MENÜ

Horsch KR – forgóboronás vetőgép

Oldalszám: 2
2019.11.10.

A gabonafélék vetésére egyre többen még jobban odafigyelnek és sok termelő számára egyre fontosabb lett a minőségi vetés!

A Horsch nagyon sokféle aprómagvető vetőgépet gyárt. Ez annak tudható be, hogy a világ majdnem minden tájára szállít technológiai megoldásokat. Magyarországon a Pronto duplatárcsás mulcsvető a legismertebb, ezt követi a Sprinter, Focus, Express…

A Pronto DC, AS ill. Express TD vetőgépekben művelőeszközként egy rövidtárcsát találunk, majd jön a gumikerekes henger és ezt követi a duplatárcsás vetőegység. Mulcsos és hagyományos szántásos technológiában tökéletesen dolgozik. Azonban vannak olyan területek, ahol az extrém időjárásnak, ill. az alkalmazott  technológia következtében nem kapunk a megnövekedett igénynek megfelelő magágyat. Ezeken a területeken a rövidtárcsa helyett a forgóboronát helyezik előtérbe. A forgóborona mellett szól még az is, amikor késő ősszel a termelő felszántotta a kukorica-, ill. cukorrépaföldet és a legjobb minőségben szeretne a legrövidebb és a legkevesebb munkamenettel vetni. Ekkor csakis a forgóboronás vetőgép jön számításba. A Horschnál két típusú forgóboronás vetőgépet találunk: a Pronto KR és Express KR-t. A Pronto a vontatott 6 m szélességű, az Express a függesztett 3–3,5–4 m munkaszélességekben kapható.

 

horsch_pronto 6kr_direkt vetés a szántásba

Pronto 6 KR direkt vetés a szántásba

 

A forgóborona habár nagyobb energiaigényű, mint a rövidtárcsa, ha mulcsvetésben dolgozunk és csak abban a mélységben használjuk, mint a rövidtárcsát akkor kevéssel igényel több LE-t. A Pronto 6 KR vontatási igénye 220–330 LE, az Express KR 150–250 LE közötti. Az intenzívebb talajművelésnek köszönhetően, a rögösebb talajból is aprómorzsásat állít elő, optimálisat az apró magvak számára. A vetési sebesség azonban kisebb, mint a rövidtárcsáé, annak függvényében, hogy milyen mélyen és milyen intenzíven kell a vetőágyat megdolgozni 6–13 km/h vetési sebességgel tudunk számolni. Azon termelők, akik olyan körülmények között dolgoznak, ahol a rövidtárcsa nem elég az aprómorzsás magágy előállításához, a Horsch Pronto KR vagy Express KR vetőgépet választják.

 

horsch_express 4 kr front tartállyal

Express 4 KR fronttartállyal

 

Az őszi szezon folyamán az Axiál Kft. kínálatában két forgóboronás bemutatógép is megtalálható, egy Pronto 6 KR és egy Express 3 KR, amely alkalmas még a búza szemenként vetésére is! Szeptemberben és októberben szemenként vetett búza már szépen kikelt és fejlődik!

A tökéletes magágy és a tökéletes vetés az alapjai a magas termésnek!

 

horsch_szemenként vetett búza szépen fejlődik, óriási gyökér tömeggel horsch_szemenként vetett búza
Szemenként vetett búza

 

- Szász Zoltán -