MENÜ

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

Oldalszám: 32
Boros Szilárd 2019.05.08.

A kalászos gabonatermelők körében mára kialakult az igény arra, hogy magas terméshozam mellett minőségi beltartalommal is rendelkezzen a betakarított termés. Ehhez technológiaváltásra, megváltozott szemléletre van szükség.

gabona-buza-naplemente-1000

 

Az intenzív növényvédelmi programokon belül a megelőző, preventív kezelésekre kell helyezni a hangsúlyt, ebbe a megközelítésbe illeszkedik bele a nagy termőképességű búzafajtáknak, hibrideknek kiváló kiegészítést nyújtó, a terméspotenciál maximalizálása mellett a beltartalmi paramétereket is nagymértékben javító új gombaölő szer, az Elatus Era. Az Elatus Era két hatóanyagot tartalmaz (75 g/l benzovindiflupyr (SOLATENOL) + 150 g/l protiokonazol). A Solatenol újgenerációs SDHI hatóanyag, a gombák légzési láncában a mitokondriális elektrontranszport gátlása révén avatkozik be. 4–6 hetes tartamhatást biztosít kezelés után levélbetegségek ellen, mint pl. Septoria spp., Puccinia spp., Pyrenophora spp., Ramularia spp., Rynchosporium spp., (1. táblázat). A jól ismert protiokonazol a gombák sejtfalának élettani jelentőségű ergoszterol bioszintézisét gátolja meg, fuzárium elleni hatása kiemelkedő.

 syngenta-elatus-era-1

Gombaölő tulajdonságain túl jelentősen mobilizálja a kezelt növények élettani folyamatait. Zöldítő, juvenilizáló hatása markánsabb, mint az ismert strobilurin hatóanyagcsoport további képviselőinek, ezáltal az aszályos időjárás sem csökkenti a termésbiztonságot. A Syngenta magyarországi fejlesztői kísérletei igazolják termésnövelő hatását, mely 4 helyszín átlagában 1 t/ha terméstöbbletet jelentett a kezeletlen kontroll állományhoz képest. További figyelemreméltó tény a termés beltartalmára gyakorolt pozitív hatása. A Syngenta fejlesztői kísérleteiben bebizonyosodott, hogy az Elatus Era-val zászlóslevél kiterülésekor (T2) 1 l/ha-os dózisban kezelt parcellák mind terméshozamban, mind fehérje- és sikértartalomban, valamint hektolitertömegben és ezermagtömegben is felülmúlták a versenytárs termékekkel kezelt parcellákét.

Javasolt növényvédelmi technológia

Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75–1 l/ha-os dózisban. Magas fertőzési nyomás esetében az 1 l/ha-os dózis használata javasolt. Minőségjavító és termésnövelő hatását felső dózisban való kijuttatásban érvényesíti a legjobban.

Kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettős-réses). Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászkezelés esetében is igazolt.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az Elatus Era-val, mint az idei évtől forgalomba kerülő új fungicid termékkel a Syngenta Kft. jelentős kórokozók elleni hatékonyságot, magas fokú biztonságot, ezáltal teljes körű védelmet nyújtó terméket ad a magyarországi termelők kezébe, melynek segítségével sikerrel vehetik fel a küzdelmet a tenyészidőszak alatt fellépő, termesztés sikerét fenyegető kórtani vagy időjárási eredetű nehézségekkel szemben.

Boros Szilárd
Syngenta Kft.
fejlesztőmérnök, fungicidek