 literes magtartállyal rendelkezik, melyet 126 l/sec teljesítménnyel tud kiüríteni.

A Delux fülke minden igényt kielégítve, csendesebb, kényelmesebb, kezelőbarátabb mint az előző kombájnunk fülkéje. Az egyszerűbb kezelhetőségről a 2 db IntelliView IV érintőképernyős monitor gondoskodik, míg a kényelemről a hűthető-fűthető ülés, és a légkondicionáló berendezés.

Várjuk az új CR8.90 kombájn megérkezését, mely a napokban került gyártásba és várhatóan májusban érkezik.

 

new-holland-cr8.90

 

agrotec-magyarorszag-lablec