MENÜ

Rendszerben gondolkodjunk!

Oldalszám: 44
2018.10.04.

A növények fejlődéséhez szükséges ásványi anyagokat az őszi búza – hasonlóan a többi termesztett növényhez – a talajból veszi fel. Kedvezőtlen környezeti körülmények esetén ez a felvétel gyakran gátolt. Az ilyenkor jelentkező időszakos tápanyaghiány megszüntetésére használhatók a különféle levéltrágyák.

A levéltrágyázásnál nem a levélen keresztül adagolt abszolút tápanyagmennyiség a meghatározó, hanem a növény asszimilációs tevékenységének az optimalizálása. Minél intenzívebb az asszimilációs tevékenység, annál több asszimiláta képződik, ami hatással van a gyökérzet fejlődésére. Minél nagyobb a gyökérzet, annál intenzívebb a tápanyagok felvétele a talajból, aminek eredménye a növény összteljesítményének növekedése. Amennyiben a levéltrágyák összetételét és alkalmazásuk időpontját úgy választjuk meg, hogy azok minél nagyobb mértékben megfeleljenek a növény adott fenológiai fázisában jelentkező ásványianyag-igényének, így lényegesen megnövelhetjük az asszimilációs tevékenység hatékonyságát. Ilyen, az őszi búza tenyészidőszaka alatti, változó tápanyagigényének ismeretében alkalmazható levéltrágyák, a BOREALIS L.A.T Hungary Kft. speciális oldattrágyái, a SUPREMO készítmények.

A BOREALIS L.A.T Hungary Kft. által javasolt őszi búza trágyázási technológia alapját a COMPLEX NPK makroelem-trágyázás képezi. Elemezve a talajtrágyázás hatékonyságát, megállapítható, hogy a talajba vitt műtrágyaadagokkal nem mindig növelhető a hozam. Ennek a megfigyelésnek az elméletét írja le Mitscherlich „A hozamnövelés törvénye” című munkájában. Kifejti, hogy a hozamnövekedés kisebb lesz, ha változatlan körülmények között rendszeresen emeljük a tápanyagadagokat. Ha a körülményeket megváltoztatjuk, további hozamnövekedés érhető el. „A fejlődési tényezők hatásának törvénye” című munkájában Mitscherlich igazolja, hogy a hozamot nem csupán a minimális tényezők befolyásolják – mint ezt Liebig állította –, hanem a termesztés összes tényezője.

A termesztési – trágyázási – körülmények megváltoztatásának módjai a startertrágyák, a kéntrágyák és a speciális oldattrágyák használata is. A startertrágyák, amelyeket a vetéssel egy menetben a maghoz szórunk ki, gyorsítják a csírázást, megnövelik a gyökértömeget, a növény rövidebb idő alatt halmoz fel nagy tömegű szerves anyagot. A speciális oldattrágyák előnyösen befolyásolják a növények fiziológiai folyamatait, serkentik a gyökérképződést, fokozzák a növények ellenálló képességét a biotikus és abiotikus stresszfaktorokkal szemben.

A körülmények megváltoztatása azt eredményezi, hogy a látszólag optimálisan trágyázott talajban termesztett növényeknél is hozamnövekedés érhető el.

Tápanyag-utánpótlási kérdésekkel és az elérhető termékek miatt keresse bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat továbbra is!

Sebestyén Gergely
Borealis L.A.T Hungary Kft.
[email protected]

lat-uj logo