MENÜ

Cruiser – Egy tökéletesebb sekély talajművelés

Oldalszám: 2
2019.01.16.

Az aratás utáni talajművelés egyik legmodernebb formája a rövid tárcsa használata. Viszonylag kisebb vonóerővel, nagy sebességgel nagyon nagy területet lehet megcsinálni. A tarlóhántásnál a legfontosabb, hogy sekélyen teljes átfedéssel végezzük, a talajnedvesség megőrzése végett.

01-horsch-kép1_cruiser tarlóápolás
Cruiser tarlóápolás

 

A tarlóápolás a következő menet. Erre a műveletre nagyon sokféle munkaeszközt használnak. Az egyik a permetező, nagy teljesítménnyel, annyi a gond csak, hogy a kihullott magvakat ebben az esetben nem stimuláljuk. A következő lehet megint könnyű vagy nehéz tárcsa, szántóföldi kultivátor, akár eke is. Azon termelők, akik a tökéletességre törekednek a tarlóápolásra, gyomirtásra olyan kultivá­tort használnak, amelynek nagyon szűk a húzástávolsága és nagyon sekélyen tudnak vele dolgozni, akár nagy mennyiségű szármaradvány mellett is. Ez a gép a Cruiser.

Vontatott változatban a Cruiser XL hatgerendelyes kivitelű, a 15 cm szűk kapahúzás mellett is óriási az átömlő keresztmetszete. A kapák előre feszített rugós kivitelűek, 150 kg kioldóerővel, de a rugós kapák vibráló tulajdonságaikkal felruházva. Nagy mennyiségű földet szállítanak, így tökéletesebb az egyengető képességük. A Cruisert lehet használni tarlóhántásban is, nehezebb vontathatóságú mint a Joker, ellenben ha nem sikerült a szalma szétterítése a kombájnnal, akkor ez a munkagép mindent a helyére rak.

Sekélyen lúdtalpkapákkal teljes átfedéssel, a keskeny kapákkal intenzíven mélyebbre, akár 15 cm-ig lehet dolgozni. A mulcsos technológiában előszeretettel használják tavaszi magágykészítésben is. A teljes felületre kiszórt mű­trágyát tökéletesen egyenletesen lehet bekeverni, a kikelt gyomokat kivágja, és a henger mögötti gereblye segítségével a felszínre kihúzva biztos az elszáradásuk.

 

01-horsch-kép3_cruiser 4 sl_szántás elmunkálás

Cruiser 4 SL szántáselmunkálás

 

A biogazdaságok egyik alapeszköze lehet! A biotermesztésben arra kell odafigyelni, hogy amikor nincs kultúrnövény, akkor minél több gyommagot stimuláljunk, és a kikelt gyomokat elpusztítsuk. Ezt csak úgy lehet a legnagyobb hatásfokkal, ha a Cruiserrel feketén tartjuk a földet.

Mit jelent ez? A talaj folyamatos bolygatása, mindig új, még ki nem csírázott magvakat serkent csírázásra, és a kihajtott növényeket pedig elpusztítja. Ez az állandó intenzív sekély (!) talajmozgatás biztosítja a gyommentességet.

 

01-horsch-kép4_cruiser 4 sl_búza magágy készítése repce után

Cruiser 4 SL búza magágykészítése repce után

 

A hagyományos termesztéstechnológiában is néhol különböző gyomnövények kezdenek rezisztensé válni, a mechanikus gyomirtás egy válasz lehet ezekre a gondokra. Azonban meg kell jegyezni, hogy a tarlóhántás után nem szabad hagyni, hogy az árvakelés megerősödjön. Ha az árvakelés kinőtt a kezünk közül, akkor a Cruiser kultivátorral sekélyen nem fogunk tudni szép munkát végezni. Más munkaeszközt kell venni, például Terrano vagy Tiger nehéz kultivátorokat és mélyen bedolgozni a nagy árvakelést, vagy gyomirtóval leégetni.

A Cruiser egy olyan sokoldalú, sekély, intenzív kultivátor, amely ha jól használjuk, akkor nagyon sokat tud segíteni abban, hogy a következő kultúrnövény tökéletesebb legyen.

- Szász Zoltán -