MENÜ

LG napraforgó ajánlat az igényekre szabva

Oldalszám: 49
Mórocz Péter 2020.01.19.

A Limagrain fejlesztési részlegének célja olyan termékpaletta létrehozása, amely összhangban van a gazdálkodók széles körű igényeivel. A különböző agronómiai és élelmiszeripari elvárásokhoz igazodó innovatív megoldásainkkal magas hozzáadott értéket kívánunk biztosítani termelő, forgalmazó és feldolgozó partnereinknek.

napra Az LG napraforgó kínálatában a linolsavas (LO) és a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek egyaránt megtalálhatóak. A gyomirtás megkönnyítését segítő herbicidrezisztens hibridek teszik ki a portfólió jelentős részét. A kimagasló szádorrezisztencia pedig az egyik – saját magunk által támasztott – követelmény a napraforgóinkkal szemben.

Amennyiben jövőre HO napraforgót kíván termelni, úgy ajánljuk figyelmébe LG54.92 HO CL hibridünket. Különösen akkor érdemes ezt választani, ha évjáratoktól függetlenül, stabilan teljesítő HO hibridet keres, és a terményértékesítés során az olajsav prémiumot is realizálni kívánja.

Jó termőképesség, kiemelkedően magas olajsavtartalom, és nagyon jó rezisztencia jellemzi. Ezek a tulajdonságok együttesen biztosítják gazdasági előnyét a magas olajsavas hibridek között.

Az LG54.92 HO CL-t döntően azért választják a termelők, mert nagyon jó tapasztalataik vannak a hibrid termésstabilitásával, betegség ellenállóságával, és állóképességével kapcsolatban. Jó betegség ellenállósága okán ajánljuk azoknak is, akik biogazdálkodást folytatnak és ehhez keresnek megfelelő magas olajsavas hibridet.

HO napraforgó kínálatunk 2019-ben egy olyan hibriddel bővült, amellyel azoknak tudunk megoldást nyújtani, akik a magas olajsavas napraforgó gyomirtását is a Clearfield® Plus technológiára kívánják alapozni.

Az LG50.797 HO CLP középérésű hibridünk középmagas, félig bókoló tányérállással rendelkezik. Szár- és tányérbetegségekkel szemben jó az ellenállósága. Kiemelkedő a peronoszpóra rezisztenciája, mivel a 100; 330; 700; 710; 730 és a 704; 714 rasszokkal szemben is ellenálló.

Fejlesztési kísérleteink alapján, az LG50.797 HO CLP termőképessége meghaladja az ismert magas olajsavtartalmú herbicidrezisztens hibridekét. Olajsavtartalma 87–89%, stabilan magas.

lg_50_797_1

Az LG 50.635 CLP hibridünk továbbra is a 3. legnagyobb területen termesztett linolsavas Clearfield® Plus napraforgó Magyarországon. (Forrás: Kleffmann, 2018., 2019.) Nagyon jó termésstabilitásának és betegség ellenállóságának köszönhetően az ország mindegyik régiójában, az átlagos, vagy a gyengébb adottságú területeken is sikeresen termeszthető hibrid.

lg_50_635_1

Ezt megerősíti a partnereink körében végzett felmérésünk eredménye is, melynek során az LG 50.635 CLP-t termelők egybehangzóan, nagyon jó állóképességű, jó stressztűrő és a betegségekkel szemben ellenálló hibridként jellemezték. Még a gyengébb adottságú területeken is stabil, jó termést produkált.

lg_50_635_terkep

Magyarországon forgalmazott hibridjeink legnagyobb része herbicidrezisztens: Clearfield®, vagy Clearfield® Plus. Azonban napraforgó ajánlatunk 2020 tavaszára egy új hibriddel bővül, mellyel az Express* gyomirtási technológiát igénylő területekre kívánunk megoldást nyújtani.

A legújabb LG 50.479 SX* linolsavas hibridünk nagy termőképességgel, középkorai érésidővel, félig bókoló tányérállással rendelkezik. Fejlesztési kísérleteink eredményei alapján, a Magyarországon legnagyobb területen termelt szulfonil-urea rezisztens hibridekkel azonos termésszint elérésére képes.

 

lg_50_497xs_1

 

Betegségekkel szembeni ellenálló képessége – különösen Phomopsis, Alternária és Makrofomina esetében – a legnépszerűbb versenytársaknál lényegesen jobb. Széles körű peronoszpóra és szádorrezisztenciával rendelkezik.

Az LG teljes napraforgó kínálatáról bővebb tájékoztatást kaphat kereskedelmi képviselőinktől, illetve további információkat talál a http://lgseeds.hu/termekek/napraforgo weboldalon.

 

Mórocz Péter
termékfejlesztési vezető
Limagrain CE SE Magyarországi Fióktelepe

lim_endossement_gris_pos_4c_600

 

 

 

*Az Express* és az SX* az FMC és leányvállalatainak bejegyzett márkaneve.
**Az egyedi Clearfield® logó és Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegyei. ©BASF, 2019. Minden jog fenntartva.