MENÜ

Nagy termőképességű Pioneer hibridek a biztonságos kukoricatermesztéshez

Oldalszám: 49
Dr. Piukovics László 2020.02.10.

A hibridválasztás során az első, amit a gazdálkodó figyelembe vesz, az a termőképesség. A biztonságos kukoricatermesztéshez emellett számos tulajdonságot is mérlegelni kell, mint termésstabilitás, gyökér- és szárerősség, csőegészség, szárazságtűrés, hogy a legfontosabbakat megemlítsük. Az alábbi hat Pioneer kukorica a felsorolt kritériumok szinte mindegyikében a legjobbak között teljesít, ezért lettek oly népszerű szereplői a magyarországi kukoricatermesztésnek.

P9241 (FAO 340) - Koraisága révén alkalmas őszi kalászosok előveteményének. Jól tűri a magas hőmérsékletet az intenzív növekedés időszakától egészen a szemkitelítődésig. Mind az aszályos, mind pedig a normál viszonyok között jól terem, ezért megkapta az Optimum® AQUAmax® minősítést, ami a biztonságos kukoricatermesztés záloga. Korai vetésekre is alkalmas.

P9363 (FAO 350) - A mai korszerű fajtákra jellemző, hogy saját éréscsoportjuknak megfelelő szemnedvességgel, a náluk hosszabb éréscsoportba tartozó hibridek termését is tudják hozni. Jó példa erre a P9363 Pioneer hibrid, amely korai FAO 300-as víztartalommal, a FAO 400 eleji hibridek szintjén terem. Amit egy hibrid meg tudott nyerni, azt a P9363 megnyerte: 2017 - NÉBIH - 1. helyezett, 2018 - GOSZ-VSZT Posztregisztrációs Fajtakísérletek: 1. helyezett, ha csak a hivatalos kísérleteket említjük, de a saját 2018-as országos fajtakísérleteinkben is első lett.

P9903 (FAO 390) - Optimum® AQUAmax® minősítéssel rendelkező FAO300 végi hibrid. Már harmadik éve a legnagyobb vetésterületen termelt Pioneer kukorica. A Magyarországra jellemző kontinentális éghajlaton jól érzi magát, jól tolerálja a virágzás és szemkitelítődés idején előforduló magas hőmérsékleteket. Csőegészsége nagyon jó, a portfóliónk legjobbja, amit saját vizsgálatainkon kívül a független NÉBIH felmérések is megerősítenek.

P0023 (FAO 420) - A FAO 400-as éréscsoportban talán a legtöbb trófeát begyűjtő Pioneer hibrid a P0023. Annak ellenére, hogy éréscsoportjának elején érik, A GOSZ-VSZT kísérletekben az utóbbi öt évből háromszor első helyezést ért el. Az egyik legmegbízhatóbb Pioneer kukorica kitűnő csőegészséggel, Optimum® AQUAmax® minősítéssel. Ezzel a száraz évjáratokban való biztonságos kukoricatermesztést biztosítja a gazdálkodók számára.

P9911 (FAO 460) - Az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező Pioneer hibrid. A Debreceni Egyetem Potenciál kísérletében 22,47 t/ha termésátlagot ért el. Termőképességét bizonyította mind a száraz, mind pedig a normál viszonyok között, ezért megkapta az Optimum® AQUAmax® minősítést. A látványos csövein narancsos színű szemeket találunk, ami jól megkülönböztethetővé teszi a hibridet.

P0412 (FAO 510) - A P0412-es hibrid testesíti meg az egyik legnagyobb terméspotenciált a Pioneer szemeskukorica portfóliójában. Optimum® AQUAmax® hibrid, tehát száraz és csapadékos évjáratban is számíthatunk rá. Korai vetésre is alkalmas. Ha a P0216 beceneve az „Elefánt”, akkor a P0412 neve – a teljesítménye alapján – a „Mammut”!

 

pioneer-p9911

 

Ezúttal az utóbbi évek legerősebb Pioneer ajánlatából szemezgettünk, a legújabb hibrideket kivéve. A fenti hat Pioneer kukoricahibridet a biztonságos kukoricatermesztéshez ajánljuk. Teljesítményük mellé kínáljuk a legújabb csávázási eljárásunkat, a LumiGENTM technológiát, ami a Maxim® Quattro gombaölő csávázószer mellett még egy biostimulátort is tartalmaz, a Lumibio Keltát. Ezzel még nagyobb biztonságot adhatunk a kukorica kezdeti fejlődéséhez.

 

Dr. Piukovics László
Vetőmag termékmenedzser
Corteva agriscience