MENÜ

Horsch Maestro – nagy teljesítményű szemenkénti vetőgép

Oldalszám: 86
2019.02.11.

A kukoricatermés nagyban a vetésnél dől el! Amit a vetésnél elrontottunk, azon egy jó év esetleg tud még segíteni, de ha azokban a tavaszi napokban egy picit jobban odafigyelünk, akkor azt mondhatjuk, mi mindent megtettünk, a többi a Jó Istenen múlik.

horsch-maestro-sw-ko

 

Mire kell odafigyelni?

Az első és legfontosabb a talajban a víz megtartása. A szántásos talajművelésnél időben zárjuk le a talajokat, akár télen a megfagyott szántást egyengessük el, akár tárcsázzuk meg, ugyanis ekkor „bármekkora traktorral” megyünk, nem hagyunk káros taposási nyomokat. A tavaszi kompaktoros művelésnél ajánlott a mellső merevszárú lúdtalpkapa, amivel egy egyenletes magágy alatti részt hagyunk magunk mögött! A mulcsos talajművelésnél abban az esetben, ha ősszel korábban végeztük az alapművelést, a gyomok még az ősz folyamán kikelhetnek. Ekkor ajánlott ősszel egy totális gyomirtás, ha így a legolcsóbb és tavasszal nincs már gondunk vele. A késő őszi alapművelés után általában csak tavasszal „szőrösödik” ki a talajfelszín, amit kétféleképpen tudunk eltüntetni. Az egyik mód megint a totális gyomirtó, a másik a mechanikus, pl. Cruiser segítségével akár egybekötve a magágynyitással (időjárásfüggő). A Cruiserrel nagyon egyenletes felületet tudunk kialakítani, amin még pontosabb a vetés.

 

horsch-kép1_cruiser magágy készítésben

Cruiser magágykészítésben

 

A Maestrónak hidraulikusan állítjuk a csoroszlyanyomását. Hagyományosan, a változó talajkörülmények között, általában a keményebb talajokhoz állítjuk a csoroszlyanyomást. Több kísérlet is bebizonyította, hogy az a csoroszlyanyomás, ami kemény talajon biztosítja, hogy a mag pontos mélységbe kerüljön, az laza talajon túl sok, és depressziót okoz, ami terméscsökkenéshez vezet. A Maestrón az AutoForce rendszerrel mindig a megfelelő csoroszlyanyomással tudunk dolgozni, ugyanis laza talajon automatikusan visszavesz a nyomásból, kemény felületen pedig növeli a nyomást. Ezzel a rendszerrel akár több mázsa terméstöbbletet is el tudunk érni.

 

horsch-kép2_ujjas tömöríto

Ujjas tömörítő

 

Egy másik egyszerű megoldás, amivel a termésmennyiséget már a vetésnél befolyásolni tudjuk, a tömörítő kerekek. Sokan találkoztak azzal a jelenséggel, hogy vetés után a standard gumikerekes lezáró kerekekkel nem tudták rendesen összezárni a vetőbarázdát, vagy amint elkezdett száradni a föld, a vetőbarázda szétnyílt. Ezt a jelenséget a különböző lezáró kerekekkel meggátolhatjuk, aminek következtében időben egyenletes lesz a kelés, és így megint csak néhány mázsa többletterméshez jutunk.

Válassza a Maestrót, mert megéri!

- Szász Zoltán -