MENÜ

Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Oldalszám: 48-49

Avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép

2018.12.14.

Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

vv17456_36027
 
Väderstad Rapid 300-400 S/C gabonavetőgépek

A 3 és 4 méter munkaszélességű Rapid vetőgépek kategóriájuk legnépszerűbb képviselői a hazai piacon, normál, valamint műtrágya-kijuttatást is végző, kombi változatban egyaránt elérhetők. A vetőgép a fűféléktől kezdve, a repcén át a babig sokféle növény vetésére használható, ugyanakkor mikrogranulátumot és csigák gyérítésére szolgáló pelletet is kijuttathatunk a segítségével. A modern formatervezés megkönnyíti a vetőgép feltöltését, kalibrálását és üzemeltetését.

A Rapid vetési elv

A maglehelyezés előtt a traktor kerekei, valamint a vetőgép vonórúdjára kapcsolt, 4 vagy 6 kerékből álló Pivot egység előtömörítést végez. A különböző gazdálkodási és talajművelési igényeknek megfelelően a Rapid számos mellső művelőeszközzel rendelhető. A művelőeszköz intenzitása – a körülményekhez igazodva – hidraulikusan állítható a traktorfülkéből menet közben is. A Rapid mélységtartó képessége a legkötöttebb talajkörülmények között is egyedülálló. Minden egyes tömörítőkerékhez két-két csoroszlya kapcsolódik egyedülálló mechanikus szerkezet útján. A csoroszlyák gumibakolásúak, így nagy sebességnél is kiegyenlített futást biztosítanak. A vetőgép csoroszlyanyomása üres magtartály esetén is 150 kg, ennek köszönhetően a csoroszlyák a legkötöttebb talajokon is könnyen hatolnak a talajba. Minden tömörítőkerék két vetősor és egy műtrágyasor zárásáról gondoskodik. A követőborona visszalazítja a kerekek által letömörített felszínt, így akadályozva meg a kapilláris nedvesség áramlását, valamint a heves esők okozta cserepesedést.

coulter1

Rapid 300-400 S/C vetési séma

vv20019_38911

System Disc CrossBoard Light, a legnépszerűbb magágykészítő egység

Hidraulikus hajtású magadagoló

A Rapid 300-400C/S vetőgépek magadagoló tengelyét hidromotor hajtja, amely az aktuális sebességértékeket egy radartól kapja. Ez a nagyon megbízható rendszer garantálja a precíz magadagolást, ráadásul nem érzékeny sem a vibrációra, sem pedig a lejtésszög megváltozására. A kalibrálás folyamata is rendkívül egyszerű. Minden sornak kettős magadagoló kereke van, az egyik a nagy magvú, másik az aprómagvú növények vetésére szolgál.

hydraulic drive

A hidraulikus hajtás lehetővé teszi a menet közbeni magmennyiség állítását

Nagy tartályméret – lenyűgöző teljesítmény

A nagy napi teljesítmény zálogaként a Rapid 300-400C/S vetőgépek nagyméretű tartállyal (3000–4350 liter) rendelkeznek. A tartály formatervezése és nagy beömlőnyílása gyorssá és biztonságossá teszi a feltöltést. A műtrágya kijuttatására is alkalmas, kombi Rapid 300-400C típusok tartályában állítható válaszfal osztja meg a műtrágya és a vetőmag rendelkezésére álló űrtartalmat.

combi+micro

Vetéssel egyidejű műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttatás

Fókuszban a használhatóság

A Rapid 300-400C/S vetőgépek modern formatervezésének középpontjában az egyszerűség, valamint a könnyű kezelhetőség és hozzáférhetőség áll. A minden oldalról megközelíthető munkaállvány segítségével a gépkezelő könnyen hozzáfér a tartályhoz, a megadagoló rendszerhez és a vetőgép más fontos részéhez is. Az iPad alapú Väderstad E-Control vezérlésnek köszönhetően a vetőgép kalibrálása egyszerűen végrehajtható. A tartály nagy beömlőnyílása gyorssá és biztonságossá teszi a feltöltést.

Modern vezérlés

A modern iPad alapú vezérlő rendszer, azaz a teljes adat- és funkció elérést biztosító Väderstad E-Control vezeték nélküli adatátvitellel kapcsolódik a munkagépekhez. Az E-Control előnye a felhasználóbarát, távirányítással működő kalibrálásban is megnyilvánul. Az E-Control legfrissebb szoftververziója egyszerűen letölthető a gyártó weboldaláról, így a Rapidot használó termelők biztosak lehetnek abban, hogy mindig a legújabb innovációkat használják a mindennapokban. ISOBUS GPS segítségével lehetőség nyílik a megmennyiség automatikus változtatására, valamint a táblavégi fordulók felismerésére.

Minimális karbantartási igény

A vető- és művelőtárcsák gondozásmentes csapágyazással készülnek, ráadásul ugyanazon csapágytípust használja a gyártó a vető-, a műtrágya- és a művelőtárcsáknál is. A tárcsaagyak kialakítása megakadályozza a szármaradvány és a gyomok feltekeredését. 2018. január 1. után gyártott művelő- és vetőtárcsákra élettartam garanciát vállal a Väderstad, ami azt jelenti, hogy amennyiben rendeltetésszerű használat mellett repedés vagy törés keletkezik a tárcsán – és annak elhasználódása nem haladja meg a 20%-ot –, azt a gyártó térítésmentesen kicseréli.

gondozásmentes csapágy

A gondozásmentes csapágyak lecsökkentik a karbantartásra szánt időt
Vaderstad Kft.