MENÜ

Tapasztalatok a Sumi Agro szőlő növényvédelmi technológiájával 2018-ban

Oldalszám: 30-31
Gáspár Gergely 2019.01.16.

E cikk megszületésekor már mögöttünk van a 2018-as évjárat. Szőlőink összességében kimagasló hozamok mellett igen jó minőséget adtak. Növényvédelmi szempontból nem volt túl rázós évünk, de a kritikus időszakokban oda kellett figyelni, mert aki rosszkor „lazított”, az a későbbiekben kaphatott néhány figyelmeztető pofont. Ezen körülmények között a Sumi Agro készítményei idén is megmutatták, hogy ott a helyük a szőlő növényvédelmében.

Gyomirtás, törzstisztítás

A szőlő gyomirtása – a nehézkesen leküzdhető gyomnövények jelenléte esetén – akár késő ősszel is javasolt a probléma okszerű és sikeres felszámolása érdekében (pl. betyárkóró, seprence, gólyaorr-félék). Ezen fajok az áttelelésük során úgy megerősödnek, hogy a tavaszi alapkezelések hatékonysága már nem kielégítő ellenük, ezért a költségek ellenére mégis gyomos marad a kezelt terület. A Pledge gyomirtó szer őszi kijuttatásával a fent említett fajok fiatal példányai ellen sikeresen védekezhetünk, tavaszi alkalmazásakor pedig a gyomirtó szerekre érzékenyebb fajok is sikerrel leküzdhetőek és mindkét esetben számíthatunk a termék hosszú tartamhatásával is. Amennyiben tavasszal évelő gyomfajok és/vagy egyszikűek is előfordulnak a területen, a Pledge mellé a Trustee Hi-Active nevű glifozát hatóanyagú termékünket javasoljuk. Kiváló formulációjú, gyors felszívódású totális gyomirtó szer, mely magas koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot, ezért a hektárdózis alacsonyabb, mint más glifozátok esetében. A Pledge + Trustee kombináció széles hatásspektrumot és hosszú tartamhatást biztosít, kedvező ár-érték arány mellett.

Kabuki nevű készítményünk egyre inkább nélkülözhetetlen a termesztéstechnológiában. A kézi munkaerő megdrágulásával (és kiesésével…) a törzstisztítás kulcskészítményévé vált az elmúlt 3 évben! A készítmény a sarjhajtások 15–20 cm-es állapotában alkalmazva, 0,2% dózisban igen gyorsan, néhány nap alatt leperzseli a hajtásokat, ezzel együtt pedig a kétszikű gyomnövényeket is. Látványos hatást mutat pl. a selyemkóró, vagy az apró szulák ellen (itt el kell mondanunk, hogy mivel kontakt készítményről van szó, a gyökérről és tarackról való újrahajtást nem gátolja).

30-sumiagro-szolo-kezdokep

1. kép: a Kabuki hatékonysága selyemkóró, apró szulák és sarjhatjások ellen. Szigetcsép, 2018. 05. 31.

Kórokozók, kártevők

A 2018-as év ugyan nem hozott országos lisztharmatjárványt, de lokálisan komoly fejtörést okozott néhány területen. Ott, ahol április végén hullott némi csapadék, a védekezéseket nagyon korán meg kellett kezdeni, és május első dekádjában már felszívódó készítményeket kellett alkalmazni. A ciflufenamid hatóanyagú Cyflamid idén is biztos védelmet nyújtott a lisztharmat ellen. A készítmény rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely kimagasló hatékonyságot biztosít: kifejezetten lisztharmat-specialista hatóanyaga gázosodik, illetve transzlaminárisan is mozog a növény szöveteiben. Mára a Cyflamid nemcsak szőlőben, de almában is meghatározó eleme a növényvédelmi technológiáknak. A Cyflamidot a tebukonazol hatóanyagú Toledo nevű felszívódó szerünkkel váltogatva biztosan működő technológiát lehet összerakni lisztharmat ellen. A Toledo-t azért is érdemes a virágzás-bogyókötődés idején a technológiába illeszteni, mert feketerothadás és botritisz ellen is számolhatunk a hatékonyságával. A Toledo kapcsán vegyük figyelembe, hogy magas (430 g/l) a hatóanyagtartalma, ezért a dózisa szőlőben mindössze 0,25 l/ha, vagyis a hektárköltsége kifejezetten pénztárcabarát.

