MENÜ

Alapozzunk hatékony, a kalászosokat kímélő gyomirtó szerekkel!

Oldalszám: 54
Csorba Csaba 2020.01.19.

Az utóbbi pár évben tapasztalt viszonylagos termőterület-csökkenésük ellenére kalászos gabonát egy-egy gazdaságban továbbra is nagy területen termesztenek. A sikeres és gazdaságos termelés érdekében fontos e kultúrákat gyommentesen tartani. A kalászosok gyomirtása a növénytermesztési technológiánk fontos eleme, mivel a terjedő gyomnövények nagy terméskiesést és minőségromlást okozhatnak.

bayer-corp_logoA mögöttünk hagyott ősz időjárása sokkal kedvezőbben alakult, mint az előző szezonban: a kalászosok vetése közel optimális időben és talajállapotok között zajlott, a korábban elvetett állományok a novemberi enyhe időjárásnak köszönhetően látványosan előrehaladott állapotban vannak. Ilyen körülmények között az őszi gyomosodás is erőteljesebben jelentkezett, a legkorábban elvetett táblákban komolyabb gyomkeléssel is találkozhattunk. Mindezek miatt várható, hogy tavasszal a T2-4 életformájú gyomoknak tág tere lesz a fejlődésre, a megszokottnál erősebb fertőzésre számíthatunk.

A kalászosok tavaszi gyomirtására a Bayer Crop Science több megoldással is szolgál.

Mindegyik kalászos gyomirtónk formulációja antidótumot tartalmaz, amelynek feladata a kezelt kultúrnövényben a gyomirtó hatóanyag molekuláinak lebomlását felgyorsítani. Ennek hatására a szemmel látható tünetekkel járó növénykárosítás, de még a szemmel nem észlelhető, terméscsökkentő fitotoxicitás is elmarad. Ugyanakkor a gyomok elleni hatékonyság még erősebb.

Három tavaszi posztemergens készítményünk, a Sekator, a Huszár Aktiv és az Atlantis formulációja (OD = olajos diszperzió) kiemelkedően hatékony permetlétapadást és -terülést biztosít a kezelt felületen, meggyorsítva ezzel a hatóanyag-felvételt. A nagyobb fedettség és gyorsabb hatóanyag-felvétel eredménye a biztonságosabb gyomirtó hatás, különösen „nehezített viszonyok” között, pl. viaszos levelű, vagy túlnőtt gyomoknál. Ellenállóbb gyomok elleni küzdelemben és a hatássebességben szintén megmutatkozik az olajos formuláció előnye. A kijuttatás után a hatóanyagot az olaj védi a lemosódástól, ami a határozottan jobb esőállóságban nyilvánul meg.

A Sekator® OD kétszikűek elleni általános gyomirtó, amely gyakorlatilag minden kétszikű kalászos gyom ellen sikeresen bevethető. Széles hatásspektrumát két korszerű hatóanyag (amidoszulfuron, jodoszulfuron) ideális arányának köszönheti. A közönséges gabonagyomok mellett kiváló hatású a nehezebben irtható gyomfajok ellen is, mint a galaj, a szikfű- és pipitér félék, az árvakelésű napraforgó, vagy éppen a – fokozódó gondot jelentő – évelő mezei acat. A Sekator alkalmazása őszi búzában, őszi és tavaszi árpában engedélyezett, a kultúrnövény kétszárcsomós állapotáig.

A Huszár® Aktív az immár klasszikus jodoszulfuron mellett 2,4-D etil-hexil-észtert tartalmaz. A hozzávetőlegesen féldózisú, hormon hatású összetevő szerepe kettős: (a) gyomirtó szerként működik, illetve (b) egyfajta „aktivátor” szerepet tölt be azáltal, hogy bizonyos esetekben érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a jodoszulfuronra. A Huszár Aktív kiváló hatékonysággal rendelkezik jó néhány fontos egyszikű gyomnövény (nagy széltippan, vadzab, kanáriköles és perje-félék) és a kétszikű gyomok igen széles skálája ellen.

A búza gyomirtásában rendszerint kiemelt szerepet játszanak a kétszikűek elleni kezelések, míg az egyszikűekkel szemben az indokoltnál kisebb területen történik védekezés. Az egyszikű gyomnövények közül Magyarországon az ősszel és kora tavasszal egyaránt csírázó nagy széltippan és parlagi ecsetpázsit, illetve a tavasszal csírázó vadzab a legelterjedtebb és okoz egyre nagyobb gondot. Helyenként azonban más egyszikű fajok, így a rozsnok-félék, vagy az évelő tarackbúza és a nád is fertőz. Erős fertőzés esetén az egyszikűek igen nagy kárt okozhatnak, hiszen a gabonával együtt felnőve kiszoríthatják a haszonnövényt a területről. A terméskiesés akár a 40–50%-ot is elérheti.

A kalászos gabonák speciális egyszikű irtója a fenoxaprop-P-etil hatóanyagú Puma® Extra készítmény, amely valamennyi veszélyes egyszikű (héla zab, parlagi ecsetpázsit, nagy széltippan) ellen kompromisszumok nélküli hatást biztosít. Zab kivételével minden kalászos gabonában felhasználható.

Az Atlantis® OD elsősorban az őszi búza egyszikű gyomnövényei ellen hatékony, de hatékonyan pusztítja a magról kelő keresztes virágú gyomokat, valamint a szikfű- és pipitér fajokat is. Mindkét készítményünk kétszikűek ellen Sekatorral tankkeverékben is kijuttatható – így teljesé téve az egy- és kétszikű gyomok elleni hatásspektrumot. Egyszikű gyomok elleni védekezésnél különösen fontos a megfelelő kijuttatás-technika. Az apró cseppes porlasztás alapfeltétele a megfelelő hatásnak, hiszen a fűféle gyomok keskeny levelűek, és a kezelés időszakában állásuk gyakran a függőlegeshez közeli. Figyeljünk a gondos szórófej, lémennyiség és haladási sebesség megválasztására!

A kalászosokban alkalmazható gyomirtó készítményeink önállóan, de technológiai csomagjaink részeként (Jubileum Pro csomag, Huszár Aktív csomag, Puma komplett csomag) is rendelkezésre állnak a gazdálkodók részére.

 

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.