MENÜ

Almatermés-ritkítás Arysta módra

Oldalszám: 15
2019.05.08.

Az egyre élesebb piaci verseny indukálja többek között az almatermesztés elmúlt évtizedek során végbement változásait.

arysta-1200-img_1776

 

Mi több, a megváltozott termesztési feltételek pl. a hatóanyag-kivonások, a kézi munkaerő-kínálat csökkenés, vagy a megengedett hatóanyag maradékok szigorításának közepette kell a lehető legnagyobb mennyiségű és kiváló minőségű termést elérni a lehető leggazdaságosabb módon. Ezek alapján egyértelmű, hogy napjainkban jóval nagyobb szakmai felkészültséget igényel az almatermesztés valamennyi mozzanata, beleértve a metszés, a növényvédelem, a tápanyagutánpótlás, vagy akár a ritkítás műveletét. Kiváló tanműhelynek bizonyult ehhez az Arysta LifeScience derecskei tanácskozása, ahol a házigazda Bold Agro Kft.-nél a kihívásokra összpontosítva tapasztalatcserére, a technológiai fogások megismerésére volt lehetősége az érdeklődőknek.

A hazai almatermesztés fellegváraként jegyzett Bold Agro Kft. több mint 100 embert foglalkoztató sertéstenyésztő, növény-, és gyümölcstermesztő agrárvállalkozás, ahol a 85 hektáros meggyes mellett 110 hektáron termesztenek almát. A több mint húsz éve intenzív gyümölcstermesztést végző cég mintegy 4 000 tonna hűtőkapacitással rendelkezik, legnagyobb piaca a Lidl áruházlánc, amely rendkívül szigorú növényvédelmi előírásokat tartalmazó felvásárlási kritériumokat támaszt a beszállítók felé - mondta el Kövér László ágazatvezető.                             

A legmodernebb technológiákat felvonultató derecskei almáskert szakemberei világszínvonalú szaktanácsadókkal együttműködve vesznek részt különböző tudományos kutatásokban, az eredményeket pedig a saját területen alkalmazzák sikerrel.

A termelés során nem az a céljuk, hogy minél több gyümölcs kerüljön a piacra, hanem, hogy a termés ne terhelje a fát és a gyümölcsök megfelelő méretben, zamatosan, egészségesen kerüljenek a fogyasztók asztalára- hangsúlyozta Kövér László.

Az elmúlt három év mérlege alapján 30 hektár új ültetvényt telepítettek, a fő fajta a Golden, emellett Gála és Braeburn fajtákat termesztenek. Az ültetvények tervezésekor gondosan figyelnek a megfelelő sor és tőtávolságra, a sorok elhelyezkedésének irányára, a fa metszését pedig azzal a céllal végzik, hogy a növekvő gyümölcs minél több fényt kapjon- számolt be az almáskert megtekintésekor Mészáros Zoltán növényvédelmi ágazatvezető.

 

arysta-mészáros zoltán-k

Mészáros Zoltán

 

A rendezvény fókuszában a kémiai termésritkítás szerepelt, – amely az intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem –, amellyel drasztikusan redukálhatjuk a megkötődő gyümölcsök számát az almafákon. Virágzás – sziromhullás kezdetekor van elsőként alkalom vegyszeres termésritkításra, erre a célra a Bold Agro Kft. az ATS Agro Flo-t építette be a technológiájába. Mészáros Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a nagy kockázatot jelentő beavatkozás során a készítményt körültekintően, az adott fajta tulajdonságait, valamint a jó időzítés okán az időjárási körülményeket figyelembe véve kell használni. Az elmúlt évben például egy hét sem telt el a fővirágzás és a sziromhullás között, máskor 24-25 napig is elhúzódhat ez az időszak.

A vegyszeres gyümölcsritkítás gyakorlati tapasztalatairól Szentpéteri Tamás szaktanácsadó (Fruttamas Kft.) számolt be. A technológia kiinduló pontjaként a termesztés céljának pontos meghatározását jelölte meg, a hozam és a gyümölcsszám megadásának fontosságát hangsúlyozva. Kiemelte, hogy a sikeres vegyszeres gyümölcsritkításnak a szakszerűen elvégzett metszés az alapvető feltétele. Az ATS-t teljes virágzásban (középső virágok sziromhullása), a virágzás időtartamától függően egyszer, illetve kétszer alkalmazhatjuk. Ebben a periódusban nagy mennyiségű nitrogént és ként biztosítunk a növény számára a néhány nap múlva kezdődő intenzív sejtosztódás időszak előkészítésére. Kezelés során a magas dózis hatására a növény sokkot kap, az etilénszint megemelkedik, ennek köszönhetően, illetve a perzselő hatásnak mintegy mellékhatásaként számíthatunk a virágszám csökkenésére.

 

img_1761-k

 

A készítmény hatóanyaga tisztán fizikai úton avatkozik be a növény életébe azzal, hogy leperzseli a még meg nem termékenyült virágok bibéit. A növényt ért – rövid ideig tartó – sokkhatás megemeli az etilénszintet, amely tovább erősíti a termésritkító hatást. Az ideális kijuttatáskori léghőmérséklet 15-22 °C, kritérium továbbá, hogy száraz felületre kerüljön a szer, különben perzselést okoz.

Az ATS adagja nagyon változó a különböző fajták esetében, 13-tól egészen 29 liter lehet a dózis hektáronként. A nehezen ritkítható almafajok esetében, ha a kétszeri ATS kezelés nem bizonyul hatékonynak, a 8-14 milliméteres gyümölcskezdeményeket benziladeninnel tudjuk eltávolítani. Ez a Globaryll 100 készítmény hatóanyaga, amelyből 1-1,5 literre van szükség egy hektáron. A készítmény meleg időben fejti ki hatását, továbbá a megfelelő hatékonyság eléréséhez szükséges, hogy a királyvirágból kialakult terméskezdemény tömege többszöröse legyen a többi terméskezdeményénél. A Granny Smith fajta például, - emelte ki Szentpéteri Tamás - hajlamos egyforma terméskezdeményeket nevelni, nem is lehet benziladeninnel ritkítani. Rámutatott arra, hogy a termésritkítást több módosító tényező is befolyásolhatja; figyelembe kell venni a sortájolást, a talajfoltokat, a túlzott vegetatív növekedésű fák jelenlétét, a virágzat fejlettségét, az árnyékolást, továbbá az ültetvény korát, hiszen minél idősebb a fa, annál nehezebb ritkítani.

Az Arysta rendkívül széles portfóliót felmutató cég az alma növényvédő szerei és biostimulátorai területén. Az innovatív technológiát alkalmazó Bold Agro Kft. nagy megelégedéssel alkalmazza készítményeit, az ATS Agro Flo és Globaryll 100 termésritkítókon túl varasodás ellen használja a Syllit 400 SC gombaölő készítményt, továbbá a népszerű Atonik biostimulátort teszteli almáskertjében, amelynek jelentősége a kora tavaszi hideg időjárás esetén lehet kiemelkedő, hiszen csonthéjasokban már több alkalommal bizonyított tavaszi fagyok esetén.

-an-