MENÜ

Alapműtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorral

Oldalszám: 2
2019.06.07.

Az alapműtrágyát több különböző féle módon lehet kijuttatni. Az egyik és hazánkban majdnem mindenki így adagolja, a röpítő tányéros műtrágyaszóróval. Egy kivonulással akár napi több száz hektárt is le lehet szórni. A kiszórt műtrágyát vagy műtrágyákat aztán beszántják vagy kultivátorral dolgozzák be a talajba. Jól feltöltött talajoknál és semleges pH mellett nincs is ezzel semmi gond, de abban a pillanatban, hogy ha a talaj pH-ja nem megfelelő és még a földben kevesebb a tartalék mindjárt terméskieséssel számolhatunk.

horsch-terrano 3 fx és partner ft

Terrano 3 FX és Partner FT

 

A terméskiesést sokan úgy próbálják elkerülni, hogy magasabb dózist juttatnak ki, mint amennyi szükséges lenne. Egy savanyú talajban a kijuttatott foszfor akár 50%-a is lekötődhet és felvehetetlen állapotba kerül a kultúrnövény számára.

Mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel? A legegyszerűbb, amit sokan elvégeznek pl. a meszezés. Ezenfelül, amit még lehetne és egyre többen el is kezdték, a műtrágya lokalizált kijuttatása. Szemenkénti vagy aprómag vetőgépekkel már több éve, évtizede juttatunk ki lokalizálva a sor mellé pontos távolságra műtrágyát. Ugyanezt meg lehet tenni alapművelésben is, annyi különbséggel, hogy a műtrágya nem sekélyre, hanem 20–25 cm mélyre kerül a talajba.

Néhány éve többen elkezdték a StripTill technológiát a kukoricában, majd ezután nemsokára a repcében is. A repcében egyöntetűen működik, mert a karógyökér ellenállásmentesen tud haladni a kapa nyomában lefele. A kukoricában ezzel szemben már más a helyzet, és úgy látszik, hogy az első eufóriás hullám meg is torpant.

A Horsch több kísérletezés után rájött arra, hogy ha a kultivátorkapák mögött juttatja ki a műtrágyát az alapműveléssel egy menetben, akkor a hagyományos műtrágyázáshoz viszonyítva nagyobb terméseket lehet elérni. Ezzel a módszerrel kijuttatott műtrágya sokkal tovább felvehető állapotban marad a növények számára.

Hogy néz ki ez a rendszer?

A három pont függesztésű Terrano esetében a traktor mellső függesztő karára kerül a Partner FT, 1600 literes nyomott rendszerű tartály, és a Terranora elosztó torony valamint a talajba kijuttató rendszer a kapák mögé. A vontatott Terrano GX vagy FM esetében a kijuttató rendszer nem változik, itt viszont már nagyobb Partner HT 2800 literes osztott tartályt is használhatunk, így akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni egyszerre, egymástól független mennyiségekben.

A Tiger AS vagy MT szántáshelyettesítő nehézkultivátoroknál csak a tartályok különböznek a Terranókhoz viszonyítva.
A Tiger 4 MT merev kultivátornál egy igen egyszerű pneumatika mentes tartály került a gépre, amelyből gravitációsan jut a műtrágya a talajba.

A helyspecifikus műtrágya-kijuttatás egyre több helyen kerül szóba, és ezzel a Horsch rendszerrel, a legnagyobb precizitással valósítható meg.

Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon, műtrágyázzunk nagyobb hatásfokkal, ez a Horsch technológia.

 

- Szász Zoltán -
A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.