MENÜ

PÉTISÓ: az egyedülálló nitrogén műtrágya

Oldalszám: 18-19
2018.11.08.

Napjainkban a nitrogén műtrágyák széles palettája áll rendelkezésre. Azonban a helyes termékválasztáshoz ismernünk kell talajadottságainkat, hogy a legmegfelelőbb összetételű és nem utolsósorban kiváló minőségű, kedvező ár/érték arányú készítményt választhassunk. A 39% összes hatóanyag-tartalmú Genezis Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO) használatával egyszerre valósíthatja meg a hatékony és környezetkímélő nitrogén utánpótlást.

Minden talajon, de különösen savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajokon olyan nitrogénforrást kell választani, mely nem savanyítja tovább a talajt. A Pétisó 228 kg/t talajjavító anyagot tartalmaz, mely nemcsak a növények nitrogénigényét biztosítja, hanem hozzájárul a kalcium- és magnéziumszükségletének kielégítéséhez is. A Pétisó jól oldódó és egyben elnyújtott hatású nitrogénforrása kultúráinknak, melyben azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén. Ezzel növényeink könnyen felvehető nitrogénhez jutnak, valamint elkerülhető a nitrogén kimosódása a talajból.

A prillezett Pétisó kisebb szemcsemérete és pórusossága miatt oldódásához kevesebb víz is elegendő, ugyanakkor hőstabilitása lényegesen jobb. Az apróbb szemcsék miatt szóráskor egységnyi talajra több szemcse jut, ami még egyenletesebb hatóanyag-eloszlást eredményez. A prillezett Pétisó gyors oldódásának köszönhetően a repce és a kalászos gabonák elsőrangú tavaszi fejtrágyája is egyben. A granulált Pétisó magas szemcseszilárdságú, fizikai behatásoknak jól ellenáll, nagy és egyenletes szemcseméretű műtrágya. Szemcséi a piacon található hasonló termékek között a leggömbszerűbbek. Ezen tulajdonságai miatt kijuttatáskor nagy távolságra is egyenletes szórásképpel szórható. Gömb alakja révén a granulált Pétisó a szórógépek fém alkatrészeit kevésbé koptatják. Kiváló választás alap-, starter és kapás kultúrákban kiegészítő trágyázáshoz. Hatása az ammónium-nitráthoz képest elhúzódó, hosszabb időn keresztül biztosít könnyen felvehető nitrogént a növények számára. A Pétisó kevésbé hajlamos a tapadásra, mint az ammónium-nitrát. Nem savanyítja a talajt. 100 kg ammónium-nitrát savanyító hatását 60 kg mész kijuttatásával lehet csak kompenzálni. Erre Pétisó esetén nincs szükség.

A kompolti kutatóintézetben végzett vizsgálatok szerint a Pétisó nitrogéntartalmának érvényesülése lényegesen jobb, mint az ammónium-nitráté, savanyú laza homok és középkötött barna erdőtalajon egyaránt (1. ábra). Így elmondható, hogy a jobb nitrogénhasznosulásnak köszönhetően a Pétisó gazdaságosabban alkalmazható, mint az ammónium-nitrát.

petiso-genezis-abra

Pétisóval nemcsak a talaj savanyodását állíthatja meg, de javítja a növény kalcium- és magnéziumellátottságát. Ezzel párhuzamosan javul a talajszerkezet, a talaj vízgazdálkodása és tápanyag-szolgáltató képessége.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy azonos mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatásakor a Pétisóval műtrágyázott búza és kukorica egy vagy akár több tonnával is többet teremhet, mint ammónium-nitrát alkalmazásakor.

Ne használja az ammónium-nitrátot, mert savanyítja a talajt, ezzel rombolja a talajszerkezetet, rontja a talaj vízbefogadó képességét. Válassza a Pétisót, mert javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, megállítja a talajsavanyodást, növeli a terméseredményt, ezáltal javítja a termelés gazdaságosságát.

www.genezispartner.hu

november genezis pr kép-november_2