MENÜ

Jól megválasztott szigeteléssel az energiaköltségek 50–70%-kal is csökkenthetők

Oldalszám: 93

Baromfiólak szigetelése

Mikolás Zoltán 2019.02.11.

A hazai baromfiállomány nagysága a 2000-es évek eleje óta 40 millió darab közelében mozog, az állomány 77%-a tyúkfélék, 11%-a kacsa, 6–6%-kal a pulykák és a ludak részesednek. Magyarország hústermelésének és fogyasztásának 90%-át a sertés- és baromfihús teszi ki.

unipur-szoras

 

A KSH adatai alapján a baromfiágazat kiemelt jelentőségű az állattenyésztési ágazatok közül, hiszen az összes vágóállat-termelésünk mintegy 40–43%-át adja a vágóbaromfi-előállítás, mely egy főre vetítve évente mintegy 32 kg.

A baromfiágazat mára a világ legtöbb országában teljes termékpályát átfogó, erősen koncentrált iparszerű tevékenységgé vált, melyhez a korszerű baromfinevelők, mint alapvető épületek hozzátartoznak. Hazánkban a külső hőmérséklet jelentős ingadozása miatt a gazdaságos baromfitartás csak automatizált etetés-itatás, mesterséges világítás és klímatizált tartástér mellett valósulhat meg. Az energiaárak 2006–2011 között drasztikusan emelkedtek (villamos áram 22%, földgáz 99%, gáz-olaj 50%), azonban a felvásárlási árak növekedése nem ellensúlyozta teljesen az energia- és a takarmányköltségek emelkedését, ezért is elengedhetetlen az istállók tökéletes szigetelése, amelynek költsége pár éven belül megtérül.

A megfelelően szigetelt épület biztosítja az optimális körülményeket az állatok neveléséhez és az épület állagát is védi. A hőszigetelés megvédi az állatokat a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoktól, télen is és nyáron is egyenletes hőmérsékletet biztosít. A fűtéssel ellátott épületekben a szigetelésnek jó hatásfokúnak, résmentesnek, az épületnek pedig hőhídmentesnek kell lennie. Mindezeket a követelményeket a poliuretánhab szigetelés biztosítja. Hőszigetelő képessége megközelítőleg kétszer jobb, mint az általában használt polisztirol, vagy ásványgyapot szigeteléseké, így 3–5 cm vastagságú szigetelőhab felhordása elegendő. A PUR szigeteléssel nem csak a fűtési energiát lehet csökkenteni, hanem a nyári kánikulában kialakuló – tetőfedés és oldalfalaktól jövő – sugárzó hőtől is meg lehet védeni az állatokat. A szigetelőhab közvetlenül a tetőfedés vagy oldalfal felületére kerül felhordásra, így az nem vezeti át a külső hőmérsékletet. Azokban az épületekben, ahol számítógép által vezérelt szellőztető- és fűtőberendezés van, ott szintén elvárás a résmentes szigetelés, ami a tető résein nem engedi az épületbe a fals levegőt. Fontos kiemelni, hogy két feladatot lát el, hő- és vízszigetelő anyag is egyben (zártcellás poliuretánhab). A szigetelés mindig résmentesen készül, így a beázások biztonságosan megszüntethetők. Ez különösen előnyös, amikor a rossz állapotú (lyukas, repedt) hullámpalával fedett istállók tetőcseréjén gondolkodunk. Az ilyen tetők megsemmisítése azbeszttartalmuk miatt igen költséges. A szigetelőhab a repedéseket, a rossz illesztéseket átfedi, a vizet nem engedi át és hőszigeteli is a tetőt. Ezzel az eljárással még hosszú ideig meghosszabbíthatjuk az élettartamát. A szigetelőhab felülete minden turnusváltást követően magas nyomással lemosható, fertőtlenítő szereknek ellenáll, vizet nem vesz fel.

A baromfitartás esetén meg kell említeni egyfajta épületet, amit előszeretettel használnak a gazdák, pedig azt nem is baromfitartásra tervezték. Az ún. „100-as marhaistálló”-kat szarvasmarhatartásra szánták, de azok a szarvasmarha létszámának visszaesésének következtében megüresedtek. Ezek az épületek egy nagy földszinti térrel (általában
12 × 72 méter alapterületű) és egy magas (6 méter körüli) padlástérrel rendelkeznek. Ezekben az épületekben két szinten lehet baromfit tartani.

A tetőfedés anyaga síkpala, amit köracélból kialakított gerendázat tart. A probléma szinte kivétel nélkül minden épületnél az, hogy a síkpala tető sérült, repedt, beázik. Kicserélni elég körülményes, másik tetőfedést (cserép vagy hullámpala) pedig a tetőszerkezet nem bír el. Hőszigetelni is kellene…

Mikolás Zoltán
UNIPUR Kft.

EuroTier díjazott innováció: CD-san® itatóvíz-kezelő koncepció

A higiénikusan tökéletes ivóvíz-ellátás jelentős előfeltétel a baromfik egészségének fenntartásában és az állatok teljesítményében. Egyrészt az állatok optimális ellátásához megfelelő anyagok szükségesek a csőrendszerben, valamint egyenletes nyomás. Másrészt az ivóvízrendszer hatékony tisztán tartása biztosított kell, hogy legyen. A CD-san® Concept lehetővé teszi ezen igények találkozását. Itt különösen fontos, hogy a biofilm nélküli eredmények és a már létező biofilmek azonnal, megbízhatóan eltávolíthatók legyenek. Sok egyéb dolog mellett ezt a Harsonic ultrahangos rendszer teszi lehetővé. A CD-san® Concept a tisztításon és fertőtlenítésen keresztül működik üres és teli állapotban is. Üres állapotban az ultrahang rendszer a fertőtlenítőszer hatását erősíti. A CD-san® így biztosítja az állatok optimális, higiénikus ivóvíz-ellátását. http://bit.ly/EuroTier2018-Innovaciok