MENÜ

Üzemi szinten bizonyít a Flavo Plant

Oldalszám: 33

4. Őszi búza

2019.12.18.

Négy eltérő növényvédelmi koncepció, amiben bizonyított a Flavo Plant.

Cikksorozatunkban külön foglalkozunk az őszi búza technológiákkal, a fő kenyérgabonánk egyre növekvő növényvédelmi kitettsége miatt. A 2019-es termelési év kifejezetten problémás volt a különböző gombafertőzések szempontjából, négy eltérő technológia bemutatásával szemléltetjük a Flavo Pant felhasználási lehetőségét.

 

191123 gyermely búza 1

 

Szentistváni Mg. Zrt.-nél GK Csillag fajtában került összevetésre a Flavo Plant az üzemi technológiával. Az elővetemény őszi káposztarepce volt és mivel egészen májusig nem volt jelentősebb csapadék (a vegetációs időben lehullott csapadék 50%-a a tenyészidőszak utolsó két hónapjában esett) mindössze egy kezelésből állt a védekezés.  Az üzemi kezelést virágzás kezdetén tebukonazol-spiroxamin-triadimenol kombinált hatóanyag-tartalmú készítmény 0,8 l/ha dózisával végezték, míg 10 hektáros területen azonos időben a Flavo Plant 1 l/ha dózisával védekeztek. Betakarításkor az üzem növényvédelmi ágazatvezetője külön mintát készített a két kezelésből, melyeket kóddal látott el. A minták laboratóriumi vizsgálata során mért DON-toxin-szennyezettség mértéke alacsonyabb a Flavo Plant esetében! Az üzemi kontroll 0,50 ppm, a Flavo Plant kezelésből származó minta kevesebb, mint 0,25 ppm szennyezettséget mutatott, azaz 50%-ot meghaladó toxinszint-csökkenést mértünk!

A Gyermely Zrt.-nél borsó elővetemény után vetett MV Nádor fajtában három gombaölő szeres kezelésre került sor, amelyből az utolsó kalászvédelmi kezelésben szerepelt a Flavo Plant 1 l/ha dózisban. A virágzás kezdetén elvégzett kezelésnél az üzemi kontroll klórtalonil-tebukonazol hatóanyagot tartalmazott. Betakarítást követően itt is külön mintavételre került sor, amelyet a cég munkatársai és mi is megvizsgáltunk DON toxinra. Az alábbi eredmények születtek:

 

flavo-plant-gyermely-kiserlet

 

Az eredmények értékeléséhez tudni kell, hogy a vizsgált búzatábla dombvidéken van és nagyjából fele mély fekvésű, alsó részén halastóval és vízelvezető csatornával határolt. A téli csapadék és a májusi esőzések miatt a tábla alsó része, kb. 0,5 ha folyamatosan vízben állt. Fertőzési nyomás szempontjából lényeges továbbá, hogy a víznyomás szélében lévő sávot nem kezelték, mert nem bírta el a gépet. A terület rendszeresen szerves trágyázott.

Agroprodukt Zrt.-nél Iridum fajtában tesztelték a Flavo Plantot. Az elővetemény őszi árpa volt. Üzemi technológiában két gombaölő szeres kezelés szerepelt. Zászlóslevél terüléskor fenpropimorf + epoxikonazol 1 l/ha dózisával egységes kezelést kapott az állomány. A kalászvédelmi kezelésben már eltértünk az üzemi technológiától – ami virágzás kezdetén ciprokonazol + propikonazol + klórtalonil 1,5 l/ha dózisa volt – az alábbiak szerint. Virágzás kezdetén, majd azt követően 10 nappal kezelésenként 1 l/ha dózissal juttattuk ki a Flavo Plantot. A második kezelést az elővetemény és a májusban lehullott 125,7 mm csapadék együttes hatása miatt fellépő fokozott fertőzési nyomás megelőzése indokolta. Természetesen itt is elvégeztük a DON toxin mérést, amelynek eredménye: üzemi: 0,40 ppm, Flavo Plant: <0,25 ppm lett.

Igriciben Tóth István családi gazdálkodónál egy merőben más technológiát alkalmaztunk. A Flavo Plantot nemcsak a növényvédő szeres kezelések kiváltására, hanem kondicionálásra és a lombon keresztül történő növénytáplálás fokozására is használtuk. Ezt az alkalmazást a vetéstől április végéig tapasztalható több vízhiányos állapot tette szükségszerűvé. Az állomány ilyen periódusokon történő átsegítéséhez használtuk kisebb tápanyagadagokkal kombinálva a Flavo Plantot, amellyel egyszerre biztosítottuk a megfelelő tapadást és felszívódást, valamint az állomány védelmét is. November közepén, bokrosodás kezdetén, majd márciusban bokrosodás végén 0,5 l/ha dózissal alkalmaztuk a Flavo Plantot. Zászlóslevél terülés idején a lombvédelmi kezelés ciprokonazol + propikonazol 0,5 l/ha dózisával történt. Virágzás kezdetén a Flavo Plant 1 l/ha dózisával védekeztünk, majd – a jelentős júniusi csapadék miatt – 0,75 l/ha dózissal 12 nap múlva felülkezeltük az állományt.

DON toxin szint 0,30 ppm volt. A fajtára (Lupus) nem jellemző javító minőséget takarítottunk be (36,9% Nedves sikér, 16,74% fehérje Hl tömeg: 81,2 kg). A termésátlag 5,76 t/hektár, ami egy humuszos homoktalajon 373 mm csapadékkal igen jó eredménynek számít.

2019-ben az elővetemény, a táp­anyag-gazdálkodás, a talajművelés és a fajtaválasztás függvényében jelentős különbségekkel, de szinte mindenütt kialakult a fuzárium fertőzés. Ez az év valódi próbatétel volt, a Flavo Plant azonban megállta a helyét a kémiai kontrollok tükrében is! Nem kell kétségbe esni a hatóanyag-kivonások miatt.

A megoldás a kezünkben van! Keresse a Flavo Plantot szaktanácsadóinknál és viszonteladóinknál 2020-ban is!

 

191123 gyermely búza 4

 arravis-lablec