MENÜ

Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

Oldalszám: 1
2019.08.04.

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás.

 

Időrendben az első támadást a kórokozók a vetőmag ellen „indítják”, ugyanis a vetőmagok viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók fertőző képletei elsősorban a talajban és magában a vetőmagban vagy annak felületén találhatók. Kártételük gyakran csak későn ismerhető fel, amikor már nem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk. A növényvédő szerek alkalmazását tekintve ez a legcélzottabb felhasználási mód. Ebből következik, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is élenjáró megoldásról van szó.

A csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. Egyetlen csávázószer sem nyújthat azonban 100% -os védelmet, s ha a maximális hatékonysághoz szükséges feltételek nem teljesülnek, nem várható el optimális biológiai hatás sem. A jó minőségű csávázás érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy

  • csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot válasszunk ki csávázásra;
  • a csávázógép állapota nagyban befolyásolja a csávázás minőségét, ezért azt a munka kezdetekor ellenőrizni, a gépek folyamatos karbantartásáról pedig gondoskodni kell;
  • mindig a csávázószer gyártó által ajánlott dózist kell alkalmazni.

A Bayer Crop Science Magyarországon tízévvel ezelőtt 2009-ben vezette be a Lamardor®-t, ami a kalászosok vetőmagvédelemben minőségi változást hozott. A Lamardor® a Bayer két kiváló azol fungicid hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény öt élettani hatással rendelkezik. Ezek a hatások - melyeket így együttesen csak a Lamardor® nyújt - fontos előnyöket jelentenek a készítmény felhasználója számára.

1. Jobb kezdeti fejlődés (vigor) az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként a Lamardor-ral csávázott vetőmagból nagyobb vigorral bíró, erősebb csíranövények lesznek.

lamardor-1

2. Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének köszönhetően. A mezokotil a kelő növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor®-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

lamardor-2

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan. A Lamardor® csávázás hosszabb gyökereket eredményez, javítja ezáltal a vízfelvételt és a szárazságtűrést.

lamardor-3

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények. A Lamardor® kezelés következtében fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, következésképpen erősebb, robosztusabb állományt eredményez.

lamardor-4

5. Kitűnő, egészséges állomány. Néhány más azol-hatóanyagú csávázószerrel szemben a Lamardor® - szélsőségesen kedvezőtlen körülményektől eltekintve - nem késlelteti a kelést. A végső kelési arány azonban még néhány napos késés bekövetkezése esetén is magasabb lesz. Így a teljes növénybiztonság és a tökéletes hatékonyság eredményeként kiváló növényállományt kapunk.

A Lamardor Red csomag 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red csávázási adalékanyag található. A koncentrált, két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászosban felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.

-x-