MENÜ

Megújul a Pioneer napraforgó hibridajánlat

Oldalszám: 61
Dr. Piukovics László 2020.02.10.

Jelentős változás zajlik a magyarországi napraforgó piacon. Az elmúlt öt évben stabilan százezer hektár fölé emelkedett a magas olajsavas napraforgók vetésterülete, 2019-ben pedig már a 200 ezer hektárt is meghaladta, ami az összes elvetett napraforgó terület egyharmada. Mostanság minden a magas olajsavas napraforgóról szól, de ne feledkezzünk meg a hagyományos, linolsavas hibridekről sem, hiszen még mindig nagyobb területen vetik ezeket a hibrideket a gazdák.

Hazánk napraforgó vetésterületének 95%-án herbicidtoleráns hibrideket termesztenek. Az első herbicidtoleráns Pioneer napraforgó hibrid 2006-ban került köztermesztésbe, majd hat év múlva bevezettük a naparaforgó termesztést gyökeresen megváltoztató P64LE25 napraforgónkat az Express®* gyomirtási technológiában, amelyet az elmúlt nyolc év alatt több, mint hétmillió hektáron termesztettek Európában, Magyarországon pedig 2016 óta piacvezető (Kleffmann – 2016-2019). Minek köszönhető ez a népszerűség? A P64LE25 kimagasló termőképességét, kórtani tulajdonságait, termésstabilitását és természetesen a vele együtt járó kiváló gyomirtási technológiában rejlő lehetőségeket is gyorsan felismerték a gazdák. A Protector® peronoszpóra és Protector® szádor minősítés is komoly termesztési biztonságot ad a gazdáknak, így évről évre egyre többen választották ezt a hibridet.

 

pioneer-napraforgok-mo-n

 

A fajtaváltás általában lassúbb folyamat a napraforgó esetében, mint a kukoricánál, de a genetikai előrehaladás itt is jól mérhető. Nyolc évet kellett várnunk arra, hogy 2019-ben a linolsavas napraforgók terén olyan újdonsággal rukkoljunk elő, amely előrelépés a korábbi generációval szemben. A hazai vetőmagpiac meghatározó, korszakos hibridje, a P64LE25 mellé beköszönő méltó társ, utód, a P64LE136. Minden olyan tulajdonság megtalálható benne, amellyel a linolsavas Express®* napraforgók szegmensében új sztenderddé válhat. Az LE25-höz hasonló kórtani tulajdonságai és kiváló termőhelyi alkalmazkodóképessége mellett, nagyobb termőképességgel, magasabb olajtartalommal és körülbelül 20 cm-rel alacsonyabb szárral rendelkezik. A napraforgó szádorra és peronoszpórára is a legmagasabb szinten védett, így mindkét tulajdonságra megkapta a Protector® minősítést.

 

pioneer-napraforgo-uzemi-kiserletek

 

Idén a Clearfield®** Plus gyomirtási rendszerben is letettük névjegyünket a P64LP140-es linolsavas hibriddel. Versenyképes termőképessége mellett kiemelkedően magas olajtartalom és nagy hektolitersúly jellemzi, emellett szárazságtoleranciában is jeleskedik. A Protector® peronoszpóra és szádor márkajelzések a P64LP140-et is a biztonságosan termeszthető napraforgók közé emelik.

A Corteva napraforgó ajánlatunk nemcsak kiváló Pioneer hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmag csávázásból is áll. 2020-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

 

Dr. Piukovics László
Vetőmag termékmenedzser
Corteva agriscience