MENÜ

Horsch sekély és ultrasekély talajművelés

Oldalszám: 64-65
Szász Zoltán 2020.01.19.

A  tavaszi munkálatok előtt állva elgondolkodunk, hogy mivel és mikor végezzük a talajművelést. Sokan simítóznak, kompaktoroznak, rövid tárcsával készítik a magágyat. Azonban ha az egész évet nézzük, van olyan gép, amelyik különböző okoknál fogva, ami tavasszal működik, amikor szármaradványmentes a föld felszíne, az bedugul akkor, amikor nagyobb a szármaradvány mennyisége. Ugyanígy az a nehéz kultivátor, amelyik ősszel akár sekélyen is tud dolgozni, a tavaszi munkákban nem nyújtja azt amit tavaszi magágykészítésben el szoktat várni a gazdák.

A Horsch két talajművelő gépet alkotott a sekély és ultrasekély talajművelésre, ezek a Cruiser és a Finer.

A Cruiser a régebbi, hat gerendelyes felépítésű és Horsch által fejlesztett 150 kg-os kioldó erővel ellátott rugós kapákkal van felszerelve, amelyek biztosan tartják a max. 15 cm mélységet, ezenfelül 20 cm magasra képesek kiemelkedni és biztosítani a kapa hosszan tartó élettartamát.

 

horsch-kép1_cruiser 6 xl_tarlóhántásban

Cruiser 6 XL tarlóhántásban

 

A Cruiser XL szabályszerűen kivasalja a földet. Nagyon intenzíven bekeveri a szármaradványt a talajba, és a hat gerendelynek köszönhetően nagyon sokáig viszi magával, így az esetleges kombájn utáni egyenlőtlen szalmaterítést helyrehozza.

A kapamező mögött két fajta egyengetőt találunk, a tárcsás egyengető, amely a nehéz, kötött és középnehéz földekre, az Y egyengetők a nagyon laza, homokos földekre ajánlottak.

Lezáró hengerből is többféle van a portfólióban, amelyeket lehet cserélgetni is. Az a henger, ami a kiszáradt, nehéz talajon ősszel nagyon jó munkát végez, az általában tavasszal túl sok, igen nehéz, ezért lehetőség van a hengerek relatív gyors cseréjével, a Cruiser még flexibilisebbé tenni.

 

horsch-kép2_tarlóápolás

Cruiser SteelFlex hengerrel

 

A talaj minőségéhez, ill. a munkaigényhez igazodva, különböző orrbetétekkel szerelhetjük. A keskeny 5, 8, 10 cm vídeás orrbetétek az intenzív munkavégzésre ajánlottak, a vídeás lúdtalpkapa pedig a sekély teljes munkaszélességű átvágásra.

 

horsch-kép3_a lúdtalp kapa teljes átfedéssel dolgozik

A lúdtalpkapa teljes átfedéssel dolgozik

 

A mélységállítás a mellső támasztó kerekeken és a hengeren történik, igény esetén ez lehet hidraulikus is. A henger mögé egy gereblye is szerelhető, amellyel a talajfelszín még egyenletesebb lesz, és a kivágott zöld növényeket még a henger mögött kihúzza a föld felszínére, így ezek még egy esetleges eső után sem fognak visszagyökerezni.

 

horsch-kép4_műtrágya bedolgozása szántott földbe

Műtrágya bedolgozása szántott földbe

horsch-kép5_cruiser 4 sl_tavaszi magágy készített függesztett géppel

Cruiser 4 SL - Tavaszi magágykészítés függesztett géppel

 

A másik ultrasekély munkagép a Finer, amelyet arra gyártottak, hogy a föld felszínét folyamatosan feketén tudjuk tartani. Ez lenne a totális gyomirtó helyettesítő, ha netán kivonják a forgalomból. A biogazdaságok számára már most egy tökéletes megoldás.

 

horsch-kép6_finer sekély talajművelés

Finer sekély talajművelés

 horsch-kép7_feiner kisebb traktor is elhúzza

Finert kisebb traktor is elhúzza

 

Jelenleg 7,5 m munkaszélességben, négy gerendelyes kivitelben, a kapa mező mögött egy két soros gereblyével függesztett változatban kerül forgalomba. A hengeres lezáróval félig függesztett kivitelű, azaz futóművel rendelkezik.

 

horsch-kép8_a lezáró gereblye egyengeti a felszínt és a növények a föld felszínen elszáradnak

A lezáró gereblye egyengeti a felszínt és a növények a föld felszínen elszáradnak

 

A laprugós kapákkal 10 cm a maximális munkamélység. Aki már dolgozott hagyományos kombinátorral az tapasztalta már, hogy abban a pillanatban amint a kapa behatolt a földbe, a lúdtalpkapák egyből orra állnak. Ez azt eredményezi, hogy sekélyen teljes átfedéssel nem igazán tudnak dolgozni. A Horsch egy okos megoldással elérte azt, hogy igen sekélyen is tud ez a kapa teljes átfedéssel dolgozni, ugyanis a rugós kapa felfogatását állíthatóvá tették. Amikor változik a talaj ellenállása akkor a zártszelvényt, amelyre a rugós kapák vannak felfogatva, el lehet fordítani, ez által a rugót előre feszítjük, és a lúdtalp­kapa teljesen átvágja a földet. A kapahúzás távolsága 15 cm, a lúdtalpkapa pedig 20 cm, így sokáig biztosított a teljes átfedés.

 

horsch-kép9_repce tartóhántás

Repce tarlóhántás

horsch-kép10_Őszi árpa tarlóhántása

Őszi árpa tarlóhántása

 

Azon termelők, akik sekélyen vagy ultrasekélyen, akár ősszel nagy mennyiségű szármaradványt, vagy tavasszal magágykészítést szeretnének végezni, a Cruiser és Finer segítségével biztonságosan és nagy hatékonysággal tudják elérni.

Az AgrárgépShow-n, az AXIÁL Kft. kiállítási területén néhány gépet a magyar termelők is láthatnak, ezenfelül minden információt az értékesítőktől megkapnak, valamint a tavasz és nyár folyamán a gépeket ki is lehet saját körülmények között próbálni.

Találkozzunk a kiállításon, mi ott leszünk!

-Szász Zoltán-

horsch_maschinen_logo.svg