A szőlő peronoszpóra 2018-ban inkább a nyugati országrészben okozott fejtörést, de keleten is „ki lehetett termelni”, ha nem figyeltünk oda. Az ellene való védekezésben egyre nagyobb teret nyernek azok a készítmények, amelyek közvetett módon, vagyis a növény immunrendszerének serkentésével, a kondíció javításával fejtik ki hatásukat. E szegmensben úttörő szerepet tölt be a Sumi Agro Sergomilja, mely egy réztartalmú lombtrágya. A készítmény réztartalma „mindössze” 5,5%, ez azonban teljes mértékben felszívódik és hasznosul a növényben. A Sergomil L-60 0,3% dózisban a bogyókötődés után blokkszerűen alkalmazva remek kondícióban tartja ültetvényeinket. A készítmény biológiai termesztésben is alkalmazható.

A peronoszpóra elleni klasszikus „felszívódó blokk” készítménye a Lieto, melyben a cimoxanil és az zoxamid hatóanyagok egészítik ki egymás tudását. A Lieto dózisa szőlőben 0,45 kg/ha, ami azért lényeges, mert Magyarországon hektáronként a legtöbb cimoxanilt e készítménnyel tudjuk kijuttatni! A kuratív hatású cimoxanilt pedig egy, a felső bőrszövetben raktározódó, ezáltal lemoshatatlan zoxamid hatóanyag egészíti ki, így a Lieto a legveszélyesebb időszakokban is 10–12 nap tartamhatást ad.

30-sumiagro-szolo-lieto

2. kép: Lieto kezelés után nem ”virágzott ki” az olajfolt. Bénye, Pest megye, 2018. 06. 25.

A peronoszpóra elleni kontakt védekezésre az Astra rézoxiklorid áll rendelkezésre, mely korszerű formulációjának köszönhetően nagyon jó oldódást és jó fedettséget biztosít, a termelők legnagyobb megelégedésére. A kontakt szereket illetően azonban szomorú hírünk is van. Az Európai Unióban nem sikerült a TMTD hatóanyag újraengedélyeztetése, ezért a méltán népszerű Tiuram granuflow készítményünk 2019-ben már csak korlátozottan használható: az utolsó felhasználás időpontja 2019. 04. 30.

A szőlő kártevőit illetően a szezon végére maradt a feketeleves. Sok helyen okoztak problémát a muslicák, illetve az általuk terjesztett ecetes rothadás. Helyenként bagolylepke hernyók másztak a fürtökbe és lakmároztak jóízűen a bogyókból a szüret előtti napokban. Mindezekkel az a gond, hogy hiába van biológiailag hatékony készítmény, kevesük okiratában szerepelnek ezek a kártevők.

Rágó és szívó kártevők elleni védekezésre a 2018-as évtől alkalmazhattuk a Wakizasi nevű lambda-cihalotrin hatóanyagú készítményt. Széles hatásspektruma révén megoldást nyújt a szőlőmolyok és az amerikai szőlőkabóca ellen.

A szőlőben előforduló atkák ellen továbbra is stabilan velünk van az imágók és a lárvák ellen hatékony Ortus és a tojásölő Nissorun. A kora tavaszi levélatka probléma megoldására alkalmazzuk az Ortust 1 l/ha dózisban. Takácsatkák előfordulása esetén érdemes 0,5 kg/ha Nissorunnal kombinálva kijuttatni, amely a még ki nem kelt tojások ellen is hatékony.

Amint e rövid összefoglalóból is kitűnik, a Sumi Agro termékei idén sem hagyták cserben a szőlősgazdákat. Szőlőben is igazolódott tehát a Sumi Agro Hungary Kft. szlogenje: Velünk sikert arat! Illetve szüretel…

Gáspár Gergely
Sumi Agro Hungary Kft.