MENÜ

Biztos siker a szegedi takarmánycirkokkal

Oldalszám: 89

A jövő sikernövényei

Nagy Edit 2019.03.08.

A cirokfélék forró égövi származásukból adódóan kiváló szárazságtűréssel rendelkeznek. Nagy, szerteágazó és mélyre hatoló gyökérzetükkel a talaj mélyebb rétegeiből is képesek hasznosítani a vízkészletet, valamint nagy melegben viaszréteggel vonják be leveleiket, ezzel jelentősen csökkentve a párolgási felületet. A cirokfélék másik nagy előnye, hogy hosszan tartó szárazság után is képesek átvészelni az aszályt, a csapadék megérkeztével megújulnak és tovább növekednek.

89-gk-cirok bemutato

 

A Gabonakutató nagy múlttal rendelkezik a ciroknemesítés terén. Hibridjeink jelenléte a hazai ciroktermesztésben meghatározó, sőt, jelentős eredményeket produkálnak más országokban is. A takarmánycirkok jól alkalmazkodnak mind a közepes, mind pedig a gyenge adottságú területekhez, ezért a szélsőségesen rossz talajok kivételével mindenhol eredményesen termeszthetők. Kedvezőtlen talajadottság esetén azonban apró magméretük miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a talajelőkészítésre és a vegyszeres gyomirtásra is.

A felhasználását tekintve a cirokfélék három csoportjára vonatkozóan folyik növénynemesítés intézetünkben: szemescirok, silócirok és szudánifű.

Az Alföldi 1 és GK Emese vörös szemű szemescirok hibridjeink szemtermése magas fehérjetartalmú, közepes tannintartalmú, jó minőségű takarmány. Genetikai termőképességük magas, 9–10 t/ha. Szárazabb évjáratokban akár 30%-kal több termést is el tudnak érni, mint a hasonló tenyészidejű kukoricahibridek. Fontos, hogy korai vagy középérésű hibridet termesszünk, mivel egy kései hibrid beérése csapadékos ősz esetén már nem biztonságos.

 

89-gk-szemescirok_buga

 

A középkései érésű Farmsugro 180 hibridünk tannintartalma alacsony, méréshatár alatti. Genetikai termőképessége 10,0–10,5 t/ha szemtermés. Zöldtömege és magas szárazanyag-tartalma miatt egységnyi területen a metánhozama lényegesen nagyobb a hagyományosan biogáz célra termesztett, nagy biomasszatömeget produkáló silócirok és szudánifű hibrideknél. Magyarországon a klimatikus tényezők miatt a biomasszahozam nem éri el a németországi és a csehországi eredményeket, de versenytársa a középkései éréscsoportba tartozó, hazai piacon régóta jelen lévő, fehér szemszínű szemescirok hibrideknek, amelyeket sikerrel termesztenek, főként az ország déli és középső részein. Farmsugro 180 hibridünket ezeken a területeken szemtermésért való termesztésre javasoljuk.

 

89-gk-farmsugro 180 buga

Farmsugro 180

 

Két új középérésű silócirokkal bővült portfóliónk, a GK Erik és a GK Balázs lédús szárú, cukorcirok típusú hibridekkel, melyek kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkeznek. A GK Balázs önmagában és FAO 400-as érésű, míg a GK Erik FAO 500-as érésű silókukoricával együttvetve is kiváló minőségű szilázst ad. A Róna 1 és GK Áron cukorcirok típusú silócirok hibridjeink termőképessége kiváló, aszályos években jelentősen többet teremnek a silókukoricáknál. Refrakciós cukortartalmuk magas, amelynek köszönhetően a silózás folyamán sokkal gyorsabban és stabilabban megy végbe az erjedés. Az elmúlt években Róna 1 hibridünk Németországban és Lengyelországban is keresett volt biogáz célú hasznosításra. GK Áron középérésű hibridünk tenyészideje 6–8 nappal hosszabb, mint a Róna 1 hibridé. Genetikai termőképessége mind zöldtermésben, mind szárazanyag-termésben magas.

Szudánifű hibridjeink hazánk egész területén biztonságosan termeszthetők. A szudánifüvek adják a legnagyobb zöld- és száraz­anyag-termést hazánkban, ami évenkénti kétszeri vagy háromszori kaszálással érhető el. Kiváló szárazságtűrésüknek köszönhetően akkor is jó minőségű, magas fehérjetartalmú takarmányt adnak, amikor a természetes gyepek, legelők már kiszáradtak. Kiválóan hasznosítják a talaj nedvesség- és tápanyagtartalmát. Megújuló képességük is kiváló, a kedvezőtlen időjárási körülmények elmúltával fejlődésük tovább folytatódik. A vékonyabb szárú, keskenyebb levelű, szabadelvirágzású fajtánk, az Akklimat gondos szárítás mellett szénakészítésre is alkalmas. A GK Csaba (cirok x szudánifű) hibridünk az egyik legnagyobb termőképességű hazai szudánifű, amelyből szilázs is készíthető.

Mivel a takarmánycirkok kifejezetten jól tolerálják a kedvezőtlen talajtani viszonyokat, termesztésük rendkívül perspektivikus lehet azokon a területeken, ahol más, igényesebb szántóföldi kultúrnövények csak jelentős termésveszteség mellett termeszthetőek. A talajtani, valamint az időjárási szélsőségek és az öntözés korlátozottsága mindenképp indokolják helyüket a hazai vetésváltásban.

Válogasson kínálatunkból, és bátran forduljon hozzánk szakmai kérdéseivel. Kiváló minőségű vetőmagjaink mellé vegyszeres gyomirtási kísérleteinken alapuló, biztonságos és olcsó termesztéstechnológiát is tudunk ajánlani partnereinknek.

Sikeres ciroktermesztést kívánunk!

Nagy Edit
Gabonakutató Nonprofit Kft.
www.gabonakutato.hu