MENÜ

Sertésállományok hozamfokozása a szoptató koca takarmányfelvételének növelésével

Oldalszám: 96
Dr. Siyeong Choi, Lesley Nernberg 2019.03.08.

A kocák nem megfelelő takarmányfelvétele állomány szinten csökkenti a teljesítményt. A tejtermelés kezdetén a legtöbb koca energia-, valamint aminosavhiánnyal küzd. A csökkent takarmányfelvétel miatt gyengébb a tejtermelés, aminek következtében a malacok testtömeg-gyarapodása csökken, így az alom választási súlya is alacsonyabb lesz a vártnál. Ezek a malacok fogékonyabbak a különböző megbetegedésekre, rosszabbul növekednek a teljes termelési ciklus alatt, valamint magasabb az elhullási arány is.

Amennyiben csökken a szoptatótáp felvétele, a kocák elkezdik a zsírt, valamint a fehérjetartalékaikat mozgósítani, aminek következtében csökken a testtömegük. Mindez jelentősen befolyásolja a szaporodásbiológiai mutatókat, valamint a koca életminőségét. Azoknál a kocáknál, ahol a tejtermelés alatt 10–20%-os fehérjevesztés tapasztalható, a választást követően később lendülnek ciklusba, alacsonyabb a fialási ráta, és kisebb almok születnek.

Köztudott, hogy a szoptató kocatáp felvételének maximalizálásán keresztül növelhető az egész állomány teljesítőképessége. A napi takarmányozási menedzsment továbbra is a szoptató koca tápanyagigényének az egyik legfontosabb tényezője. Ezért ahhoz, hogy a koca takarmányfelvételét maximalizálni lehessen, megfelelő szoptató koca takarmányozási program alkalmazása javasolt.

Íme 10 praktikus dolog, melyek segítik a szoptató kocák takarmányfelvételét:

  1. Figyeljünk oda a vemhes koca tápmennyiségére és -minőségére, ugyanis ha a kocák túlzottan jó kondícióban vannak (a túlzott vemhes kocatáp felvétele miatt), akkor az a szoptató kocatáp csökkent felvételében nyilvánul meg.
  2. A fiaztatóban legyen 20–22 °C-t, ugyan-is 20 °C felett minden 1 °C-os emelkedés 0,15 kg takarmányfelvétel-csökkenést eredményezhet.
  3. Az ivóvíz legyen megfelelő mennyiségű, hozzáférhető és tiszta. A savanyítók, mint pl. a Biotronic® Top Liquid biztosítják az itatórendszer tisztaságát, és fokozzák a vízfelvételt.
  4. A személyzetnek képzettnek kell lennie a koca viselkedését, valamint a szoptató kocák megfelelő takarmányozását illetően.
  5. A takarmányforma nagymértékben befolyásolja a takarmányfelvételt. A pelletált forma jobb takarmányfelvételt eredményez a dercés formához képest.
  6. Növelni kell az etetések gyakoriságát. Ha az állatok több alkalommal vesznek fel kisebb mennyiségű takarmányt, akkor az mindig friss, amit az állatok azonnal elfogyasztanak.
  7. Olyan etetési rendszert használjunk, ami mutatja az aktuálisan kiadagolt takarmány mennyiségét, nem csak a napi összes takarmányét, így a személyzet jobban nyomon tudja követni a takarmányfelvételt.
  8. Fontos a megfelelő mikotoxin kockázatkezelési program használata. A sertés kifejezetten érzékeny a mikotoxinokra, melynek következtében szaporodásbiológiai problémák merülhetnek fel és a takarmányfelvétel csökkenése miatt további teljesítménycsökkenés jelentkezhet. Egy helyes program részeként fontos a takarmányok mikotoxin-szennyezettségének rendszeres ellenőrzése, valamint a mikotoxinokat deaktiváló termék használata. A szoptató tápba kevert Mycofix® Plus 5.E termék tökéletesen megvédi a kocát a mikotoxinok káros hatásaival szemben.
  9. A takarmány mennyiségi és minőségi összetétele jelentősen befolyásolja annak felvételét. A megfelelő mennyiségű energia-, aminosav-, ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkező táp biztosítja a szoptató koca metabolikus igényének megfelelő szinteket.
  10. Növényi alapú takarmányadalékok használata. Több tanulmány szerint az ilyen adalékok használata fokozza a takarmány ízletességét, ezáltal növeli a koca takarmányfelvételét, így pozitívan hat a malacok teljesítményére is.

 

96-biomin-digestarom-dc

 

A korszakalkotó Digestarom® DC ízfokozókból és biológiailag aktív összetevőkbol áll, melyek a Biomin® Duplex Capsule technológiába vannak ágyazva. A kapszula folyékony magja a bél mikroflórájának kialakításában játszik szerepet, a kapszula anyagába ágyazott összetevők az étvágyra és a belső elválasztásra hatnak, mialatt az egyéb gyógynövények és a kivonatok a bél védelméért felelősek. Az illat- és ízfokozó összetevők stimulálják az állatok nyál és emésztőnedv elválasztását, valamint fokozzák az enzimkiválasztást a szájtól kezdve az emésztőrendszer teljes hosszában, ami a tápanyagok jobb lebontásához vezet.

A termék használatával növekszik a szoptató koca takarmányfelvétele, valamint javul annak emészthetősége. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a malacok a kocatejen keresztül nagyobb mennyiségben jussanak hozzá a tápanyagokhoz, amely pozitívan hat az alom teljesítményére, ezáltal a választási súlyok is magasabbak lesznek.

 

Dr. Siyeong Choi és Lesley Nernberg
regionális sertésspecialisták
BIOMIN GmbH

 

biomin_iv