MENÜ

Horsch vetési és műtrágyázási technológiák

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2019.07.05.

Az aprómag vetése is ugyanolyan fontos, mint a szemenként elvetett kukorica vagy napraforgó. Vannak már olyan termelők, akik például a búzát szemenként vetik a Pronto vetőgéppel.

horsch-pronto

 

A vetéssel egyben történő műtrágyázásról viszont megoszlanak a vélemények. A műtrágyát többféle módon is kijuttathatjuk a talajra. Hagyományosan, műtrágyaszóróval és ezután bekeverjük szántóföldi kultivátorral vagy leszántjuk. Egy másik lehetőség a szántóföldi kultivátorral kijuttatott depó műtrágyázás és egy következő a vetőgéppel történő.

Ha sorba vesszük a műtrágyázási lehetőségeket, akkor azt mondhatjuk, hogy azon területeken, ahol a talaj tápanyagban jól ellátott és csak visszapótlás történik, és a földünkkel minden rendben van, elégséges a műtrágyaszóróval történt műtrágyázás. Azonban, ha a földünkkel nincs minden teljesen rendben, az alap műtrágyázást már érdemes a talajműveléssel, Terranóval vagy Tigerrel egy menetben elvégezni, koncentráltan kijuttatni a műtrágyát, így elkerülve az esetleges kimosódást vagy lekötődést. A vetőgéppel történő nagy mennyiségű műtrágya kijuttatása komoly logisztikai feladat és nem minden esetben szükséges. A vetéssel egy menetben starter jellegű műtrágyamennyiséget érdemes kijuttatni. Erre a Horsch vetőgépeknél kétféle megoldás létezik. A mikro starter műtrágya, amelyet egy kisebb tartályból a vetőbarázdába juttatunk ki, valamint a nagy szemcsés műtrágya, amelyet a nagy tartályból a vetőbarázdába vagy környékére helyezünk le.

 

horsch-doubleshot

 

A legújabb fejlesztésnek köszönhetően, alkalmazhatjuk a szemenkénti vető csoroszlyát is műtrágya lehelyezésére. Ezenfelül még megkapjuk a magfogó kereket is a csoroszlyával, aminek az eredményeként még jobb lesz a vetőmagvak beágyazása.

Az újragondolt műtrágyázási koncepcióval céltudatosabb és nagyobb hatásfokú műtrágyázást tudunk elérni, a beruházás egyik leggyorsabb megtérülése mellett!

Horsch talajművelés, műtrágyázás – jobb hatásfok, nagyobb termés – ez amit kínálunk!

- Szász Zoltán -
A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.