MENÜ

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok kivonása után

Oldalszám: 4

A 2019-es év meglepetés kártevője a drótféreg volt.

Horváth András 2020.02.10.

A tömeges megjelenésük a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg-felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. Emellett az ország egyes részein, egyes kukoricatáblákon jelentős volt a kukoricabogár kártétele is.

A pattanóbogarak kedvelik a bolygatatlan, nedves talajú területeket. Az utóbbi évek zöldítőnövényei, gyomos tarlói kedvező körülményeket teremtettek a peterakáshoz. A leggyakoribb faj a mezei pattanó nyár közepén rajzik, a zöldítésnek vetett növények, gyepek, pillangósok ideális tojásrakó helyként szolgálnak számára.

 

talajszelveny-shutterstock_746997961_

 

Rovarölő szeres védekezés

Csávázással vagy talajfertőtlenítő szerrel tudjuk védeni a kelő növényünket a drótférgektől.

Csávázásra jelenleg a Force 20 CS csávázószer áll rendelkezésre. A Force 20 CS egy piretroid típusú csávázószer, de nem tipikus piretroid, mert jelentős gázhatással rendelkezik. A Force 20 CS-el csávázott mag a teflutrin gázhatása miatt egy körülbelül 3 cm-es védőburkot képez a vetett mag körül. Ezen belül a kártevők nem károsítanak, a növény védett. Kukoricában erős fertőzéskor ez nem elegendő. Erre egy talajfertőtlenítő granulátumos kezelés lehet alkalmas. A Force 1,5G hatásos drótférgek ellen is, a megfelelő hatékonyság feltétele, hogy a kártevő és a hatóanyag találkozzanak egymással. Ráadásul drótféreg ellen a dózis alacsonyabb, mint kukoricabogár ellen, 8–10 kg/ha.

A Force 1,5G-t vetéssel egy menetben juttatjuk ki a talajba. A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:

1.) csak a barázda aljába vagy
2.) sávosan a barázda aljára és falaira.

Ezt az utóbbit nevezik diffúzoros vagy sávos kijuttatásnak. Drótférgek ellen mindenképpen a második megoldást kell használni! Ha sávosan juttatjuk ki a barázdába a Force 1,5G-t a kelő növény ezen a védett talajrétegen keresztül csírázik és föld alatti szárrésze védett a drótférgek kártételétől.

 

barazda-mag-vedoburok-force

 

Védekezés a kukoricabogár lárvái ellen

Kukoricabogár ellen a Force 1,5G az egyetlen megfelelő hatékonyságú és tartamhatású készítmény, ami az elmúlt másfél évtizedben minden időjárási körülmények között bizonyított. A Force 1,5G minden évben képes volt leszorítani a gyökérkártételt a kártételi küszöbérték alá, megakadályozva ezzel a megdőlést. Az elmúlt 15 év kísérleteinek átlagában a Force 1,5G 1,6 tonna termést mentett meg hektáronként. Ott, ahol kukorica kukoricát követ mindenképpen használjunk Force 1,5G talajfertőtlenítő szert vetéssel egy menetben. A kukoricabogár lárva elleni dózisa 13–15 kg/ha.

 

syngenta-drotfereg_kep8

 

Horváth András
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.