MENÜ

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Oldalszám: 47
2019.04.08.

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez szükséges ideális körülményeket biztosító napok száma.

Az idei gabonaállományokról országosan elmondható, hogy 50–60% kevésbé bokrosodott, gyengén fejlődő, 10–15% a talajt szinte teljesen befedő, sorzárt, 25–30%-a pedig az időben elvetett, szépen bokrosodott állományok közé sorolható. Sajnos ezek az arányok mindig bizonytalanná teszik a termesztés sikerességét.

Három igen fontos tényező, ami nagymértékben befolyásolja a kalászosaink életét:

  1. A hőmérséklet, amelynek folyamatos ingadozása igencsak megnehezíti a növények kezdeti fejlődését.
  2. A felerősödő szelek, melyek kiszárítják a talaj felső 5–10 cm-ében lévő maradék talajnedvességet is.
  3. A fejlődéshez nélkülözhetetlen csapadék hiánya, amiből jelen állás szerint 250–300 mm hiányzik a tenyészidőszakból.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a szélsőségek miatt kialakult stresszes állapot végett a növény energiái az optimális napokon regenerálódásra fordulnak a termésképzés helyett.

Mit tehetünk ezen kedvezőtlen állapotok terméscsökkentő hatása ellen?

Teremtsünk megfelelő körülményeket lombtrágyázással növényeinknek.

Mit értünk ez alatt pontosan?

Ilyen száraz időszakban nagyon érzékenyek a növények, speciális azok fiziológiai működése, ezért a megfelelő lombon keresztüli táp­anyag-utánpótlási technológia megválasztása különleges alaposságot igényel. Nagyon fontos ilyenkor, hogy nem szabad a növénynek olyan tápanyagot adni, amely túlzott módon meghajtja, mert ez a fiziológiai rendszer sérülését, összeomlását is okozhatja. A Fitohorm termékekkel hosszabban fenntarthatjuk és megerősíthetjük a növények normális élettani folyamatait, melyek segítségével a növény optimálisan tud fejlődni. Hatására nem nyúlnak el a fejlődési fázisok, így növekszik a termésbiztonságunk!

Őszi búza bokrosodásához legkézenfekvőbb megoldás a Fitohorm Búzacsomag – 7 ha/csomag (Fitohorm Gabona 20 liter + Fitohorm Turbo Kén 20 liter).

A lassan átmelegedő hideg talaj a szövetfelépítést gyakran zavarhatja a talajban lévő rossz tápelemarányok kialakulása! Ezen zavarokat gyakran mérsékelhetjük a Fitohorm Starter lombtrágyák kijuttatásával! Segítségükkel stimulálhatjuk a növények zavartalan tápanyagellátását, fejlődését.

Kalászosa zökkenőmentes tavaszi fejlődésének kezelésére válassza a Fitohorm Turbo Startot (3–5 liter/ha) vagy a Fitohorm Turbo Makrot (3–4 liter/ha) igényei szerint. 

A javasolt készítmények belekeverhetők UAN-oldatokba is egyaránt. A különféle UAN-oldatokkal egy menetben kijuttatható mikroelemes lombtrágyáink együttes hatásának köszönhetően még gyorsabban hasznosulnak és aktíválódnak a növényben.