MENÜ

A szójatermesztés BIOFIL-lel kezdődik

Oldalszám: 72
2019.03.14.

A szója ültetésének ideje lassan elérkezik. A gazdálkodók fontolóra veszik a fajtát, a vetés várható idejét, a tőszámot, tápanyaggazdálkodást, valamint azt, hogy oltsák-e a magot vagy a talajt, esetleg mindkettőt annak szimbionta baktériumával, a Bradyrhizobium japonicum törzzsel. Gyakran merül fel a kérdés, hogy megéri-e a talajt is oltani a szójamag oltása mellett?

biofil_szója-1200

 

A növény nitrogénszükségletének jelentős részét (kb. 50-80%) képes fedezni a légköri nitrogénből megkötve, mely folyamatot a bradyrhizobiumok végeznek. Egy ilyen nagy hatékonyságú Bradyrhizobium japonicum törzs van a BIOFIL Szója talajoltó készítményben. A maradék kb. 20% nitrogén szükségletét a növény a talajból felvehető nitrogén forrásokból fedezi. A gümőkben raktározott nitrogén mennyiség az utóvetemény számára is rendkívül hasznos, így ott például, ahol szója – gabona vetésváltás történik, igen gyakran számolnak be magasabb terméshozamról. A fentiek értelmében igen jelentős nitrogén hatóanyagú műtrágya költség megtakarítás lehetséges az oltóanyag alkalmazásával, ami fokozódik a fő- és utónövény terméshozamának növekedésével.

 

2biofil_szója

Azok a területek, ahol mindenképpen érdemes talajoltást alkalmazni:

  • a területen több éve nem volt szója;
  • a talaj pH adottságai nem kedvezőek a növény és a baktériumok számára (ideális a pH 6,8 körüli);
  • a terület belvizes, víznyomásos, vagy gyorsan kiszárad;
  • szegényes talajéletű táblákon, a megfelelő gümőzés érdekében feltétlenül szükséges a külföldi gyakorlatban is bevett talajoltás, annak érdekében, hogy a baktériumok a megfelelő számban, kondícióban, helyen és jó időben legyenek ott a gümők kialakulásához.

BIOFIL Szója technológia (BIOFIL talaj-pH specifikus és BIOFIL Szója talajoltóanyag együttes használata) alkalmazásával a következő előnyök érhetőek el:

  • terméshozam növekedés;
  • egészségesebb, betegségeknek nagyobb mértékben ellenálló állomány;
  • növényenkénti gümőszám magasabb a kontrollhoz képest;
  • időjárási szélsőségeket jobban tűrő állomány;
  • javuló talajszerkezet.

Az együttes alkalmazás lényege, hogy a bradyrhizobiumok felszaporodását, a gümőképződést serkentik, és a gümők nitrogénkötését javítják a talaj-pH specifikus BIOFIL oltóanyagokban lévő segítő, ún. helper törzsek.

A BIOFIL technológiáról érdeklődjön bizalommal területileg illetékes szaktanácsadójánál!

A szaktanácsadók elérhetőségét, valamint további információkat a www.terragro.hu honlapon találhat.

 

terragro_logo 

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 48-54.
Telefon/fax: 06 (1) 7932-670
E-mail: [email protected]