MENÜ

Igazi mulcsmester a Müthing

Oldalszám: 51
Gáspár Andrea 2018.10.04.

Solton szervezte meg idén a Güttler Kft. a Müthing szárzúzó gépek gyakorlati gépbemutatóját. A precízen megmunkált német munkagépek egyre ismertebbek hazánkban, a harmadik éve futó Demo Tour Program létjogosultsága is abból fakad, hogy az elégedett vásárlói kör büszkén mutatja meg saját földjén gazdatársainak a Müthing gépeket munka közben.

muthing-mulcsozo

 

A Solton gazdálkodó Totya Farm Kft. összesen 1300 hektár területet művel. Borbély István, a terület házigazdája elmondta, gazdálkodásuk során nemcsak a nagy mennyiségű napraforgó szármaradványt kell kezelniük, hanem csemegekukorica szárzúzásra, egyéb növényi maradványok és gazos területek kezelésére, valamint gyepek ápolására keresték a megfelelő megoldást. 2015-ben vásároltak egy hátsó függesztésű Müthing MU FARMER/S 420 szárzúzót. Borbély István hangsúlyozta, a Müthing valódi erénye a részletek kidolgozásában rejlik, apró, de nagyszerű megoldásokat kínál az általa vásárolt konstrukció. Elsősorban az egyenletes szármaradvány-aprítást, terítést, és alacsonyra hagyott tarlót eredményező minőségi munkát méltatta, majd hozzátette, megfelelő beállítással még a fekvő szármaradványt is képes kezelni az eszköz. Kiemelte, az általuk választott gép egyedülálló kialakítása révén oldalra kihajtható, így a traktor a már lezúzott területen haladhat, nem tapossa le a még nem zúzott szárat. A jó talajkövető beállításra hívta fel a figyelmet, amely esetén a szívóhatás miatt akár 13–15 km/órával haladva is minőségi munkát végez a szárzúzó, ennek náluk főként a kampányidőszakban van jelentősége. A gépparkjuk része továbbá a közelmúltban vásárolt MU Farmer/ F 300 front eszköz, amelyet a MU Farmer S 420-al gépkapcsolatban láthattuk működés közben.

 

güttler vörös endre és borbély istván-k

Vörös Endre és Borbély István

A szárzúzó specialista Müthing 120 éves gyártási tapasztalattal 80–85 féle változatot kínál 0,6–8,3 m közötti munkaszélességben, a 20 LE-s kistraktortól a több száz LE teljesítményű erőgépekhez egyaránt – ismertette a tényeket Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője. Az évente közel 4000 gépet gyártó német óriáscég termékének sikerkulcsa a cég szabadalma, a speciálisan kialakított, szegmentálisan cserélhető, cápauszony alakú álló késsor. Egyedi megoldás továbbá, hogy a Müthingnél minden gépház folyamatosan hengerített, teljesen ívelt, ami hosszirányú tartást ad a gépnek. A gépházban a rotoron dupla spirálban felfüggesztett kalapácsok dolgoznak, ami egyenletes járást tesz lehetővé, nincs szükség kiegyenlítésre. A munkagép speciális felépítése, acél alapanyaga és törőelemei révén nagy tömegű szármaradvány egyidejű feldolgozására képes anélkül, hogy eldugulna vagy a menetsebesség lassítására kényszerülne – mindezt többéves tapasztalata alapján Borbély István is megerősítette. Vörös Endre kiemelte, egyre nagyobb teret hódít a környezettudatos gazdálkodás, a termelők körében fontossá vált a talaj termőképességének javítása, megőrzése. A szárzúzást követően a zúzott szármaradvány által egyenletes rétegben egy vékony paplan kerül a talajfelszínre, ami által csökken a felszín kipárolgása. Nem elhanyagolható a szárzúzó technológia kukoricamoly elleni védekezésben betöltött szerepe sem, a Müthing tökéletesen képes szétverni a szármaradványokat, így megakadályozva a kukoricamoly áttelelését.

Tekintse meg, hogyan birkózik meg a nagy területen elhatalmasodó, több mint 2 méteres gazzal a Müthing!

-ga-