MENÜ

Növényvédelem, mint eddig vagy inkább másképpen

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2019.10.03.

Egyre többet hallani arról, hogy a mezőgazdaság, áttételesen a termelők a hibásak a klímaváltozásért! Németországnak nagyon sok mindenben meghatározó szerepe van, így abban is, hogy milyen irányt vesz a klímavédelem. Mennyire lesznek a termelők még tovább ostorozva.

 

2-horsch-leeb

 

A Horschnál mindig a termőföld volt első helyen, helyes talajműveléssel a talajéletet fenntartani, és ha lehet a talajban a humuszt nem le, hanem felépíteni!

A Leeb permetezőgépekkel, pedig az által, hogy nagyon közel jár a szórókeret a célfelülethez, sokkal kisebb az elsodródás, a veszteség, így a növényvédő szerek sokkal nagyobb hatásfokkal „dolgoznak”. Különböző esetekben, a jelenlegi standard permetezőgépekhez viszonyítva, ahol a szórókeret 80–100 cm között van a célfelülettől, akár növényvédő szert is spórolhatunk!

Ahhoz, hogy megértsük miért van szükség egy olyan szórókeretre és vezérlésre, mint a Leeb, egy néhány dolgot meg kell ismerjünk.

Miből tevődik össze a permetezéskor a veszteség?

A saját légcsatornában végzett kísérletek bebizonyították, hogy az elsodródásra a közhiedelemmel ellentétesen csakis egy tényező hat.

Mire gondolunk, ha elsodródásról beszélünk – a szél elviszi a cseppméretet, ezért ha nincs légzsák, akkor nagy cseppekkel kell dolgozni, pedig a növényvédelem során a jó borítás végett inkább van szükségünk az apró cseppekre, mint a nagyokra.

A kísérletből kiderült, hogy nem a cseppméret, nem a szél a meghatározó tényező az elsodródásban, hanem az, hogy a fúvóka milyen messze van a célfelülettől! Minél közelebb van, még fele akkora fúvókával is ugyanazon a nyomáson (apróbb cseppekkel) jóval kisebb (20–25% közöti) az elsodródás!

 

2-horsch-elsodrodas

 

Azonban ahogy növeljük a szórókeret magasságát úgy nő az elsodródás is. A természetben elvégzett kísérletben kimutatták, hogy ha a szórókeretet 50 cm magasról csak 75 cm-re emelték, akkor már 49,9%-kal nőtt az elsodródás, és ha 50 cm-ről lecsökkentették 30 cm-re a célfelülettől, akkor 40,1%-kal csökkent az elsodródás.

Mit jelent ez? – minél alacsonyabban a szórókerettel!

Amikor ezt felismerte a Leeb, akkor elkezdte fejleszteni a szórókeret-vezérlést! Ez a keretvezérlés különbözteti meg nagyban a Leeb permetezőket. A nagy sebesség és pontos szórókeret-vezérlés a jövőben úgy gondolom még jobban kifizetődő lesz!

Nagyobb teljesítmény, csökkentett elsodródás – nagyobb haszon! – Ez amit a HORSCH-Leeb kínál!

Az Axiál Kft.-nél az előrendelési szezon elkezdődött! – ne maradjon le róla!

 

- Szász Zoltán -