MENÜ

Horsch Terrano FX – három pontra!

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2018.09.06.

A Horsch Terrano FX az egyik leguniverzálisabb szántóföldi kultivátor három pontra. A kisebb farmok számára igen előnyös lehet egy három pont függesztett szántóföldi kultivátor, de nemcsak a kisebbeknek, hanem mindenkinek, aki több kisebb parcellával rendelkezik. A három pont függesztés nagyobb manőverezési lehetőséget nyújt, így a kis parcellákon felesleges taposás nélkül jobban ki tudunk járni minden sarokra. Sokan nem veszik figyelembe azt a tényezőt, hogy a három pont függesztésű kultivátor jóval könnyebb, mint a hasonló vontatott kivitelű, így az üzemeltetés során kevesebb gázolajat is fogyaszt.

02-horsch-indito-800

 

A Terrano FX három pont teljesen egyenértékű a vontatott változatával, ugyanúgy lehet vele 5–25 (30) cm mélyen dolgozni.
A kapák húzástávolsága 30 cm, a háromgerendelyes kivitelnek köszönhetően nagyon nagy az átömlő keresztmetszete, így még nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozása sem okoz gondot.

 

02-horsch-kép1_terrano 3 fx_tarlóhántás

Terrano 3 FX tarlóhántás

 

A MulchMix kaparendszerrel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel lehet dolgozni, vagyis már a tarlóhántást teljes átfedéssel el tudjuk végezni. Sekély talajművelést tudunk végezni még akár tavasszal is. Aki mulcsos technológiában dolgozik, vagy az AKG nem szántásos részét bevállalta, ezen termelők már tudják, találkoztak azzal a jelenséggel, hogy tavaszra a föld felszíne kizöldült. Ezek lehetnek akár a zöldtrágyázás maradványok vagy árvakelés, ami csak első ránézésre gond, mert régebben, a hagyományos szántásos talajművelésnél nem találkoztunk vele. Ezt a „zöldséget” kétféle módon tudjuk eltüntetni. Egyik a vegyszeres, másik pedig mechanikai, szántóföldi kultivátorral. Amúgy pedig még jobb is, hogy tavaszra kicsíráztak, kikeltek ezek a növények, mert ellenben valamikor később jöttek volna elő. Egy dologra kell tavasszal odafigyelnünk, hogy jó időben végezzük a talajművelést, nehogy tönkretegyük a talajt.

 

02-horsch-kép2_terrano fx_magágykészítés

Terrano FX magágykészítés

 

A Terrano FX-et az előbb említett műveletek mellett őszi mag­ágykészítésben és alapművelésben is előszeretettel használják.
A kapákkal 25–30 cm mélyen is tudunk dolgozni, ebben az esetben ajánlott a szárnyak levétele, ugyanis ebben a mélységben már nem kell teljes átfedéssel dolgozni, a talaj átreped, és így költséghatékonyabb a művelet, és nedves talaj esetén nem kenjük el az altalajt.

Egy igen fontos dolgot tudunk még végezni a Terrano FX-el, a talajműveléssel egybekötött műtrágyázást. A Horsch Partner a traktor mellső függesztésére alkotott nyomott tartályból akár nagy mennyiségű műtrágya is kijuttatható. A kultivátorkapákon keresztül kijuttatott műtrágyát pont oda tudjuk lehelyezni, ahová szeretnénk, mélyre, sekélyre vagy fele-fele arányban.

 

02-horsch-kép3_terrano fx és partner ft_műtrágya kijuttatás

Terrano FX és Partner FT műtrágya-kijuttatás

 

Ezzel a lehetőséggel már sokan élnek, és a „depó” műtrágyázás előnyeit kihasználva, azon keresztül, hogy a műtrágya nagyobb %-ban hasznosul, jobban ki lehet számítani a műtrágya input megtérülését.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk