MENÜ

A Gazdanapok Ászai

Oldalszám: 13

A generációváltást helyezi fókuszba az AGRO NAPLÓ és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ vetélkedője

2018.10.04.

Idén a Szentlőrinci Gazdanapok keretében először került megrendezésre „A Gazdanapok Ászai” vetélkedő, ahol Baranya megye három mezőgazdasági szakközépiskolájának tanulói versenyeztek a megye legjobbja címért, és az ezért járó vándorserlegért.

A villányi, a sellyei és a szentlőrinci intézmények által benevezett két-két ötfős csapat különféle szakmai és játékos feladatokban mérte össze tudását és ügyességét.

Elsőként, még a verseny előtti hetekben bemutatkozó videót kellett készíteniük, amelyet a szervezők az AGRO NAPLÓ Facebook oldalán publikáltak. A zsűri pontszámai mellett a közönség elismerését is díjazták, ezért a lájkok száma sem volt mindegy!

Ezt követően, a vetélkedő napján egy több állomásos pályát kellett teljesíteni a Szentlőrinci Gazdanapok területén. Az állomások között mezőgazdasági gépeket, állattenyésztést, és egészséges táplálkozást érintő elméleti feladatok, traktoros ügyességi verseny és íjászat is szerepelt.

traktoros-agazdanapokaszai-k

 

 Az AGRO NAPLÓ standján pedig a fiatalok talpraesettségét és szakmájuk iránti elköteleződését tesztelték: élő Facebook-videón kellett beszélniük iskolájukról, szakmájukról, és hogy miért ajánlják azt a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak.

A végeredmény nagyon szoros küzdelmet hozott. A szentlőrinci Erzsébet utcai fiúk mindössze másfél ponttal előzték meg a második helyre befutó sellyei Krovafejek csapatát, ezzel megnyerték a horvátországi szakmai utat, utóbbi csapat pedig gyakorlati napot tölthet el az Agrotec Magyarország Kft. telephelyén. Harmadik helyen a szentlőrinci Elit Csigakommandó végzett, nyereményük egy osztálykirándulás a pécsbagotai Álmosvölgy hagyományőrző kalandparkba.

 

erzsebet utcai fiuk-800

A vándorserleg büszke tulajdonosai, az Erzsébet utcai fiúk: Somogyvári Marcell, Potocska Marcell, Erdősi Dániel, Werner Viktor, Keczeli Balázs.

Az iskolák versenyében is a szentlőrinciek diadalmaskodtak, második helyen végzett a sellyei, harmadikon pedig a villányi agrárszakközépiskola.

„A csapat, a diákok és tanáraink jól érezték magukat. Az ajándékok, utazások, szakmai programok nagyon színvonalasak” – mondta Erdősi Dániel, a győztes Erzsébet utcai fiúk csapat tagja, az FM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója, akit csapata „A Gazdanapok Ászai nagykövetének” választott, s aki ezzel a következő tanévben különféle szakmai rendezvényekre juthat el, hogy ott népszerűsítse a vetélkedőt.

“A generációváltás jegyében indítottuk útjára A Gazdanapok Ászai vetélkedőt, amelyet az AGRO NAPLÓ-val közösen szerveztünk meg, s amelyet a felkészítő tanárok is végig figyelemmel kísértek a helyszínen – emelte ki Pohl Marietta, a Szentlőrinci Gazdanapokat szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány igazgatója. – A kiállítók körében is nagy népszerűségnek örvendett, közülük sokan ajánlottak fel különböző díjakat. A vállalkozói központ által felajánlott horvátországi és hazai szakmai kirándulások utazási költségeit pedig a szaktárca és a Dél-dunántúli Agrárszakképző Központ (DASzK) állja. A terveink között szerepel, hogy jövőre országossá bővítjük a versenyzők körét.”

 

pohl-marietta-erdosi-daniel-k

Pohl Marietta Erdősi Dániellel, „A Gazdanapok Ászai nagykövetével”

„Élmény volt látni a fiatalokat, a jövő gazdászait, hogyan tudnak egymásért, a csapatukért küzdeni, és tisztelni más csapatok tagjait – mondja Simonné Szerdai Zsuzsanna, aki az Agrárminisztérium Dél-dunántúli Agrárszakképző Központjának főigazgatójaként a helyszínen izgulta végig a vetélkedőt. „Fontos hogy minél több ilyen jellegű szakmai rendezvény valósuljon meg, ahol bemutatkozhatnak a mezőgazdaság iránt elkötelezett fiatalok, ahol új, korszerű gépekkel, eszközökkel ismerkedhetnek meg. Remélem, hogy ennek a kezdeményezésnek folytatása is lesz a következő években, és sok-sok gazdász fogja majd megméretni magát a Szentlőrinci Gazdanapokon.”

“Egy kis pihenés után már a következő hónapokban elkezdjük a jövő évi vetélkedő szervezését. A célunk az, hogy minél tágabbra nyissuk a kapukat. A vetélkedő mellé fiataloknak szóló szórakoztató programokat is szeretnénk szervezni” – tette hozzá Zsigmond Ágnes, az AGRO NAPLÓ tulajdonosa.

Számos értékes különdíj is kiosztásra került. Az egyik már meg is valósult azóta: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felajánlásának köszönhetően az összes versenyző és kísérőtanáraik részt vehettek szeptember 20-án a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow mezőhegyesi rendezvényén (részletes tudósítás az Agro Napló novemberi számában!). Szintén meghívta jövő év februári Országos Gyűlésére az iskolák képviselőit az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. Külön díjazták a kertész és borász szakmákat képviselő csapatokat, a versenyben részt vevő lányokat, és a traktoros ügyességi pályát leggyorsabban teljesítő versenyzőt is. Sőt, a vetélkedés még nem is ért teljesen véget. Speiser Ferenc, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője, a Videokontroll gyártója egy újabb versenyre invitálta az előzetesen kiküldött kérdéssort legjobban megválaszoló csapatokat, amelynek során novemberben élőben vizsgálhatják meg a korszerű terményszárítókat működés közben, s közben értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

A vetélkedőn készült videók és fényképek megtekinthetőek az alábbi linkeken:
http://bit.ly/AN-Videok és http://bit.ly/AGAszai-Fotok

 

Fotók: Dittrich Éva

Köszönjük partnereink támogatását a vetélkedő megvalósításában!

Agrárminisztérium, Agrotec Magyarország Kft., AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, Animal-Hygiene Kft., AXIÁL Kft., Caussade Semences Hungary Kft., CHH Műszaki KFT., Corteva Agriscience™ a DowDuPont mezőgazdasági divíziója, Dorker Kft., Fitohorm Kft., FM DASzK Csapó Dániel Mg-i Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, IKR Agrár Kft., K+S Kali GmbH, K&B Gépudvar Kft., KITE Zrt., Kleffmann és Partner Kft., Lemken Hungária Kft., NPK Charolais Farm Kft., Odisys Kft., OTP Agrár, RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Szegána Kft., TTT Kft., UBM Cégcsoport, Valkon 2007 Kft., Vektor Íjász Egyesület, VisualCOM Kft., Yara Hungária Kft.