MENÜ

Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Oldalszám: 74-75

Avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép

2018.09.06.

Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

74-vaderstad-nz-aggressive-vv12965_31392

NZ Aggressive kombinátorcsalád – egy önálló kategória a magágykészítő gépek népes táborában

Egy igazi klasszikus, mely külön kategóriát teremtett

Az NZ Aggressive magágykészítők annak köszönhetik sikerüket, hogy kialakításuk és szerkezeti robusztusságuk folytán a legrosszabb szántások elmunkálásától, az aprómagvú növények vetőágykészítéséig széles körűen használhatók. Kötött talajon és/vagy nedvesebb időjárási körülmények esetén például gond nélkül üzemeltethetők, mivel szemben a legtöbb hagyományos magágykészítővel, a hátsó sorban dolgozó rugós ujjas borona nem ragad be. Az ún. henger nélküli kombinátorok külön kategóriát képviselnek a hazai szakirodalomban, amióta a Väderstad bemutatta az NZ családot Magyarországon.

Ha minden tekintetben precíz magágyat akar

Az NZA 600-1000 modelleken a mélységállítás és vízszintszabályzás hidraulikus úton történik a szárnyaknál lévő tandem kerekeken, az ún. Master & Slave rendszernek köszönhetően. Mindezt 2013 óta a traktorfülkéből menet közben is elvégezhetjük, aminek akkor van nagy jelentősége, ha a tábla bizonyos részein intenzívebb művelésre van szükség.

74-vaderstad-nza depth

Az NZ modellek a legprecízebb mélységszabályzással dolgoznak

A munkagép stabilitása a kerekek pozícionálásánál dől el

Az NZ magágykészítők keretszerkezete 60x60-as zártszelvényből készül, ami rendkívűl hosszú élettertamot biztosít a gép számára. A munkagépet 4 pár tandemkerék támasztja alá, ezek egymáshoz képest el vannak tolva, azaz a szárnyakon lévő kerékpárok előrébb lettek helyezve. A tandem kerekek offset elrendezésével tulajdonképpen két hordozó tengely támasztja alá a vázszerkezetet. Ez a kialakítás nagyban hozzájárul a munkaeszköz hosszirányú stabilitásához, melynek köszönhetően az első és a hátsó sorban lévő kapák munkamélysége mindig azonos. Az első és hátsó kerekek közötti 40/60% arányú súlyelosztás hatékony felszínlekövetést és nagyfokú érzékenységet kölcsönöz a munkagép számára.

74-vaderstad-nz-aggressive-vv14492_33061

A kerékcsapágyazás és felfüggesztés ma már sokkal erősebb

CrossBoard – amit mindenki lemásolt

Az első sorban CrossBoard (menet közben is) hidraulikusan állítható simító sor található, ami nemcsak egyengeti a felszínt, de a rugós simítószáraknak köszönhetően igen jó hatásfokkal porhanyít, töri a rögöket és tömöríti is a felszínt. Ha szármaradványos vagy túlságosan nedves a felszín, akkor a stabilizátor rudat kivéve a simító lapok önálló életet élve biztosítják, hogy a gép akadály nélkül dolgozni tudjon. A CrossBoard elemeit szimpla vagy dupla törőkésekkel lehet felszerelni, így a szántáselmunkáló hatás fokozható. Opcióként a kapák mögötti sorba is építhető simító sor, amelyet egy teleszkóp rudazat kapcsol az első sorban lévőhöz. A hátsó simító állítása csavarorsók segítségével, fokozatmentesen történik.

74-vaderstad-nz-aggressive-vv17774_36661

A rendkívül erős vázszerkezet bővíthető és igény szerint szerelhető fel a különböző opciókkal

Az aggresszivitás kulcsa a kapákban rejlik

Az Agrilla Cobra kapák 5 sorban 7,5 cm-es osztásban találhatók, ezért késő tavaszi „kiszőrősödött” területen is kiváló magágyat készít a munkagép. A kapák közel függőleges állásának, illetve a gép magas (44 cm) építésének köszönhetően nagy az átömlési keresztmetszet, ami megkönnyíti a munkavégzést szármaradványos talajon. A kapa hegye a rögzítési ponthoz képest hátrébb helyezkedik el, ami javítja a teljesítőképességet köves talajon, valamint hosszú élettartamot biztosít. A kapák hegye közel függőleges állású, ez megkönnyíti a szármaradvány elhagyását, és egyben jelentős talajmennyiség megmozgatását teszi lehetővé. A talaj hatékony átmozgatása nélkül tökéletesen egyenletes magágyat nem lehet kialakítani. A Väderstad kapáinak élettartama (saját laboratóriumi mérések alapján) 2-3 szorosa a versenytárs termékeken található kapákénak.

74-vaderstad-nz-aggressive-agrilla tine

Az Agrilla Cobra kapák munkaintenzitása és élettartama egyaránt rendkívüli

Akár 6 kapasorral is

Az NZ magágykészítők egyes modelljei opcióként dupla CrossBoard simítóval vagy hatodik kapasorral is megrendelhetők. A hatgerendelyes változatnak elsősorban szármaradványos területen van létjogosultsága, hiszen ugyanannyi kapa nem öt, hanem hat sorba van elosztva, azaz a kapaosztás nem változik, csak a kapák körüli tér nő meg.

A változó talajkörülmények eltérő opciókat kívánnak meg

A legutolsó sorban egy rugós ujjas borona és/vagy egy pálcás henger dolgozik. A borona szöge és talajra nehezedő nyomása is több fokozatban állítható. A borona visszabillenő funkcióval rendelkezik, így tolatás közben nem sérülhet meg. A munkagép hátsó simító sora a követő boronával együtt, henger nélkül is kellő mértékű visszazárást biztosíthat a legtöbb talajtípuson. Ugyanakkor amennyiben az időjárás, ill. a talaj nedvességállapota lehetővé teszi, (2015 óta) pálcás hengerrel is használhatók az NZ Aggressive magágykészítők. Sőt, extra tömörítési igény vagy igen finom magágy készítésekor Rollex vagy Rexius hengerrel kapcsolva járathatók.

74-vaderstad-nz-aggressive-vv19448_38530 (1)

Az NZ magágykészítők sokoldalúságát növeli az opcionális pálcás henger

Gondtalan és biztonságos üzemeltetés

A gép szétnyitása és összecsukása (még ha henger is van rákapcsolva) egyetlen percet vesz igénybe, természetesen a traktorfülke elhagyása nélkül. A biztonságos közúton való közlekedést szolgálja a megerősített kerékfelfüggesztés és a szállító kerekek hidraulikus csillapítása (NZ 800-1000).

Vaderstad Kft.