MENÜ

Dübörög a mezőgéppiac

Oldalszám: 51
Kiss Melinda Katalin 2018.12.14.

Idén is dinamikusan alakul, akár 10 százalékkal is bővülhet a hazai mezőgépforgalom, a gazdálkodók gyorsan dolgozzák le a technológiai lemaradásokat is.

_harsanyi zs_alap

Harsányi Zsolt

Az idei év eddigi adatai szerint hozzávetőleg 10 százalékkal is emelkedhet az új gépek forgalma, de minden termékkategóriában, így a használt gép mellett az alkatrész-értékesítési és szervizelési szegmensben is dinamikus a növekedés – mondta az Agro Napló megkeresésére Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet tavalyi évről szóló összesítése szerint Magyarországon a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrészforgalom
44 milliárd forint volt 2017-ben.

A forgalmazók az év hátralévő részét tekintve is optimisták. Az elnök szerint egyértelmű lelkesedés tapasztalható a gazdák részéről: egyrészt a nyári kalászos eredmények után a vártnál jobb kukorica-, szója- és napraforgóhozamokat sikerült elérni, az árak pedig a napraforgót leszámítva közepesen alakulnak. Ez pedig egyértelműen javította a termelők jövedelmi helyzetét, az elérhető olcsó finanszírozási lehetőségek is fokozzák a gépvásárlási kedvet. Tovább javítja majd a helyzetet, ha elérhetővé válik a kifutó NHP programok pótlására a kisvállalkozások fejlesztéseire szánt kedvezményes MFB hitelkeret, amelyből a mezőgépvásárlás is finanszírozható lesz.

Bár a bevételek kedvezően alakultak, azért kevésbé jellemző a készpénzes vásárlás: a gazdálkodók 80 százalékban inkább a hitel, a fennmaradó hányadban egyéb finanszírozási megoldások mellett teszik le a voksukat – mondta Harsányi Zsolt. Tapasztalataik szerint a termelők kissé idegenkednek a lízingkonstrukcióktól, de ennek ellenére ebben a szegmensben is bővültek idén a kihelyezések. A Magyar Lízing Szövetség friss adatai szerint 2018 első három negyedévében a mezőgazdasági gépeknél 12 százalékkal, csaknem 59 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg.

Nagyobb érdeklődés a munkagépek iránt van, ezek fogynak a legjobban – mondta Harsányi Zsolt. De természetesen terjednek a különféle – akár meglévő gépparkba – beépíthető precíziós megoldások is. A tapasztalatok szerint a közepes-nagy teljesítményű traktorokba már megveszik az automatikus kormányzást biztosító berendezéseket, népszerűek a differenciált kijuttatást lehetővé tevő, digitálisan, a fülkéből állítható teljesítményű vetőgépek, műtrágyaszórók és a szakaszos permetezők is. E gépek forgalmi értéke miatt persze igényel némi időt az eszközpark megújítása, azonban gyorsul a technológiai lemaradás lefaragása a szántóföldi növénytermesztésben. Ugyanakkor míg korábban erősen pályázati támogatásfüggő volt a géppiac alakulása, addig mostanra főleg üzleti megfontolások alapján döntenek a termelők. Az állattartó telepkorszerűsítési, kertészeti fejlesztési és a fiatal gazda pályázatok hatása pár százaléknyi a teljes forgalom alakulásához képest.

Kiss Melinda Katalin